Ombladon2002 Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Se poate modifica suntul unui multimetru ( Multimetru 830B) astfel incat atunci cand multimetrul indica 1A,in realitate sa fie 5-10A ? Am nevoie de un ampermetru care sa masoare 40-50A cc.Multumesc Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Se poate. Parca pe amperi 830B masoara 0-12A.Trebuie sa micsorati valoarea suntului de 4 ori , sa puteti masura pina la 48 de amperi.Suntul poate fi exterior aparatului de masura . Voi face o schema . Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Ceva de genul asta Suntul vreau sa il fac din sarma de cupru cu diametrul de 1 sau 2mm,cam ce lungime ar trebui sa aiba? Link spre comentariu
zal Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Tot trebuie calibrat cu alt aparat şuntul, chiar dacă s-ar măsura rez sîrmei, e greu de citit la valori aşa de mici cu ohmmetrul, e nevoie de un miliohmmetru. Ptr 10A e bună sîrmă de 2mm diametru.Se găsesc şunturi industriale, sau la magazinele de piese, nu trebuie modificat aparatul, doar va citi căderea de tensiune pe şunt. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Poate avea o eroare de 1-2A.Daca aveam de unde sa cumpar suntul,probabil ca as fi cumparat direct un ampermetru. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Iti expun o metoda simpla de construit shuntul si calibrare.Schema atasata.Materialul pentru shunt fir cupru neizolat cu diametrul de 2-5 mm ,lungime 30-60 cm .Se fac conexiunile cum sint in schema.in primul rind se conecteaza aparatul de masura pe domeniul 0-10A in punctele A2-B2.si se injecteaza in consumator un curent de 5A de exemplu.Se deconecteaza aparatul de la A2-B2 si se cupleaza la A1-B1.pe bornele A2-B2 se conecteaza o rezistenta de 0,01 Ohmi,daca nu ai le faci scurt.Cu aparatul conectat la A1-B1 se deplaseaza borna B1 pina ce aparatul va indica 1Amper.Aceea este lungimea shuntului si aparatul va masura domeniu de curent 0-50 amperi. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Nu ia nimeni in calcul ca rezistenta de contact a bornelor la chinezaria aia e mai mare decat suntul in sine si - cel mai grav - se modifica in timp ? Parerea mea - nici o sansa cu sunt extern, doar intern si lipit bine. Calibrarea prin tatonare, comparativ cu un alt multimetru. Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Rezistența electrică a cuprului crește cu 4% la o încălzire de 10 °C. Pentru aplicatii de masura, nu cuprul e cea mai buna alegere. Stimati colegi care va considerati avansati si dati sfaturi pe pagina incepatorilor, Nu mai recomandati ca material pentru sunturi, materiale care nu se preteaza pentru scule de masura. Din manganina se fac sunturile pentru ampermetre, am avut multe interventii pe forum, explicand de ce, nu mai detaliez. Manganina nu e un material greu de gasit, o gasiti la sunturile pentru curenti mari, de exemplu, la dezmembrari, dintr-un astfel de sunt puteti face mai multe pt curenti mici, prin prelucrari mecanice. Sunturi pentru orice aplicatie, va pot face eu, din manganina, cum e normal, adresati-va pe aria respectiva (bazar). Dar, cu putin efort, vi le puteti face si singuri. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Iti expun o metoda simpla de construit shuntul si calibrare.Schema atasata.Materialul pentru shunt fir cupru neizolat cu diametrul de 2-5 mm ,lungime 30-60 cm .Se fac conexiunile cum sint in schema.in primul rind se conecteaza aparatul de masura pe domeniul 0-10A in punctele A2-B2.si se injecteaza in consumator un curent de 5A de exemplu.Se deconecteaza aparatul de la A2-B2 si se cupleaza la A1-B1.pe bornele A2-B2 se conecteaza o rezistenta de 0,01 Ohmi,daca nu ai le faci scurt.Cu aparatul conectat la A1-B1 se deplaseaza borna B1 pina ce aparatul va indica 1Amper.Aceea este lungimea shuntului si aparatul va masura domeniu de curent 0-50 amperi.Multumesc. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Pana la urma am pus sarma de cupru de 2mm si 30cm lungime intre COM si V/ohmi/mA iar comutatorul pus pe 200mV DC si indica destul de bine. Am scurtcircuitat un acumulator 12V 7,5A (nu era prea incarcat) Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Deseneaza schema de principiu a conexiunilor folosite de dumneata. Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 A procedat corect, masurand caderea de tensiune pe scara de voltmetru, de 200mV.Asta am vrut sa-i recomand si eu, dar n-am vrut sa-l incurc, crezand ca e incepator de vreme ce a postat pe aceasta sectiune, Dar, se pare ca stie ce face.E putin mai incomod, neavand citire directa in amperi, dar poate face un tabel de corespondenta, dupa etalonare cu alt ampermetru industrial. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Februarie 2, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2014 Deseneaza schema de principiu a conexiunilor folosite de dumneata. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 Conexiunile sint asemanatoare cu schema postata de mine mai sus dar ce este afisat sint milivolti. Daca cuplai aparatul la borna 10A se afisa direct in amperi.Dar trebuie sa calibrezi shuntul.La un curent de 5A prin consumator se modifica lungimea shuntului ca aparatul sa indice 1A. Utilizeaza schema postata de mine mai sus pentru a calibra shuntul pentru domeniul 0-50A.In lipsa altui material pentru shunt utilizeaza cuprul ,e mai la indemina. Citeste ce-am postat anterior. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Februarie 3, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2014 Pai cel putin pana la 15A (mai mult nu am avut cu ce sa verific) indica direct in Amperi,am masurat 10-15 valori diferite si la toate indica bine,cu o eroare de 0,2-0,4A. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum