Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sectiune miez ferita


Postări Recomandate

Salut,Am si eu o intrebare. Care este sectiunea miezului de ferita? Cum se calculeaza?Spre exemplu in foaia de catalog atasata se da Ae ( effective area ) = 683 mmp, de unde s-a ajuns la acest rezultat. Bannuiesc ca asta este sectiunea miezului de ferita ce trebuie in calculele pentru definirea puterii transformatorului.Mai am o intrebare:Vreau sa fav un transformator de retea 230Vac/27Vac 1A, adica un traf de 27W.Din firmula S[cmp]=1.2*radical din P[W] => S=6.23 [cmp]= 623mmp, deci prin aproximatie mi-ar trebui un miez cu sectiunea celui din foaia de catalog? Ala costa 45RON, varianta mai iesftina nu exista? fara sa caut unul vechi ( pentru ca nu am unde ) nu exista materiale alternative mai ieftine pentru miezuri?Mutumesc.

e713332.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

1. Transformatoarele de rețea nu se fac de regulă pe miezuri de ferită ci pe miezuri din tablă de ferosiliciu - diferite sortimente. Ferita se folosește la frecvențe mari nu la 50Hz.2. Formula nu e valabilă pentru miezul de ferită. Dacă insiști totuși să faci transformatorul pe miez de ferită secțiunea necesară s-ar putea să fie mult mai mare - de 2-3 ori din cauza inducției de saturație mult mai mici a feritei.3. 45 RON cred că este prețul pentru o jumătate . Îți trebuie două plus o carcasă de bobinare.4. La 27V probabil că e mai greu dar la 24V găsești ușor transformastoare gata făcute. Și unul mai vechi, de 220/24 devine 230/25 deci aproape.

Link spre comentariu

Multumesc pentru indrumarea cu miezurile din tabla de ferosiliciu. M-am uitat peste niste formule si pentru un traf de 230Vac/27Vac mi-a iesit ca trebuie sa folosesc tole E10.Sunt pe drumul cel bun? Am cautat pe net sa vad daca gasesc sa le cumpar noi dar fara succes, ce or fi asa de negasit nu stiu.Va rog frumos sa ma ajutati cu sfaturi.

Link spre comentariu

Luând de bună secțiunea pe care ai calculat-o mai sus de 6,23 cmp ( e o discuție luuuuuuungă , dar nu își are locul aci , secțiunea e destul de corect determinată ) înseamnă că la tole E10 ( care au limba de 20mm ) , ar trebui 6,23/2 = 3,12 cm grosimea pachetului de tole , de fapt chiar ceva mai gros din cauza izolației dintre tole. Pentru a fi mai încăpătoare fereastra de bobinaj ar fi de preferat tole mai mari , de exemplu E12,5 sau E14 . Cu E12,5 ai obține un pachet de 25-27 mm.De ce nu se găsesc ? Simplu, nu mai face nimeni în România transformatoare ! Exagerez desigur dar transformatoarele simple se găsesc gata făcute la prețuri mici.

Link spre comentariu

@coco243. Înțeleg revolta ta dar , de când urmăresc acest forum, ești primul ( din câte îmi aduc aminte, oricum printre puținii ) care vrea să cumpere tole noi, din comerț, ca persoană fizică și niciun comerciant nu aduce marfă nevandabilă. Cu siguranță există posibilitatea achiziționării în cantități mari. Mulți producători mari - în special la mare putere - cumpără tabla și își ștanțează singuri tolele. Profilul E vine de la ”economic” : permite pierderi mici de material la ștanțareOricum , un transformator de 24V ( 2x12v) la 1 A costă 25-30 lei. Dacă ai cumpăra tolele, carcasa și sârma - nu ai ieși mult mai ieftin.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări