Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ADC Attiny24, discutii.

nickrvl

Postări Recomandate

@nickrvl: Am revazut toate postarile tale de pana acum. Am totusi impresia ca nu folosesti programul modificat pentru a afisa tensiunea. Spun asta deoarece pe baza testelor facute de mine (unul dintre ele a fost chiar postat) nu ar trebui sa ai o eroare mai mare de 20mV (4LSB) fata de realitate.

Am incercat programul tau, am scris despre asta, inainte de a-mi sosii MAX-ul si are aceasi abatere, atunci banuiam aparatul de masura dar dupa verificare rezulta ca aparatul este bun, deci a mai ramas softul sau mc-ul. Ieri cel mai bun rezultat l-am avut cu Atmega8, referinta interna si alimentarea scazuta de la 5V la 4.5V, ca si soft am incercat multe variante si cel mai bine a fost cu citire directa a ADC-ului, fara alte calcule, adaugindu-i doar virgula zecimala. Diseara cind ajung acasa o sa reiau testele in mod deosebit cu softul tau impreuna cu Atmega8, eram prea "aiurit" la cap aseara si e posibil sa le incurc un pic intre ele acum neavind in fata montajul de test.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nico_2010

31

• nickrvl

30

• ratza

11

• Liviu M

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am incercat programul tau, am scris despre asta, inainte de a-mi sosii MAX-ul si are aceasi abatere, atunci banuiam aparatul de masura dar dupa verificare rezulta ca aparatul este bun, deci a mai ramas softul sau mc-ul.

Ieri cel mai bun rezultat l-am avut cu Atmega8, referinta interna si alimentarea scazuta de la 5V la 4.5V, ca si soft am incercat multe variante si cel mai bine a fost cu citire directa a ADC-ului, fara alte calcule, adaugindu-i doar virgula zecimala.

Diseara cind ajung acasa o sa reiau testele in mod deosebit cu softul tau impreuna cu Atmega8, eram prea "aiurit" la cap aseara si e posibil sa le incurc un pic intre ele acum neavind in fata montajul de test.

Citirea directa a ADC-ului si fixarea punctului zecimal unde iti convine tie nu este totuna cu afisarea tensiunii corecte. Pentru a-ti da seama de diferenta vezi imaginile de mai jos. Primele doua sunt cu programul tau in forma initiala, celelalte doua sunt cu programul meu, modificat pentru a afisa si zecimile de volt (si sunt puse in aceeasi ordine cu valoarea ADC).

post-40487-139829756517_thumb.jpg

post-40487-13982975652_thumb.jpg

post-40487-139829756523_thumb.jpg

post-40487-139829756525_thumb.jpg

Link spre comentariu

Incerc sa ma impart intre teste, tirziu acasa(atunci pot face probe), alte responasabilitati si timp, Xant inca nu am incercat asta pentru ca am tot sucit la montaje si alte alea pina la acest Atmega8 care se pare ca raspunde bine acum dar cu referinta interna.

Nico, nu inteleg si basta, compar voltmetrul cu multimetru si dau acelasi rezultat la aceasi tensiune masurata cu "softuri diferite", al meu fara calcul si al tau cu calcul, tot ce trebuie sa fac este sa reglez din semireglabile pentru al aduce in scala in functie de soft.

Softul meu:

$regfile = "m8def.dat"Config Lcd = 16 * 2Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.4 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.6 , Db7 = Portd.7 , E = Portd.1 , Rs = Portd.0Cursor OffClsConfig Adc = Free , Prescaler = Auto , Reference = InternalStart AdcDim Aratavolt As String * 4Dim V As WordDoV = Getadc(0)Locate 2 , 1Lcd V ; "  "Aratavolt = Str(v)Locate 1 , 1If V > 99 ThenAratavolt = Format(aratavolt , "00.0")Lcd Aratavolt ; "V  "ElseAratavolt = Format(aratavolt , "0.0")Lcd " " ; Aratavolt ; "V  "End IfWaitms 100Loop

Poze:

nico.rar[/attachment]

In afara de asta nu mai inteleg nimic, acest Atmega8 indica bine dar doar cu referinta interna, cu referinta VCC abaterea reapare indiferent de soft.

La Attiny am avut abatere indiferent de referinta, sper sa nu ma insele memoria, poate o sa-l bag inapoi la testare dar nu acum.

Link spre comentariu

@nickrvl: Te rog posteaza schema exacta a ceea ce ai construit, fara sa omiti ceva (mai ales in zona alimentarii la 5V) sa vedem despre ce este vorba, nu de alta dar incep sa cred, intr-adevar, in fenomene paranormale in zona Carpatilor.

Link spre comentariu

@nickrvl: Te rog posteaza schema exacta a ceea ce ai construit, fara sa omiti ceva (mai ales in zona alimentarii la 5V) sa vedem despre ce este vorba, nu de alta dar incep sa cred, intr-adevar, in fenomene paranormale in zona Carpatilor.

In ultimele discutii e vorba de o placa cu pini pentru Atmega8, LCD-ul e legat la pini conform soft.

Atmega8.pdf

Divizor:

Divizor.pdf

Link spre comentariu

@nickrvl: In atasament (fisierul are circa 2.2Mb) gasesti un punct de vedere referitor la calculul divizorului de tensiune pentru subiectul topicului si la erorile ce pot apare.

Te rog, de asemenea, sa modifici

Volt = W * 100
cu
Volt = W * 20
si reverifici totul.
Link spre comentariu

In ultimele discutii e vorba de o placa cu pini pentru Atmega8, LCD-ul e legat la pini conform soft.

L1 ce valoare are?Ai incercat fara L1?
100uH, nu am incercat fara dar fiind pe alimentare mc nu vad ce si cum ar putea influenta, din pacate timpul meu liber pentru teste din sapatamina asta sa epuizat, alte teste saptamina viitoare.
Link spre comentariu

O observatie asupra divizorului : ~ 5K la masa este prea mica pentru conectare directa la ADC, apoi la tensiune ridicata asemenea divizor va introduce niste erori din cauza disiparii termice. Ai neaparat nevoie de un operational repetor si de o rezistenta mai mare a divizorului.P.S. ADC-ul avr-urilor este destul de bun si nu ar trebuii sa faca probleme.

Link spre comentariu

............ apoi la tensiune ridicata asemenea divizor va introduce niste erori din cauza disiparii termice.............

Ce fel de disipatie termica? la 5V maxim pe rezistenta de 5K avem 0.005W.
Link spre comentariu

Va avea alte probleme dacă pune operaţional, fiindcă va trebui să-i asigure alimentare diferenţială. Nici ieşirea operaţionalelor rail to rail nu ajunge la 0, ci doar pe la vreo 20...50mV.

Link spre comentariu

A, faceai referinta la diferenta de 95V, pai cadere pe rezistenta de 100k mie i-mi ies 0.09025W.Iar cu A.O. nu se justifica, daca se masoara tensiuni mici gen caderi de tensiuni pe shunt de curent atunci da se justifica, cu complicatiile de rigoare.Intre timp am comparat cu un "modul" A/V de la o instalatie de sudura, pai abaterea mea e "parfum" pe linga abaterea acestuia, e constuit in jurul ui PIC, nu conteaza asta, putea fi si un Atmel, idea este ca acolo e tot un ADC.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări