Kostas1 Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Buna ziua!Posed un aparat de ardio SONY ICF-SW11. Aparatul are un indicator de acord cu LED rosu din constructie. Am cercetat sa vad schema aparatului si am descoperit ca are un circuit integrat in el (CXA 1238M), care, pe langa indicatorul de acord, are un pin neconectat (pinul 4) , care este indicator FM stereo, avand posibilitatea sa se conecteze la un LED care indica FM stereo (nefolosit de SONY). Am descoperit pe cablaj unde trebuie sa lipesc conexiunile si am obtinut indicator FM stereo cu LED albastru.Problema mea este:Din cate stiu, LED-ul albastru ia mai mult curent decat alte LED-uri. Faptul ca este albastru poate sa forteze ceva prin circuitul CXA si sa-l arda? De mentionat ca l-am lasat cateva ore sa mearga si nu s-a intamplat nimic (deocamdata...). Ce ma sfatuiti sa fac, sa schimb cu alt LED, sau nu conteaza? Atasez pozele.Multumesc anticpat! Link spre comentariu
zal Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Ai folosit şi o rez de balast ptr led sau l-ai conectat direct la pinul respectiv al c.i.? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Nu ia un curent mai mare ledul albastru.Dimpotriva, are o tensiune de deschidere mai mare decat ledul rosu, (3V )deci la aceeasi rezistenta de limitare va consuma mai putin decat unul rosu.Trebuie pusa si o rezistenta in serie cu ledul, nu-l conecta fara. O valoare de 100-220 Ohmi minim. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Daca vrei sa fii sigur 100% ca nu se arde integratul adauga un tranzistor PNP acolo si ai scapat de griji. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 A, scuze, mai am de atasat ceva. Desigur, am atasat dupa ce am dscoperit NUMAI IN JAPONEZA datasheet-ul pentru respectivul circuit. LED-ul se alimenteaza printr-o rezistenta de 2,2 Kohmi, conform desenului de mai jos. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Deci care este concluzia? Link spre comentariu
zal Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Îl poţi lăsa moştenire aparatul, nu are cum să se strice de la acel led.Chiar cred că puteai folosi o rez de 1k la fel ca ptr ledul roşu, dar cum cel albastru e mai intens, o diminuare a luminozităţii lui nu strică. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Inca o poza din datasheet-ul de la SONY Link spre comentariu
zal Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 E clar, ai procedat corect. Nici nu aveai de ce să-ţi faci griji. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Februarie 2, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2014 Multumesc din suflet tuturor!De-acum stau linistit! Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Atentie insa sa nu alimentati aparatul invers, CXA-urile sunt foarte sensibile, la un radio cu CXA 1191M am reusit sa ard in urma cu multi ani CXA-ul, punand bateriile invers.Cat despre LED, daca a mers, asa ramane, nu exista nici un pericol. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum