Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant

Postări Recomandate

Acum 25 minute, catalin004 a spus:

Salutare, am nevoie de o sursa curent constant de 20-25mA, ceva simplu

Am facut montajul de mai jos insa nu este chiar atat de stabil, in sensul ca variaza 1mA in sus, apoi in jos.

Daca se poate un ajutor, cu stima!

Schema are câteva imperfecțiuni. Mai întâi, principiul de funcționare face curentul dependent de Ube - tensiunea pe rezistența de 33R este Uz - Ube. Deci orice variație a Ube determină o variație a curentului. Acum, dacă te uiți la structura internă a BDW94 o să vezi acolo niște rezistențe care fac ca Ube să nu mai fie chiar Ube iar factorul de amplificare în curent total să scadă drastic la curenți mici. Deci o primă îmbunătățire ar fi înlocuirea acelui Darlington cu unul fără acele rezistențe sau, dacă nu găsești, cu un Darlington discret . Chiar și așa vei avea variații cu temperatura și, la variații mari ale tensiunii C-E, variații datorate efectului Early.

Deci soluția este tot în documentul propus de @Marian.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, dorian 70 a spus:

Ce tensiune aveți la ieșire?

Dacă nu este prea mare diferența, să fie suportabilă pentru integrat, se poate folosi LM317,

Dacă are 48V la intrare, cum se specifică în schema postată, poate folosi LM317HV.

(Nu putem să ne bazăm pe diferența intrare-ieșire deoarece un generator de curent trebuie să poată funcționa și în scurt circuit și în practică această situație poate apărea inclusiv accidental.)

Link spre comentariu

La intrare 48V (posibil sa mai si scada sau sa creasca cu o plaja de 5V). Am folosit metoda colegului de mai sus (marian), cu TL431, am montat tranzistorul pe radiator, pare ca s-a mai potolit variatia. O sa caut un alt tip de tranzistor , ma gandeam chiar la unul normal, nu darlington

Link spre comentariu
1 hour ago, catalin004 said:

Eu la iesire o sa am sa zicem un potentiometru (saz zicem intre 100 si 500 ohmi), adica rezistenta va varia in acele limite, dar curentul sa stea constant pe iesire

Tocmai asta este logica unui circuit de curent constant, sa preia diferenta de tensiune dintre ce primeste pe alimentare si ce este necesar pe sarcina pentru un anumit curent.

1 hour ago, catalin004 said:

totusi nu inteleg ceva, curentul pe care il culeg (trag) il iau de pe sunt (Rs)?

Sursa de curent constant presupune inserierea circuitului de curent constant intre sarcina si plus, deci sarcina este conectata cu un capat la masa si unul la circuitul de curent constant.

Este asadar circuitul care alimenteaza sarcina cu un anumit curent ( de la englezescul "source" ).

Sarcina de curent constant presupune inserierea circuitului de curent constant intre sarcina si masa, deci sarcina se conecteaza cu un capat la plus si unul la circuitul de curent constant.

Este asadar circuitul care trage din/prin sarcina un anumit curent ( de la englezescul "sink" ).

LM317 in sine nu-i suficient de precis pentru ce se cere aici.

Combina asta cu o rezistenta shunt chioara de cat 5%? 10%? 20%? Si precizia e pe camp.

Nici 431 normal nu-i suficient de precis pentru asa ceva. 

Motivul pentru care am pus acel document este ca acolo se mentioneaza inca din titlul lucrarii ca este vorba despre referinte de precizie ( fie ele bazate pe 431 fie pe alt tip de referinta ), si precizie inseamna sub 0,5% toleranta, si totodata imunitate la variatiile de temperatura ( vezi referintele din multimetrele marcilor de top, sa vezi cat costa si sa intelegi de ce ). 

Si pentru a avea efect este neaparat nevoie ca si rezistenta pe care se aplica acea referinta de precizie, sa fie tot de precizie ( 0,1% sau ceva de genul ), si asta nu numai pentru o valoare precisa in ohm a rezistentei in sine, ci si pentru o buna stabilitate a acelei valori fata de variatiile de temperatura. O rezistenta "normala" poate varia semnificativ cu temperatura, deci curentul constant nu prea mai e constant ( sau nu foarte precis ), in schimb o rezistenta de precizie isi pastreaza valoarea mult mai bine, deci curentul constant e...constant si precis.

In toata treaba asta nu mai conteaza ce tranzistor folosesti, si nici neajunsurile lui, el asigura doar curentul de sarcina, de restul se ocupa referinta.

Uite un exemplu de referinta de 2,5V si 0,1%:
https://www.tme.eu/ro/details/lm4040a25idbzr/surse-tensiune-de-referinta-circuite/texas-instruments/

Cauta la TME ca-s multe si in multe configuratii.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru timpul acordat explicatiilor, care imi sunt de mare folos. Momentan am folosit ce am avut la indemana, adica ce am avut in stoc sa zic asa, si am vazut ca este mult mai stabil fata de schema ofetita de mine.

Nu e problema de achizitii (plateste firma), am sa le cer rezistente de precize si o referinta precisa, de preferat sa nu fie SMD, dar daca nu gasesc pun si dintr-asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări