Tranzistor_001 Postat Februarie 20, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2014 Am o mică observație - nu critică , Doamne ferește, pentru că arată excelent. La modul la care ai montat tranzitorii de putere pe cablaj s-ar putea ( nu e sigur, dar trebuie să fii atent ) să ai probleme cu lipirea lor corectă de radiator . Și dacă sunt puși normal pe radiator la acest gen de capsule există riscul să ridice baza la stângerea șurubului ( de aceea unii folosesc cleme ) . Cu terminalele destul de scurte și lipite acest risc este mărit. Deci , mare atenție la lipirea corectă pe radiator - mai ales că înțeleg că sunt disipații mari.Am inteles, ce am facut eu pentru a ma asigura ca sunt toti tranzistori aliniati, am luat o placa dreapta de aluminiu si am prins tranzistorii pe ea, apoi am prins tot ansamblul de cablaj si am trecut la lipit, apoi am dat jos placa, o sa vedem zilele astea la teste daca e vreunul care nu se raceste cum trebuie, momentan nu am apucat decat sa gauresc si sa filetez gaurile de prindere, si cele de montaj, sper diseara sa imi fac putin timp sa prind totul de radiator Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 o sa vedem zilele astea la teste daca e vreunul care nu se raceste cum trebuieNu cred ca ai cum...ce am facut eu pentru a ma asigura ca sunt toti tranzistori aliniati, am luat o placa dreapta de aluminiu si am prins tranzistorii pe ea, apoi am prins tot ansamblul de cablaj si am trecut la lipit, apoi am dat jos placaAsta e totusi bine Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 25, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2014 Am montat kit-ul pe radiator la care am adaugat si 2 ventilatoare de 92mm si 3000rpm.Carcasa este si ea gata si provine de la o statie cu aer cald, de aici si asezarea instrumenetelor putin aiurea avand in vedere ca erau deja gauri facute in carcasa, mai urmeaza doar asamblarea finala si testul final. Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Martie 2, 2014 Autor Partajează Postat Martie 2, 2014 Dupa cateva teste am dat de o mica problema. Sarcina pe care am folosit-o la teste o constituie un bec auto de 12V 60/55W, curentul maxim absorbit 9.2A. Fenomenul care se intampla si ma ingrijoreaza o constituie faptul ca si LM338 si R8 se incalzesc destul de tare, LM338 ajunge la 95 celsius in timp ce tip36 si rezistentele corespondente sunt abia caldute.Cum as putea reduce curentul ce trece prin LM338? Trebuie sa maresc valoarea lui R8?Ma gandesc ca astfel ar trebui sa disipe mai putina caldura, mentionez ca sursa functioneaza perfect, doar ca lm se incalzeste la fel de tare si la 3-4A dar si la 9AMultumesc Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 2, 2014 Partajează Postat Martie 2, 2014 Dacă mă uit la schema care trebuie , atunci LM338 trebuie să tragă peste 3A ca să înceapă să conducă tranzistoarele. Eu aș pune circa 0,68 Ω acolo ( să am 1A prin LM ) sau chiar mai mult. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Schema este asta: http://imageshack.com/a/img855/7587/ayrw.png Stiind ca se foloseste 338 am zis sa se profite de capabilitatile sale, de faptul ca poate duce un curent destul de mare astfel incat am dimensionat shuntul ala la 0,22 Ohm ceea ce inseamna ca prin LM tre sa treaca cca 3A pentru ca tranzistorii sa se deschida, este normal sa se incalzeasca, rezolvarea este evident simpla, rezistenta mai mare, 0,33-0,47 ar fi deajuns cred eu altfel nu vad sensul folosirii LM338 daca prin el treci un curent atat de mic, apoi rocada asta va muta incalzirea pe tranzistori, nu o va elimina. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Desigur, e doar o opțiune personală a fiecăruia privind repartizarea disipației . Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Martie 3, 2014 Autor Partajează Postat Martie 3, 2014 Marian eu ma gandeam sa iau putin din sarcina LM-ului avand in vedere ca ajunge la 95 grade, nu e cam mult 95 grade pentru un to220? Plus ca nici unul din tip-uri nu se incalzeste serios nici cu sarcina de 9A, sunt abia putin calde, asta e motivul pentru care as vrea sa reduc sarcina LM-ului Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 De acord, 95*C pentru capsula LM este cam mult, probbil cipul este mult peste 100 si trebuiesc luate masuri, luand din sarcina sa este evident faptul ca temperatura LM scade, insa va creste exponential cea a tranzistorilor, cat anume n-am de unde sa stiu, testeaza si vezi, pune 0,47 Ohm si daca temperatura LM nu scade semnificativ atunci poate radiatorul este mic sau transferul termic este defectuos. Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Martie 3, 2014 Autor Partajează Postat Martie 3, 2014 Diseara dupa serviciu o sa fac cateva teste cu rezistente mai mari, o sa le iau pe rand de la 0.33 in sus sa vad ce se intampla, acum ce am mai observat eu in timp ce se incalzeste incepe uneori sa imi scade si curentul, nu mult 200-300mA si variaza in intervalul asta, daca opresc sursa si o las sa se raceasca suficient la urmatorul test functioneaza ok, cred ca si aici este de vina tot temperatura prea mare, am masurat intre 86 si 95 grade pe tab-ul metalic al LM-ului si inca o chestie pana la 3A chiar putin mai mult am masurat LM avand 86grade, cresc apoi curentul si depasesc valoarea de 4A si vad ca exista o tendinta de scadere a temperaturii cu vreo 3-4grade, asta este momentul in care tranzistorii se deschid si preiau din sarcina nu?Marian am incercat sa realizesc un contact cat mai bun, am folosit pasta pe baza de carbon de calitate, si foita de mica, am cautat si verificat sa existe un contact cat mai bun, dar avand in vedere ca in partea cu lm radiatorul se incalzeste serios chiar si cu ventilator cu debit de 93 metri cubi/h, eu zic ca transferul termic este bun Link spre comentariu
Marian Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Ok, transferul termic atunci nu are cum sa fie decat foarte bun, atunci poate radiatorul este mai mic decat ar trebui. Partea cu scaderea curentului la temperaturi mai mari este cred eu normala, se intervine probabil de catre protectia termica, probabil diferenta de tensiune intre intrare si iesire este suficient de mare incat sa provoace o disipatie mare, mareste rezistenta si sigur se va rezolva. Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Martie 3, 2014 Autor Partajează Postat Martie 3, 2014 Am inteles, multumesc Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Ia schimba foita de mica cu o foita de silicon gen thermopad, le gaseseti in surse de calculator, se folosesc la fel pentru izolarea diodelor duble sau a mosfetilor fata de radiatoare. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Nu, mica are transferul termic mai bun.Foitele de silicon, insa, nu necesita vaselina Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Normal ca la foitele de silicon nu se mai adauga vaselina.Nu te contrazic cu mica dar totusi ar merita incercat.Alta metoda ar fi sa izoleze LM-ul si sa-i puna radiator separat direct fara foita de mica sau silicon doar cu vaselina siliconica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum