Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant

Postări Recomandate

Daca ai deja acea referinta de 1,2V si dorersti a o folosi atunci e simplu de modificat rezistenta aia de 10k, ai o referinta de 1,2V, o tensiune dorita pe potul de 1k de 0,3V si un curent prin divizor de 300uA, deci diferenta de la 1,2 la 0,3 este 0,9V care impartiti la 0,0003 dau o rezistenta necesara de 3k, alegi si pui pe cea mai apropiata ca si valoare. Folosirea a 2 mosfeti nu te va scuti de necesitatea unui radiator potrivit ( generos ), doar va imparti disipatia pe ei facandu-o mai acceptabila pentru fiecare in parte, dar radiatorul tot la fel de mare va trebui sa fie. In alta ordine de idei, ai zis ca ledul vrea cca 32-34V, pe sursa asta de curent pica probabil undeva peste 5V mai ales daca luam in considerare si caderea pe shunt, deci pentru conditiile cerute, alimentarea ar trebui sa fie de minim 34+5, adica vre-o 40Vcc care sa poata fi sustinuti la cei 3A doriti, la alimentare de 32V, ma indoiesc ca ledul va mai primi mai mult de 30V, si deci curentul prin el va fi destul de mic.

Link spre comentariu

O sa inlocuiesc buz11 cu 2 buc IRFZ44  puse in paralel, iar ca operational as putea pune un lm2903

Sursa as vrea sa o folosesc la un led de 100w

1. Punerea în paralel nu garantează echilibrarea curenților . Luând ”din cutie” , la întâmplare s-ar putea lejer să ai raport de curenți 1:2 .... 1:4 , la limită chiar mai rău.

2. LM2903 nu este operațional . Are ieșire OC și nu are nicio compensare.

3. Tradu ”LED de 100W ” = câți volți x câți amperi ?

Link spre comentariu

Abea acuma observ ca mi-a scapat detaliul cu "AO" folosit, ( foarte pertinenta observatia lui @UDAR ) eu recomand banalul LM358, e suficient pentru aplicatia asta.

Referitor la caderea pe sursa de curent, mosfetul asta se deschide la minim 2V dupa cum vad in pdf, si pentru curentul de care ai tu nevoie estimezs din grafic cam 3V poate un pic mai mult, ca tensiune poarta-sursa necesara pentru el, la asta se adauga cei 0,3V de pe shunt si rezulta probabil 4V cadere inevitabila pe sursa pentru curentul maxim dorit.

Link spre comentariu

Beneficiul in astfel de situatie este doar capsula mai mare, restul este irelevant, mai mult decat atat, capacitati de intrare prea mari ar putea cauza probleme daca curentul de alimentare al AO este prea mic. Daca te asiguri ca disipatia nu depaaseste 20-30W eu cred ca poti merge cu un singur IRFZ44, daca radiatorul folosit este bun atunci temperatura capsulei ar trebui sa fie suficient de mica, si deci si cea a jonctiunii va fi mentinuta la un nivel sigur.

Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...

Multumesc frumos, am sa studiez documentul de la dvs.

totusi nu inteleg ceva, curentul pe care il culeg (trag) il iau de pe sunt (Rs)?

Eu la iesire o sa am sa zicem un potentiometru (saz zicem intre 100 si 500 ohmi), adica rezistenta va varia in acele limite, dar curentul sa stea constant pe iesire

Editat de catalin004
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări