Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant

Postări Recomandate

Am ramas tot la lm338 avand in vedere ca i-am procurat de la un bun prieten, am facut si cablajul totul dupa schema din datashet, am sa folosesc 4x lm338Acum am alta problema nu am gasit nici un 2n2905 si am folosit un bd140 si o dioda 1n4148 dupa schema atasata, intrebarea mea este dioda aia e montata corespunzator? Am folosit lm308 si 4 rezistente de 0.1 ohmi la 5w si inca ceva vad ca in datasheet specifica tensiunea 4.5-25v acum eu daca ajung la 20v spre exemplu nu cumva depasesc tensiunea max a operationalului lm308.Potentiometrul de 1K5 ce putere ar trebui sa aiba?Am nevoie de o clarificare, multumesc!

post-5284-139829752567_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ai cerut regulator de curent ajusatabil, schema atasata nu ofera asta, acel 741 nu vad cum ar ajusta curentul de pe iesire, de fapt nu sunt sigur ca inteleg ce ar trebui sa faca el acolo...

Ti s-au oferit ceva solutii pe care le-ai ignorat, daca consideri ca nu ai nevoie de ajutoor, atunci nu sunt siugur de motivul pentru care ai postat aici... Ceea ce ceri nu-i simplu, iar din postarile tale inteleg ca nu stai foarte bine la capitolul teorie, ar trebui totusi sa incerci sa intelegi o chestie inainte sa o alegi a o folosi, sa intelegi cat mai bine ce ai tu nevoie si ce solutii sunt cele mai potrivite si de ce.

PS: Regulatorul meu cu LM si AO ar satisface foarte simplu si stabil cu ceva adaptari, atat reglajul curentului cat si al tensiunii pe plaje destul de mari, vezi proiectul meu de aici:

http://elforum.info/viewtopic.php?f=290&t=162124

Link spre comentariu

Asta e si motivul pentru care postez pe acest forum, nu cunosc indeajuns de multa teorie si cer indrumare, deasta pun aceste intrebari ca sa ma lamurescAm ramas la LM pentru ca nu am dat nici un ban pe ele, iar restul de piese provin din recuperari, inclusiv traful, un al motiv ar fi ca vroiam ceva simplu si rapid de facutDaca imi poate raspunde cineva la intrebarile de mai sus ii sunt recunoscatorMultumesc!

Link spre comentariu

Pai tocmai ca nu intelegi suficienta teorie si nici nu acorzi suficienta atentie celor ce ti se spun, schema postata de tine nu poate fi folosita la cerintele tale penca nu regleaza curentul de sarcina. Ti-am dat un link, verifica schema regulatorului meu, aceea poate fi adaptata pentru curentul cerut de tine, un LM338 si cateva PNP-uri ar trebui sa fie ok, daca esti interesat iti fac eu modificarile necesare si postez schema aici.

Link spre comentariu

Schema regulatorului meu este deja postata in link-ul ce ti l-am scris mai sus, intra acolo si uita-te pe ea, pe configuratia de principiu si daca iti convine atunci ma apuc sa adaptez ca trebuiesc facute ceva modificari pentru cei 14A ceruti, si tre sa retii ca-ti vor trebui ceva PNP-uri de putere, nu vei folosi mai multe LM in paralel, ci doar unul singur care va fi asistat de tranzistori. Daca este ok asa atunci va trebui sa imi spui ce tensiune ai la iesirea trafului pe secundar in gol, apoi ai zis ca sarma din secundar este de 3mm, dar ce reprezinta cifra aia, diametrul masurat cu subler sau sectiunea specificata de producator? apoi care este diametrul sarmei din primar?

Link spre comentariu

Da e ok, banuiesc ca pot sa renunt la sectiunea pentru ampermetru.Mai exact traful are sarma de 2.7mm diametru in secundar (masurat cu un subler mitutoyo) si 1mm in primar si are 14v tensiune pe secundarDaca pot obtine 12A este suficient, in legatura cu tranzistori de putere o sa ii cumparDaca se poate sa imi atasezi si cablajul dupa sa il pot modifica dupa schema ar fi idealMultumesc!

Link spre comentariu

^Nu mai pot edita, Boss sterge te rog postarea anterioara a mea ( cea imediat inaintea asteia ).

Acuma, cu traful ala ar trebui sa poti duce pana la 17A cu densitate de 3A/mm^2, tensiunea Vcc in gol incluzand redresarea ar fi undeva spre 18V, in sarcina cu siguranta va scadea, cat anume nu pot stii, asta tu ramane sa descoperi la teste, cam asa ar arata schema regulatorului meu adaptata cerintelor tale, in viziunea mea:

http://imageshack.com/a/img855/7587/ayrw.png

Tensiunea este reglabila intre 1,3V si cat poate duce traful ala in sarcina, probabil 13-14V, LM338 asigura aproximativ 3A din curentul de sarcina, la curent mai sus de atat tranzistorii se vor deschide, si vor mai contribui cu ceva mai mult de 3A fiecare, limitarea de curent este ajustabila din P1 si ar fi undeva pe la 14A curent maxim, curentul minim cam pe la 0,5A. Curentul dorit este destul de mare, motiv pentru care am pus pe alimentarea regulatorului 3 condensatori de 4700u, in rest totul se poate observa pe schema.

PS: Cablajul original al regulatorului meu este relativ inutil in cazul de fata, modificarile sunt extensive in schema, daca doresti totusi, il poti gasi la proiectul meu in acea arhiva.

Link spre comentariu

Cum adun toate piesele ma apuc de treaba si revin, restul de rezistente la ce putere sa fie 0.25w e ok?Cei 3 conzi de 4700uF pot sa ii inlocuiesc cu 2x10000uF?Daca reusesc sa gasesc totusi un traf cu tensiune mai mare, pt ca ai dreptate o sa am o scadere de tensiune nedorita, pana la cat pot sa merg? banuiesc ca maxim 32v cat are lm338

Link spre comentariu

LM338 nu are o tensiune maxim posibila la iesire, ci doar o tensiune cazuta pe el maxim admisa, adica o diferenta Vin-Vout de 35V, e o diferenta importanta de care tre sa tii cont penca conteaza ce pica pe regulator. In configuratia aia teoretic ar trebui sa ai 1,25-30V, practic la tine n-am de unde sa stiu cat va merge, n-am de unde sa stiu cat scade traful tensiunea in sarcina, ti-am zis, probabil 13-14V la curent maxim, poate mai putin. Poti pune si 2x10.000uF, pui unul imediat langa puntea redresoare, si unul langa regulator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări