Vizitator rosteaux-19 Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Buna ziua...as dori sa stiu(aflu)cite prize se pot pune pe un singur circuit?...monofazic,si de ce trebuie protejat cu sig.16A si nu 10A?.multumesc anticipat. Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Prize poţi pune cîte ai chef, dar consumul adunat nu trebuie să depăşească valoarea siguranţei. Se pun de 16A pentru că prizele folosesc conductor cu secţiune mai mare. Desigur, poţi pune şi de 10A. Link spre comentariu
Vizitator rosteaux-19 Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 Prize poţi pune cîte ai chef, dar consumul adunat nu trebuie să depăşească valoarea siguranţei. Se pun de 16A pentru că prizele folosesc conductor cu secţiune mai mare. Desigur, poţi pune şi de 10A..............astept si alte idei... Link spre comentariu
iuli09 Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 in legatura cu ce ? explicatia de mai sus e destul de clara . o idee ar fi sa te uiti prin Normativul I7 si sa vezi ce zice si pe acolo . http://www.slideshare.net/viocapbun/i7- ... ielectrice Link spre comentariu
Vizitator rosteaux-19 Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 in legatura cu ce ? explicatia de mai sus e destul de clara . o idee ar fi sa te uiti prin Normativul I7 si sa vezi ce zice si pe acolo .http://www.slideshare.net/viocapbun/i7- ... ielectrice...........da e o idee,dar eu nu am vazut nicaieri scris ''negru pe alb'' cite prize se pot pune!!!am cam inteles cum e,dar daca nu stii ce isi pune omul in prize?de aceea am crezut ca exista o lege.stiu de altfel ca tot ce trece de 2 kw trebuie sa fie pe circuit separat Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 Si daca scrie negru pe alb ca poti pune maxim 4 prize pe acelasi circuit iar tu pui cate 10 tripluri pe fiecare priza si iti ia foc instalatia electrica,nu esti tu de vina pentru ca ai respectat ce scria acolo,nu? Link spre comentariu
iuli09 Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 nici nu vei gasi asa ceva pentru ca nu este relevant numarul prizelor ci consumul efectiv pe circuitul respectiv ; in concluzie poti pune cate prize vrei tu pe acel circuit atata timp cat in orice moment al exploatarii nu depasesti incarcarea maxim permisa pe acel circuit ... pe care o gasesti scrisa negru pe alb in I7 . Link spre comentariu
AlinEX Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 Exista si scris negru pe alb. Se cheama Proiect. Pe ala, trebuie sa il respecti cu strictete!Numarul maxim de prize pe un circuit, este in functie de consum si nevoi!StimaAlinEX Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 Deja niste consideratii electrice de bun - simt , eventual valori maximale din normative nu mai au valoare ... " meseriasul " pune ce si cum spune proprietarul . Am vazut o bucatarie ( ma rog , asa - zisa ... ) , o parte dintr-un spatiu cat Casa Poporului , asa de mare ca vocea avea ecou , unde erau aliniate vreo 14 prize , pe o lungime de vreo 2 metri ... Explicatia a fost ca fiecare consumator cu priza lui ... m -am oprit ... parca vedeam smartphone - ul vecin cu mixerul si cutitul electric de taiat paine , eventual vreo tableta ... Era si o masina de spalat rufe ( nu vase ... ) , filtrul de cafea vecin cu feonul ... De gustibus ... Link spre comentariu
Vizitator rosteaux-19 Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 Exista si scris negru pe alb. Se cheama Proiect. Pe ala, trebuie sa il respecti cu strictete!Numarul maxim de prize pe un circuit, este in functie de consum si nevoi!StimaAlinEX..............bun,asta am vrut sa aflu.acum am inteles pe deplin. Link spre comentariu
Vizitator rosteaux-19 Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 Deja niste consideratii electrice de bun - simt , eventual valori maximale din normative nu mai au valoare ... " meseriasul " pune ce si cum spune proprietarul . Am vazut o bucatarie ( ma rog , asa - zisa ... ) , o parte dintr-un spatiu cat Casa Poporului , asa de mare ca vocea avea ecou , unde erau aliniate vreo 14 prize , pe o lungime de vreo 2 metri ... Explicatia a fost ca fiecare consumator cu priza lui ... m -am oprit ... parca vedeam smartphone - ul vecin cu mixerul si cutitul electric de taiat paine , eventual vreo tableta ... Era si o masina de spalat rufe ( nu vase ... ) , filtrul de cafea vecin cu feonul ... De gustibus ................si aici ai mare dreptate,ne indruga verzi si uscate si ne iau mintile cu aparatajele lor...noi ar trebui sa fim mai autoritari Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 Ce sa zic ... nu ma ocup cu executia instalatiilor electrice , nici casnice si nici industriale . Desi cred ca as putea . Era doar un punct de vedere , o observatie din viata de zi cu zi ... ideea e ca se fac concesii si in acest domeniu , totul e la " inspiratie " , ca , nu - i asa , sefii si banii au dreptate ! Tot oarecum off - topic , am vazut cum armaturile de fier - beton de la stalpii de sustinere ai unei cladiri ( cu mai multe etaje ... ) au fost executate din material mai subtire , fiindca " e suficient " , termenul de executie e intarziat , nu e pe stoc , vin aia cu betonul , si altele ... degeaba proiect si celelalte . La prize nu e periculos , doar mai vezi cate un incendiu la stiri ... case de vacanta , carciumi de trotuar , " cluburi " , cate o hala industriala , depozite cu marfuri si standuri chinezesti , ferme cu nutret , etc . Lucrari facute de meseriasi " dupa program " , de vecini cunoscatori , de echipe " bune la toate " ... Link spre comentariu
zal Postat Februarie 4, 2014 Partajează Postat Februarie 4, 2014 Mai e o chestie aici şi încerc să scriu cît mai pe înţelesul publicului.Calculezi consumul maxim suportat de sîrmele circuitului (diametru, material şi aşa afli curentul), să zicem 2kVA, dar nu foloseşti o siguranţă automată de 10A (bună ptr 2,2kVA) ci următoarea existentă în ordine crescătoare, cea de 16A.De ce? Ca să nu rămînă contactele lipite vreodată şi să ia foc ceva. Link spre comentariu
klaxxon Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 PDF AN [5,3MB] DjVu AN [5MB] Uită-te şi prin I7 - 2011, pentru că lucrurile s-au mai schimbat faţă de perioada cînd a fost scrisă cartea de mai sus. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Februarie 7, 2014 Partajează Postat Februarie 7, 2014 Mai e o chestie aici şi încerc să scriu cît mai pe înţelesul publicului. Calculezi consumul maxim suportat de sîrmele circuitului (diametru, material şi aşa afli curentul), să zicem 2kVA, dar nu foloseşti o siguranţă automată de 10A (bună ptr 2,2kVA) ci următoarea existentă în ordine crescătoare, cea de 16A. De ce? Ca să nu rămînă contactele lipite vreodată şi să ia foc ceva. Ca sa nu ramana contactele lipite nu folosesti o siguranta mai mare ci una care are o capacitate mai mare de rupere la scurt-circuit. Siguranta se dimensioneaza functie de conductorii pe care ii protejeaza. Conductorii se dimenasioneaza functie de puterea ce se estimeaza a fi consumata pe respectivul circuit. In practica pe iluminat se folosesc conductori de Cu 1.5mm2 si sigurante de 6A sau 10 A iar pe prize se folosesc conductori de Cu de 2.5mm2 si sigurante de 16A. Daca ai consumatori mai mari poti folosi conductori de 4mm2 cu siguranta de 20-25A(functie de numarul de conductori activi din tub) sau 6mmp cu siguranta de 32A. Cosnideratiile sunt valabile pentru reteaua monofazata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum