Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator cu BD249C

Ombladon2002

Postări Recomandate

Pot face un variator de turatie ca in schema de mai jos,dar in loc de BD139 sa folosesc un BD249C? In afara de caldura disipata ce probleme ar aparea?Vreau sa il folosesc la un motor de 12V 200W.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ombladon2002

16

• leo 17

5

• ovy83

4

• wally_gatter

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

cu bd 249 c si cu montajul ala pt 200w nu cred ca o sa reusesti sigur ...vezi colegu marian are o schema postata pe un topic e functonala si e si usor de realizat ...din pacate nu o am in calculator ...cauta pe topicuri sau roagal pe colegu marian sa te ajute cu ea

Link spre comentariu

pentru aproximativ 20A nu merge un singur BD249. eu ti-as recomanda unn generator PWM simplu cu un LM555 urmat de un mosfet de putere adecvat .. unul cu RdsON cat mai mic..

Link spre comentariu

pentru aproximativ 20A nu merge un singur BD249. eu ti-as recomanda unn generator PWM simplu cu un LM555 urmat de un mosfet de putere adecvat .. unul cu RdsON cat mai mic..

Sa ziceam ca folosesc 3 in paralel,nu asta este problema,vreau doar sa functioneze si sa fie foarte simplu de facut deoarece nu prea ma pricep .Am un integrat pe care scrie B(beta) E 555N,este bun?Sa zicem ca fac un generator PWM,dar cum il verific sa vad daca functioneaza?
Link spre comentariu

Eu ma angajez sa-i dau un Mosfet lui Ombladon2002 dupa ce-l va arde pe cel folosit daca urmeaza acest sfat (incomplet pentru un novice). Evident, o sa-i dau si un driver, ca sa nu-l arda si pe al doilea. Ombladon2002: daca mergi pe 555, adauga un driver de Mosfet intre 555 si Mosfet.In ceea ce priveste acea dioda, in functie de cat de zgomotos este motorul, ar fi bina sa pui una in paralel cu cea deja existenta in Mosfet. O dioda Shottky rapida, nu una redresoare ordinara.Uite aici de ce pui acea dioda: http://en.wikipedia.org/wiki/Flyback_diode. Din pacate doar in Engleza.
Link spre comentariu

mai trebuie spus ca in functie de ce il pui pe motor sa faca, acel motor va cere mai multi amperi, banuiesc ca acel consum de 200w se refera la mersul in gol, nicidecum in sarcina.P.S. Una e daca ii pui o elice mica pe post de ventilator si alta e cand il folosesti pe post de macara sa iti ridice jde mii de kilograme... E o parere... :rade:

Link spre comentariu

Configuratia de 2 tranzistori in totem-pole este un driver consacrat de Mosfet. As indica, mai curand, un TC/MCP de la Microchip. Mi-e teama ca se aleg niste 3904/3906 si ai distrus complet ideea de driver capabil, sau 139/140 si ai incarcat deja cablajul cu alte componente cand tu poate cauti miniaturizare.

Daca comuti 20A si alegi 3-4nF (Mosfet cu RDSon in jur de 4-5miliohm) atunci un calcul judicios trebuie facut. Vezi aici cate AN sunt pe internet pe acest topic. https://www.google.ca/search?q=mosfet+driving&oq=mosfet+driving&aqs=chrome..69i57j0l5.3484j0j8&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8.

Apoi alegi un driver potrivit. Astfel, ai sanse ca Mosfet-ul tau sa nici nu aiba nevoie de radiator (stiu, asta este o afirmatie care depinde de multi factori, incluzand un PCB gandit si bine facut - un Mosfet care sufera de ringing omoara atat driverul, cat si Mosfet-ul).

Recomand un MCP1407 la sub 1$, te scuteste de dureri de cap, si calduri Mosfet-ului.

@aly4quad: la orice motor, curentul indicat pe placuta signaletica este curentul nominal. Adica ala pe care nu este bine sa-l depasesti.

Link spre comentariu

mai trebuie spus ca in functie de ce il pui pe motor sa faca, acel motor va cere mai multi amperi, banuiesc ca acel consum de 200w se refera la mersul in gol, nicidecum in sarcina.P.S. Una e daca ii pui o elice mica pe post de ventilator si alta e cand il folosesti pe post de macara sa iti ridice jde mii de kilograme... E o parere... :rade:

Este consumul cu axul aproape blocat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări