Tranzistor_001 Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Salut, am si eu nevoie de o sursa de curent reglabila pe care o folosesc sa anodizez aluminiu, ce am eu nevoie este o sursa de curent de maxim 15A si minim 10A la care sa pot regla curentul si sa varieze tensiunea pana la maxim 20v pentru a mentine curentul setat CONSTANT.Ma gandeam sa folosesc 3xLM338 in paralel ca in schema din datasheet pagina 12. A mai incercat cineva asa ceva? Sau daca aveti alte sugestiiAtasez si pdf de la national semiconductor DS009060.PDF Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Nu imi poate da nimeni nici un sfat? Sau ceva testat? Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Pai daca nu cauti...vrei mura-n gura?Pana si titlul e lacunic, sursa de curent pt ce?Pt ce vrei tu, se preteaza bine o SCC cu operational si mos-fet, vezi varianta pt leduri Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Si alta problema: ai traful?Pt ca s-ar preta o sursa in comutatie inaintea lm338 pt volum mic. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 in datasheet specifica un maxim de 5A si ca valoare de varf 7A . deci ai nevoie de 4 astfel de stabilizatoare. eu as merge pe fet-uri cum spune si DrL , comandate de un DC servo cu o referinta gen TL431 .. comanda in curent se poate face PWM Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 2, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2014 Da, am un traf destul de serios de 14vac pe care as vrea sa il folosesc, la pisesele pe care le am de anodizat acum din calcule nu ar trebui sa depasesc mai mult de 10A, nu vreau ceva super sofisticat pentru ca nu va fi nevoie de o utilizare intensa, am acum cateva piese de anodizat si poate mai am la anul cateva Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Din 14vac mai greu 20v dc si dupa generator de curent.Totusi ce curent se poate cere din 14vac? Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 2, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2014 De asta dispun momentan, are sarma de 3mm in secundar.Pana acum am avut de anodizat piese mici care nu au avut nevoie de curent mai mare de 1.4A cam cat duce momentan sursa mea reglabila si tensiunea nu a trecut de 12-14v Daca obtin un 15v cu 9-10A imi este suficient Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Este posibil să faci un SCC cu cădere mică ( până la 1V, să zicem ) dar din 14Vca - presupunând că asta e în sarcină - poți obține cel mult 18,5V la vârf deci ar trebui să ai un riplu pe condensatori mai mic de 18,5-16 = 2,5Vvv. Asta, la 10A înseamnă peste 30000µF.PS Dacă transformatorul e într-adevăr solid ( deci duce curent mare în secundar ) , DACĂ te încumeți și DACĂ ești dispus să investești ceva - un SCC boost poate fi soluția. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Daca cei 3mm reprezinta diametrul atunci ar duce lejer peste 15A la o densitate cel putin decenta, deci ar fi ok, acuma depinde si de sarma din primar penca daca asta este prea subtire, nu beneficiezi eficient de dimensiunile secundarului. Sunt destule optiuni in abordarea unei surse de curent constant, dar la un asemenea curent este bine sa se ia in seama si disipatia care probabil ar fi de cateva zeci de W, deci radiatorul ar trebui sa fie destul de generos. Daca nu este neaparat necesar ca masa alimentarii sa fie comuna cu cea de la iesire, atunci un Mosfet canal N la un ID si o capsula cat mai generoase, un AO ( LM358 spre exemplu ), TL431, un shunt in sursa mosfetului, un potentiometru si ceva rezistente rezolva problema unei surse de curent constant ajustabile la o precizie buna. Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 2, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2014 Traful este pe masura, dispun si de radiatoare destul de mari si am la indemana si cateva ventilatoare, oricum la 70-80 min cat dureaza anodizarea unei piese se poate lua o pauza, nu e nevoie sa mearga fara incetare Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Am pomenit de disipatia mare doar pentru a fi sigur ca stii la ce sa te astepti, daca ai radiator bun atunci nici o problema.Este neaparat nevoie si de reglaj tensiune? Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 2, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2014 Ca sa o spun mai exact, eu trebuie sa setez curentul la o valoare sa zicem 8A (valoare pe care o obtin prin calcul in functie de aria piesei ce trebuie anodizata), pe masura ce creste stratul anodic o sa fie nevoie de o tensiune mai mare pentru a mentine curentul constant si inplicit pentru a ajunge la grosimea dorita a stratului anodic.As putea folosi o sursa de curent mare si tensiune variabila dar asta ar insemna sa stau mereu cu ochii pe curentul absorbit si sa ajustez mereu tensiunea pentru a mentine acest curent constant. Link spre comentariu
giongiu Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Poate ar merge o sursa in comutatie, modificata. De exemplu o sursa ATX, cu limitarea reglabila a curentului. Cum tensiunea nu te intereseaza, ci doar curentul, s-ar putea modifica sursa, monitorizandu-se nu tensiunea de iesire, ci curentul.Exista si surse industriale, diverse modele, ce se preteaza la aceasta modificare. Eu am modificat surse SP 200-13,5 de la Mean Well, pentru incarcarea acumulatorilor auto. Curentul de iesire, constant, reglabil intre zero si 15A.Vinzi traful retea si cumperi o astfel de sursa, foarte usor de modificat.Daca mergi totusi pe varianta cu traf retea, ai putea regla curentul nu cu o sursa liniara, ci cu o punte redresoare semicomandata cu tiristori sau mosfeturi. Te-ai putea lipsi si de filtrajul dupa redresare, daca aplicatia permite. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Tranzistor_001:Orice sursă de curent constant face tocmai acestlucru: modifică tensiunea (automat) de la borneleunui consumator (a cărui rezistenţă variază) pentrua menţine acelaşi curent prin circuit.Din legea lui Ohm (pentru ca "I" să fie constant) vatrebui ca raportul "U/R" să fie (de asemenea) constant.De aici rezultă o tensiune variabilă, direct proporţionalăcu rezistenţa consumatorului.Revedeţi topicurile de pe această secţiune; au fostpostate zeci de scheme de surse de curent constant,pentru domenii largi de curent (de la zeci de mA lacâţiva amperi). Multe din ele se pot modifica în funcţiede cerinţele dvs. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum