Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant

Postări Recomandate

R8 este totusi la o valoare redusa, rezistenta firelor ar putea fi semnificativa astfel incat sistemul sa vada o R8 de fapt mai mare si deci tranzistorii sa se deschida mai devreme, ai putea fie sa folosesti fire suficient de groase incat rezistenta lor sa fie cat mai mica si apoi verifici la teste cum merg lucrurile, ori sa separi traseul de la rezistentele de emitoare ale tranzistoarelor si pe cel de la bazele lor si pe acestea sa le duci separat cu alte fire direct pe bornele R8, asa ai avea 4 fire si rezistenta lor nu mai este la fel de imprtanta.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Schema de mai sus mi se pare excesiv de complexă . Nu știu care a fost scopul ei inițial - poate că atunci s-ar vedea explicațiile - dar pentru un simplu generator de curent constant PSR1, R4, R5, R6 și poate și R9 pot fi eliminate fără să afecteze funcționalitatea. În aceste condiții curentul se poate regla în limite largi din POT1 ( inclusiv 3A) . R10 și R11 pot fi de puteri mult mai mici la 3A - eu aș elimina ambele rezistențe și le-aș înlocui cu una singură de 0,1R la 3W .

În ce privește tensiunea , 32V este maximul admis de LM358 - preferabil ar fi să limităm mai jos ( 10-20V sunt suficienți ) cu o rezistență și Zener ( pentru operațional ) . O limitare la 15V de exemplu face inutilă dioda DZ1 .

Link spre comentariu

Eu as fi curios de unde a fost culeasa schema. Ca principiu, seamana izbitor de mult, cu o schema conceputa si realizata cu ceva vreme in urma, aici pe forum. Culmea, cu acelasi integrat...

Era vorba de varianta simpla, fara componentele aparent inutile, care presupun ca folosesc  la ceva reglaj de offset.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

R3 ne asigură că nu se dorește ( sau , oricum , nu se poate ) reglaj de la zero, producând la capătul inferior al POT1 circa 15mV - mai mult decât orice offset. Cu PSR1 la maxim aducem de-abia 2,2 mV (suplimentari ) pe intrarea inversoare.

@giongiu Fără componentele respective și , eventual, cu alt operațional schema este absolut clasică. Eu cred că schema a rezultat în urma unor modificări ”pe masa de lucru” , componentele care nu încurcau , chiar inutile , nefiind eliminate.

În sfîrșit , nu este foarte important . Mai important este ca @The_Reaper să realizeze că disipația pe MOSFET poate ajunge , cu valorile dorite de el, la aproape 100W - ceea ce evident , nu poate duce pe orice radiator l-ar pune.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ambele scheme se bazeaza pe acelasi principiu, se controleaza curentul de drena prin controlul strict al tensiunii poarta-sursa, si ambele sufera de aceeasi problema-Disipatie foarte mare pe mosfet, si asta datorita regimului de functionare, depinde destul de mult de ce tensiune de alimentare are acel led si ce curent are nevoie, ca sa stabilesti o alimentare a sursei de curent, cat mai optima pentru un randament macar acceptabil, altfel probabil nu-ti vor ajunge 2 mosfeti...

Link spre comentariu

Ok pai am pomenit de un curent dorit de 3A, ai shunt de 0,1 deci o cadere maxima de 300mV, si tot atat trebuie sa fie si referinta maxima la neinversoare, 0,3V/1000 Ohm rezulta un curent in divizor de 300uA care inmultit cu 10k rezulta o tensiune pe ea de 3V la care adaugi 0,3V referinta ( caderea de tensiune pe potentiometrul de 1k si rezulta o tensiune de 3,3V necesara de la acel zenner. Ori schimbi zenner-ul ori modifici valoarea rezistentei de 10k conform curentului maxim dorit.

PS: Daca alimentarea sursei de curent este una bine aleasa si cat de cat stabila atunci ar putea sa-ti ajunga si un singur mosfet.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări