Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant

Postări Recomandate

Salut, am si eu nevoie de o sursa de curent reglabila pe care o folosesc sa anodizez aluminiu, ce am eu nevoie este o sursa de curent de maxim 15A si minim 10A la care sa pot regla curentul si sa varieze tensiunea pana la maxim 20v pentru a mentine curentul setat CONSTANT.Ma gandeam sa folosesc 3xLM338 in paralel ca in schema din datasheet pagina 12. A mai incercat cineva asa ceva? Sau daca aveti alte sugestiiAtasez si pdf de la national semiconductor

DS009060.PDF

Link spre comentariu

Este posibil să faci un SCC cu cădere mică ( până la 1V, să zicem ) dar din 14Vca - presupunând că asta e în sarcină - poți obține cel mult 18,5V la vârf deci ar trebui să ai un riplu pe condensatori mai mic de 18,5-16 = 2,5Vvv. Asta, la 10A înseamnă peste 30000µF.PS Dacă transformatorul e într-adevăr solid ( deci duce curent mare în secundar ) , DACĂ te încumeți și DACĂ ești dispus să investești ceva - un SCC boost poate fi soluția.

Link spre comentariu

Daca cei 3mm reprezinta diametrul atunci ar duce lejer peste 15A la o densitate cel putin decenta, deci ar fi ok, acuma depinde si de sarma din primar penca daca asta este prea subtire, nu beneficiezi eficient de dimensiunile secundarului. Sunt destule optiuni in abordarea unei surse de curent constant, dar la un asemenea curent este bine sa se ia in seama si disipatia care probabil ar fi de cateva zeci de W, deci radiatorul ar trebui sa fie destul de generos. Daca nu este neaparat necesar ca masa alimentarii sa fie comuna cu cea de la iesire, atunci un Mosfet canal N la un ID si o capsula cat mai generoase, un AO ( LM358 spre exemplu ), TL431, un shunt in sursa mosfetului, un potentiometru si ceva rezistente rezolva problema unei surse de curent constant ajustabile la o precizie buna.

Link spre comentariu

Ca sa o spun mai exact, eu trebuie sa setez curentul la o valoare sa zicem 8A (valoare pe care o obtin prin calcul in functie de aria piesei ce trebuie anodizata), pe masura ce creste stratul anodic o sa fie nevoie de o tensiune mai mare pentru a mentine curentul constant si inplicit pentru a ajunge la grosimea dorita a stratului anodic.As putea folosi o sursa de curent mare si tensiune variabila dar asta ar insemna sa stau mereu cu ochii pe curentul absorbit si sa ajustez mereu tensiunea pentru a mentine acest curent constant.

Link spre comentariu

Poate ar merge o sursa in comutatie, modificata. De exemplu o sursa ATX, cu limitarea reglabila a curentului. Cum tensiunea nu te intereseaza, ci doar curentul, s-ar putea modifica sursa, monitorizandu-se nu tensiunea de iesire, ci curentul.Exista si surse industriale, diverse modele, ce se preteaza la aceasta modificare. Eu am modificat surse SP 200-13,5 de la Mean Well, pentru incarcarea acumulatorilor auto. Curentul de iesire, constant, reglabil intre zero si 15A.Vinzi traful retea si cumperi o astfel de sursa, foarte usor de modificat.Daca mergi totusi pe varianta cu traf retea, ai putea regla curentul nu cu o sursa liniara, ci cu o punte redresoare semicomandata cu tiristori sau mosfeturi. Te-ai putea lipsi si de filtrajul dupa redresare, daca aplicatia permite.

Link spre comentariu

Tranzistor_001:Orice sursă de curent constant face tocmai acestlucru: modifică tensiunea (automat) de la borneleunui consumator (a cărui rezistenţă variază) pentrua menţine acelaşi curent prin circuit.Din legea lui Ohm (pentru ca "I" să fie constant) vatrebui ca raportul "U/R" să fie (de asemenea) constant.De aici rezultă o tensiune variabilă, direct proporţionalăcu rezistenţa consumatorului.Revedeţi topicurile de pe această secţiune; au fostpostate zeci de scheme de surse de curent constant,pentru domenii largi de curent (de la zeci de mA lacâţiva amperi). Multe din ele se pot modifica în funcţiede cerinţele dvs.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări