Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant

Postări Recomandate

Nu sunt de acord cu ideea ca foita de mica afecteaza atat de tare transferul termic incat sa cauzeze o incalzire excesiva a capsulei, s-a specificat deja ca radiatorul insusi se incalzeste destul de tare in zona capsulei LM, ceea ce evidentiaza bunul transfer termic, plus de asta eu insumi folosesc de cele mai multe ori mica plus pasta, niciodata n-am avut surprize nedorite. Sunt adeptul tratarii cauzei pe cat posibil si nu al efectului, in cazul de fata incalzirea capsulei este efectul iar disipatia mare este cauza, cea din urma ar trebui tratata, insa inainte de asta pentru a fi sigur ca radiatorul nu este prea mic, as sugera masurarea tensiunii dintre Vin si Vout la LM pentru a determina disipatia pe el, daca intr-adevar este mare atunci micsorarea ei este singura solutie cu adevarat eficienta, iar marirea rezistentei face chiar asta.

Link spre comentariu

Din pacate nu am avut prea mult timp pentru teste aseara, am testat doar cu 0.33ohmi si se pare ca temperatura a mai scazut putin, o sa vad daca apuc in seara asta sa verific ce se intampla cu valori mai mari, intr-adevar marian acum tranzistorii se incalzesc si ei putin mai mult, o sa vedem la urmatoarele teste.Am mutat puntea redresoare pe radiator pentru ca se incalzea serios, dar acum se pare ca cele 4 fire care pleaca de la punte la placa, cred ca 10cm lungime se incalzesc, acum avand in vedere ca eu am folosit fire pentru legaturi in carcasa cu sectiune de 2.5mm*2 si toate sunt reci, numai astea 4 de la punte se incalzesc (sunt tot de 2.5mm*2), este posibil sa se transmita caldura prin pini de la punte de-a lungul conductorului?Cu referire la izolatori din ce m-am documentat eu foita de silicon nu bate foita de mica, atata tot ca este mai usor de folosit si nu ai nevoie de pasta termoconductoare. Eu ma incadrez in categoria disipatie prea mare, radiatorul meu apropo (200x100x40mm cu 16 apripioare) se incalzeste serios in partea stanga unde este lm situat ceea ce inseamna ca transfer termic exista, si se incalzeste incat ventilatoarele de 92mm, 2 la numar fac fata cam la limitaInca ceva traful meu l-am vandut si cu o usoara diferenta am comandat un toroidal de 20vac si 18A, fara sarcina am un maxim de 23V la iesire

post-5284-139829769253_thumb.jpg

Link spre comentariu

Testele sunt aproape gata, pana la urma am ajuns la 0.47ohmi si acum temperatura lm-ului e aproximativ 65-70*C, am rulat la 13V cu un consum de 9.9A timp de aproape 2 ore, firele sunt reci, la fel si traseele de forta de pe cablaj, shunt-urile din ampermetre se incalzesc putin si spre uimirea mea si traful se incalzeste putin.O ultima mica ingrijorare o am cu R8 care inca arde, fata de restul rezistentelor de 5w asta e destul de calda, ma gandeam sa folosesc o pasta termoconductoare si adeziva sa ii atasez un radiator mic, a mai incercat cineva?Si inca ceva, acum mi-am dat seama cat de mult conteaza pozitia radiatorului si asezarea aripioarelor, primele teste le-am efectuat cu radiatorul culcat (cu aripioarele in jos) si cum acesta este la limita aveam acele variatii mici de curent, cred ca intervenea protectia termica, acum cu aripioarele verticale (asta e si pozitia lui finala de loc) nu mai exista variatie sau scadere de curent (exceptand cazul in care se incalzeste filamentul becului si variaza curentul absorbit)

Link spre comentariu

Pai R8 disipa cam 2W deci este normal sa se incalzeasca, acuma ramane la latitudinea ta cat ii permiti sa se incalzeasca, daca temperatura ei ajunge undeva peste 80-90*C atunci poate n-ar strica intr-adevar un micut radiator, am mai vazut asta facandu-se, chiar si eu am apelat la astfel de artificii uneori.Fac o mica corectie la o chestie spusa de mine, curentul prin R8 nu este 0,65/R, ea include si caderea de pe rezistentele din emitoare, care chiar si la 0,1 Ohm tot introduc o eroare semnificativa in calcul, spre exemplu la 0,22 si 10A, prin R8 ( si implicit prin LM ) trebuie sa circule cca 3,8A pentru ca sa se creeze un echilibru intre tranzistori si LM, si pentru o diferenta Vin-Vout de 10V sa zicem pe regulator acesta disipa aproape 40W, era deci normal sa se incalzeasca destul de tare, capsula sa mica nu este tocmai stralucita la asemenea disipatie. Pentru cei 0,47 la R8, prin aceasta trebuie sa treaca aproximativ 1,9A pentru ca tranzistorii sa se deschida, astfel incat disipatia pe LM scade considerabil, dar creste cea de pe tranzistori.

Link spre comentariu

Pai de asta tine adaptarea valorii potentiometrului la valorile minime si maxime de interes raprtat la valoarea rezistentei de sus din divizor, adica mai pe scurt modifici fie valoarea rezistentei dintre adj si iesire fie valoarea ptentiometrului astfel incat sa ofere la maxim de tura si maximul de tensiune, da un exemplu de tensiune maxima de interes in gol ( la cat merge maxim iesirea in gol ) si ce potentiometru ai.

Link spre comentariu

Intr-adevar cu R6 de 560ohmi am la maximul cursei potentiometrului 22.7V ceea ce imi convine.Ultima modificare care as vrea sa o fac este sa montez R8 pe radiator si sa refac conexiunile cu fire, ar incurca cu ceva asta?Am montant pe R8 un radiator micut care ajuta foarte mult daca kitul sta in afara carcasei, in momentul in care asamblez totul in carcasa nu mai am ventilatie si drept urmare R8 se incalzeste cu tot cu radiator

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări