Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LED albastru FM stereo pericol sau nu?

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!Posed un aparat de ardio SONY ICF-SW11. Aparatul are un indicator de acord cu LED rosu din constructie. Am cercetat sa vad schema aparatului si am descoperit ca are un circuit integrat in el (CXA 1238M), care, pe langa indicatorul de acord, are un pin neconectat (pinul 4) , care este indicator FM stereo, avand posibilitatea sa se conecteze la un LED care indica FM stereo (nefolosit de SONY). Am descoperit pe cablaj unde trebuie sa lipesc conexiunile si am obtinut indicator FM stereo cu LED albastru.Problema mea este:Din cate stiu, LED-ul albastru ia mai mult curent decat alte LED-uri. Faptul ca este albastru poate sa forteze ceva prin circuitul CXA si sa-l arda? De mentionat ca l-am lasat cateva ore sa mearga si nu s-a intamplat nimic (deocamdata...). Ce ma sfatuiti sa fac, sa schimb cu alt LED, sau nu conteaza? Atasez pozele.Multumesc anticpat!

post-34608-139829749268_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

5

• zal

3

• validae

1

• modoran

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ia un curent mai mare ledul albastru.Dimpotriva, are o tensiune de deschidere mai mare decat ledul rosu, (3V )deci la aceeasi rezistenta de limitare va consuma mai putin decat unul rosu.Trebuie pusa si o rezistenta in serie cu ledul, nu-l conecta fara. O valoare de 100-220 Ohmi minim.

Link spre comentariu

A, scuze, mai am de atasat ceva. Desigur, am atasat dupa ce am dscoperit NUMAI IN JAPONEZA datasheet-ul pentru respectivul circuit. LED-ul se alimenteaza printr-o rezistenta de 2,2 Kohmi, conform desenului de mai jos.

post-34608-139829749286_thumb.png

post-34608-139829749304_thumb.png

Link spre comentariu

Îl poţi lăsa moştenire aparatul, nu are cum să se strice de la acel led.Chiar cred că puteai folosi o rez de 1k la fel ca ptr ledul roşu, dar cum cel albastru e mai intens, o diminuare a luminozităţii lui nu strică.

Link spre comentariu

Atentie insa sa nu alimentati aparatul invers, CXA-urile sunt foarte sensibile, la un radio cu CXA 1191M am reusit sa ard in urma cu multi ani CXA-ul, punand bateriile invers.Cat despre LED, daca a mers, asa ramane, nu exista nici un pericol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări