Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RECONDITIONARE MASINA DE SPALAT

dj_dexter1975

Postări Recomandate

Va salut cu respect , dupa cum spune si titlul as vrea sa reconditionez o masina de spalat automat,mai bine zis sa-i construesc un programator.Stiu, cea mai buna solutie ar fi de cumparat un programator dar n-as vrea sa investesc, mai ales ca masina are 7-8 ani dar partea mecanica e inca ok.Problema de care m-am lovit este urmatoarea: programatorul original contine un micro controler ,tiristorul si bine-nteles 2 relee ce determina sensul. Motorul are 6 fire,2 de la tacho si 4 de la rotor+stator.Stie cineva ,daca tiristorul e saturat prin impulsuri sau in tensiune sinus? eu am construit un fel de variator folosind un N555 si optocuplor cu tiristor,(pentru test) cu care pot regla viteza de rotatie al motorului (PWM) din potentiometru. Teoretic merge,dar la minim,cand impulsurile ar trebui sa fie de o durata ff scurta , in motor se aud ceva pocnituri (zmancituri) si incet incet prinde viteza.(rotind potentiometrul aproape de jumate in sus,turatia creste lin)Parerea mea e ca tiristorul nu deschide destul de repede sau nu raspunde corect la aceasta frecventa optocuplorul? sau pur si simplu nu pe acest principiu functioneaza variatorul in acest caz? (ca si la bormasine) Pana nu rezolv aceasta problema nu stiu cum sa merg mai departe si sa vad cum rezolv controlul turatiei (stiu ca sunt circuite specializate ) dar prima data sa pot obtine modificarea turatiei lin de la minim si in gol. Sper sa gasesc pe cineva sa dezbatem acest subiect ,deocamdata va multumesc pentru timpul acordat si astept pareri

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blazeu

1

• dj_dexter1975

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

N-as vrea sa va descurajez, insa pentru ce va propuneti dv. va sunt NECESARE o serie de elemente care (inca) va lipsesc. Pentru lamurire, sa precizez cateva:

1 Comanda motorului se realizeaza cu un dispozitiv gen "variator de tensiune/intensitate cu comanda in faza; adica sincronizat cu (semi)sinusoidele tensiunii de retea; mai mult, reglajul NU se incepe "de la zero", pentru valorile foarte mici cuplul motorului e prea mic pentru a obtine rotatie.

2 Aceeasi comanda lucreaz in "bucla inchisa", adica taho generatorul furnizeaza o informatie (tensiune sau frecventa impulsuri) referitoare la turatie, care este comparata cu valoarea dorita, modificand comanda in sensul necesar (turatia depinde si de rezistenta opusa de incarcatura masinii, nu doar de alimentare)

3 Inversarea de sens e realizata de inversarea alimentarii infasurarii de excitatie, de obicei cu releu (dar asta sper ca o stiati deja)

Si lista poate continua. Ideea e ca realizarea de la idee pana la o constructie si un program scris astfel incat sa fie multumitor ca functionare inseamna un consum de timp si efort material si intelectual MULT mai mare decat cumpararea (chiar la acel pret care vi se pare piperat!) a placii defecte. Sau, chiar mai bine, a unei alte masini, pentru ca va trebui sa spalati cumva pana veti ajunge, eventual sa faceti masina (veche) functionala, iar aceasta, dupa 7-8 ani de functionare a "acumulat" o uzura semnificativa (uzura periilor si mai ales a colectorului motorului, a rulmentilor axului cuvei, adesea ne-inlocuibili decat cu tot cu cuva sau cu pretul unei reparatii laborioase si nesigure, pompa de evacuare si al ei simerig, ca sa nu citez decat piesele mai "grele"....

Cred ca nu ati apreciat corect "dimensiunea" realizarii unui programator pentru masina de spalat...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări