Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant

Postări Recomandate

Ai spus ca ai traf de 16Vca care in sarcina de 10A scade cu 2V, deci raman 14Vca, pe redresare pica probabil undeva spre 2V la curentul ala ( daca redresarea este cu punte ), deci raman 12V care la varf pe condensatori reprezinta cam 17V, pe regulator pica cel putin 3V la curentul ala ( probabil ceva mai mult ) de aici concluzia mea ca nu ai mai mult de cam 13V pe iesire. Din aceste calcule poti deduce simplu cam ce traf ai nevoie pentru curentul si tensiunea la iesire dorite. Spre exemplu, pentru 20Vcc necesari la iesire, ai nevoie de o alimentare a regulatorului sa zicem de 25V ( admitand o rezerva de 5V pentru regulator care la curentul asta nu e deloc mare ), Vca-ul pentru 25Vcc este cam 17,7V la care adaugi 2V pentru caderea pe puntea redresoare si ajungi la 19,7Vca necesar minim pe secundarul trafului si asta admitand cadere 0V la curentul maxim de interes pe traf, in practica nu exista asa ceva deci mai adaugi 2-3V la cei 19 si ajungi pe la 22Vca pe traf in gol pentru 20Vcc necesari la iesire la curentul maxim de interes.Evident este doar un exemplu, pentru alte valori ale tensiunii de iesire calculele se pot reface usor.LE: Referitor la trasee, daca tot s-a facut referinta la conductor brut pentru instalatii electrice atunci eu consider ca cel de 1,5 este suficient, traseele sunt totusi destul de scurte, exista deja traseul de pe cablaj cumulat cu fludorul ( care nu va fi deloc putin pentru o asemenea sarma ) si cu faptul ca ventilarea este totusi ok ( nu ca la un traf ) este suficient cred eu, si sarma de 1,5 de instalatie este destul de usor de folosit.

Link spre comentariu

Am procurat sarma de 2mm si 1.3mm deja, incerc sa gasesc pana diseara si de 1.5mm.Marian referitor la traf eu vroiam sa il dau pe al meu la schimb plus o mica diferenta pe un toroidal care are o tensiune putin mai mare dacat a mea.Scopul meu este sa ajung la o tensiune de 17-18v la iesire cu o sarcina de 10A, am sa refac calculele dupa exemplele talemultumesc

Link spre comentariu

Am dublat aseara cu sarma de 1.3mm, din pacate nu am gasit pe nicaieri de 1.5 iar cea de 2 era foarte greu de lucrat cu ea. Marian ai avut dreptate a intrat o gramada de fludor. Sper sa fie suficient, o sa vad la teste, diseara o sa filetez gaurile pe radiator si acum mai intervine o intrebare, avand in vedere ca tip36 are colectorul pe capsula si lm338 are vout pe capsula nu e nevoie sa le izolez, nu? dar asta inseamna ca trebuie sa izolez radiatorul de carcasa sursei?

post-5284-139829761758_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am o mică observație - nu critică , Doamne ferește, pentru că arată excelent. La modul la care ai montat tranzitorii de putere pe cablaj s-ar putea ( nu e sigur, dar trebuie să fii atent ) să ai probleme cu lipirea lor corectă de radiator . Și dacă sunt puși normal pe radiator la acest gen de capsule există riscul să ridice baza la stângerea șurubului ( de aceea unii folosesc cleme ) . Cu terminalele destul de scurte și lipite acest risc este mărit. Deci , mare atenție la lipirea corectă pe radiator - mai ales că înțeleg că sunt disipații mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări