Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator eolian


Vizitator alex9691

Postări Recomandate

Vizitator alex9691

Va salut!Sunt nou pe acest forum chiar daca am cont mai demult!Ma consider novice, incepator si vreau sa invat de la cei care stiu mai mult decat mine!Detin un Generator/Motor cu magneti permanenti. Ansamblul are 6kg din care jumatate rotorul cu perii colectoare..cred ca zic bine!? Magnetii sunt 2buc semicirculari negri fixati pe statorul cilindric....Intrebare?DACA achizitionez niste magneti nodim si suplimentez puterea statorului pe exteriorul celor deja existenti creste puterea ansamblului...am impresia ca cei care sunt montati nu au o forta extarordinara...pe exteriorul ansamblului atrag obiecte de metal dar nu cu o putere mare?ORICE idee este binevenita!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • aureliu67

    9

  • validae

    3

  • rinaldoparaipan

    3

  • costinium6

    3

Vizitator alex9691

Multumesc frumos..numai ca apare o problema la inlocuire...acestia care sunt deja montati sunt semicirculari si cei din comert sunt dreptunghiulari.....sunt convins ca ar creste mult campul magnetic respectiv curentul dar aranjarea lor in carcasa ar fi o mica problema....poate a mai facut asa ceva cineva si-mi da o idee.Multumesc frumos!

Link spre comentariu

Multumesc frumos..numai ca apare o problema la inlocuire...acestia care sunt deja montati sunt semicirculari si cei din comert sunt dreptunghiulari.....sunt convins ca ar creste mult campul magnetic respectiv curentul dar aranjarea lor in carcasa ar fi o mica problema....poate a mai facut asa ceva cineva si-mi da o idee.Multumesc frumos!

da ai perfecta dreptate.eu am inlocuit magneti dintr-n motor dar, avea 4 magneti .i-am inlocuit cu 8 .neodim .spor o s-a fie cineva s-a te ajute.
Link spre comentariu

Niste poze ceva? mie imi suna a electromotor de start auto, daca da atunci el nu poate fi folosit ca generator eolian dintr-o suma de motive, primul motiv ar fi periile, numar redus de spire, turatie mare...

Link spre comentariu

Dupa ce am montat turbina verticala, care uneori se invarte de ma sperie din cauza ca nu este echilibrata si nu are generator , am hotarat sa fac unul micut , trifazat, din generator de motocicleta. Am facut rost de rotorul cu 4 magneti pe el. Stiu ca se poate construi generatorul montand in interior bobinele statorului fara miez. Dar am citit undeva ca daca folosim miez de transformatoare pe care este infasurata bobina necesarul de sarma scade mult pt aceiasi tensiune si din cauza ca campul magnetic este preluat si propagat la distanta mai mare de la magneti este posibil sa marim numarul de spire in acelasi timp (marind tensiuneasi respectiv puterea). Diametrul interior al rotorului este de 86 mm si piulita are in diametru 35mm. Deci dupa calculele mele bobina infasurata pe miezul statorului ar putea avea 24mm inaltime si 32mm in diametru. Se cunoaste fenomenul cand rotorul se opune rotirii in cazul folosirii miezului dar sper sa nu fie prea mare. Am vazut la unele motoare asamblate asemanator ,ca placutele miezului sunt dispuse paralel sensului de miscare a magnetilor. Insa cred ca este o solutie tehnica a abordarii problrmri pt ca este mai simplu de asamblat miezul desi nu sunt convins. Ma adresez celor care cunosc raspunsul ca sa-mi spuna daca va fi o gresala montarea lor perpendicular directiei miscarii magnetilor. Alt aspect este ca miezul forma o singura piesa compacta. Ma intreb daca voi folosi doar fragmentele ( separate unele de altele) de otel de transformator (miezul) pe care se infasoara bobinele va avea acelasi efect sau va scadea randamentul. Parerea mea ca nu va scadea desi astept raspunsul unur specialisti in domeniu. O alta intrebare este daca se poate folosi ferita in loc de otel peste care se va infasura bobina.

Link spre comentariu

Miezul magnetic este recomandat sa se construiasca cu cat mai putine imbinari (pierderi prin intrefier) iar materialul

nu se alege din ferita fiindca aceasta este destinata lucrului la frecvente ridicate.Oricum cred ca nu ati vazut inca un generator avand miezul magnetic din ferita (magnetii folositi la generatoare sunt metalici - neodym )

Oricum, la generatoarele eoliene nu se recomanda folosirea unui miez magnetic din cauza franarii pe care o provoaca fata de magneti.Cele mai bune sunt generatoarele cu bobine in aer si magneti alternati de o parte si alta a bobinelor.

Link spre comentariu

Frecventele inalte nu incurca functionarii la frecvente joase. Intrebarea era daca se poate ca sa folosim piese separate si daca ferita are aceleasi caracteristici la puteri mai mari.. Sau este necesarsa unim mezul ca sa formam o piesa intreaga?

Link spre comentariu

http://tng.flybb.ru/topic13-30.html

генераторы с железом в статоре, гораздо эффективнее и кпд выше. Поэтому, лучше делать таковые, если есть возможность.

Traducere Generatoarele la care statorul are miez de otel, sunt mult mai eficiente si au un randament mai mare. Deaceea, este mai bine sa construiti astfel de generatoare daca aveti posibilitatea.

Insa aici nu scie nimic daca poate miezul fi separat pt fiecare bobina

Link spre comentariu

Aureliu67, daca separi miezul feromagnetic al unei bobine fata de celelalte nu obtii decat randamentul unei bobine fara miez la care adaogi agatarea. au incercat mai multi treaba asta fara rezultate. daca ai in plan constructia unui generator cu miezuri de fier separate... arata-ne poze. si cu asta vreau sa transmit celor care cer ajutor scriind mai mult decat Eminescu, sa puna poze la obiect, nu toti il inteleg pe Eminescu.

Link spre comentariu

Multumesc mult.deci solutia este sa construiesc un miez metalic masiv. Am primit raspuns la o intrebare.Alta este daca se poate folosi ferita. Poze nu am de unde sa pun ca am doar rotorul.. cu dimensiunile specificate.Planific sa folosesc praful metalic amestecat cu rasina daca nu rezolv..Asa au facut rusii

Link spre comentariu

As vrea sa fiu inteles bine, am zis ca se recomanda varianta de generator fara miez in cazul eolienelor construite in regim propriu (DIY) nu am generalizat.Binenteles ca miezul magnetic mareste randamentul, dar in cazul eolienelor facute acasa, palele sau turbinele verticale sunt in general mici si nu ofera puterea celor construite industrial din materiale compozite si la dimensiuni foarte mari.La eolienele mici, o parte importanta a cuplului este insa franata de atractia dintre rotor si stator, ceea ce duce la un randament slab la viteze mici ale vantului.

Pe de alta parte, e mai usor de construit varianta de generator fara miez, cu toate ca magnetii neodym sunt inca foarte scumpi. Banuiesc ca doriti sa construiti statorul din ferita fiindca asa pare mai usor de realizat, eventual turnandu-l forma dorita. Sper ca va dati seama ca nu veti putea asigura insa o rezistenta mecanica echivalenta cu miezul din tole de ferosiliciu, riscul ca miezul sa se sparga fiind imens la solicitarile date.

Nu credeti ca s-ar folosi ferita si in generatoarele industriale daca ar fi buna pentru asta ? Eu unul nu am vazut inca generatoare, nici macar de dimensiuni mici, care sa aiba miezul magnetic din ferita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări