Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator Hibrid

Marian

Postări Recomandate

Solutia propusa de mine mai sus nu cred ca functioneaza, IC1A are la iesire 0,6-0,7v exact cat sa deschida tranzistorul Q1. Conexiunea ca in poza alaturata ar trebui sa functioneze. Se adauga un rezistor de 100 ohmi, unul de 2-3k in serie cu LEDul si un tranzistor.

post-58036-13982977624_thumb.gif

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

15

• MariusUDR

5

• Dr.L

3

• Mircea

3

Frumos proiectul dar si multa munca in spatele acestor idei devenite realitate. Felicitari !! Am tot incercat de cateva zile sa descarc de la postul #10 arhiva atasata dar nu am reusit. Cred ca este atasata pe vechiul forum. Va rog, daca se poate sa atasati arhiva respectiva, cred ca ar fi folositoare multor persoane. Va multumesc ! Succes si cat mai multe realizari !

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am realizat regulatorul liniar din proiectul lui Marian, se regleaza atat tensiunea cat si curentul in limitele expuse de dansul. Testele le-am facut cu o rezistenta de resou de 10 Ohmi si functioneaza perfect, dar daca incerc sa aprind un bec de 12V/20W curentul se limiteaza undeva la 0,8A iar tensiunea nu se mai regleaza. Rezistenta filamentului este sub 1Ohm,...oare intra in functie protectia la suprasarcina sau scurtcircuit? Am folosit valorile din schema din atasament, mai putin tranzistorul regulator in locul caruia am folosit un darlington PNP. Nelamurirea mea este daca asa trebuie sa se comporte sursa...

Am uitat sa spun ca alimentarea regulatorului este de la un transformator de 2x14V, punte de 30A, filtraj 8000micro, in gol am aproximativ 40V de aceea am folosit LM317HVT. Daca folosesc doar o infasurare a trafului am dupa filtrare 20V iar becul se aprinde si tesiunea si curentul se regleaza. 

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Da, comportamentul este normal, filamentul becului la rece pune o sarcina prea mare pe regulator, acesta pentru a mentine curentul in limitele admise reduce tensiunea la minimul posibil, deci reglajul de tensiune este practic anulat.

Link spre comentariu

Multumesc, Marian pentru raspuns si pentru schema care, desi mai simpla de realizat decat altele, ofera tot ce are nevoie o sursa ce utileaza un atelier de amator.

Editat de Tunereader
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Intr-un final am reusit si sa termin si eu aceasta sursa pe cat de simpla pe atat de complexa. Multumiri lui marian pentru toate informatiile oferite !

Convertorul DC-DC este alimentat cu o tensiune de 26 VDC de la o sursa SMPS si o intensitate nominala de 3.5A.

Racirea celor doua elemente regulatoare LM317 si BD912 se realizeaza cu un cooler de procesor, iar ventilatorul este controlat in functie de temperatura, pentru temperatura ambientala este furnizata o tensiune de aproximativ 5 V iar pentru o temperatura de 75 de grade tensiunea pe ventilator ajunge la 12.5 V. Acest ventilator la fel ca si indicatorul de tensiune si curent sunt alimentate de la o sursa aditionala de 14.2 V. Pentru o protectie suplimentara am folosit un termostat cu declansare la 80 de grade.

Cateva poze pe tot parcursul realizarii sursei:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Multumiri si multa sanatate !!

Editat de MariusUDR
Link spre comentariu

Abia acum am descoperit topicul. Ca de obicei, Marian este la inaltime. Felicitari pentru proiect ! Felicitari si celor care au realizat proiectul lui Marian !

Marius UDR, ce fel de racitor ai folosit, vad ceva conducte de cupru. Pentru stanare ai folosit pasta decapanta utilazata la lipirea tevilor de cupru pentru instalatiile de apa/caldura ?

Super proiectul !

Link spre comentariu

Salut!Pentru stanare asa este cum ai spus si tu, este o solutie pt tevi de cupru, daca vrei mai multe detalii pot sa verific pe recipient!Racitorul il am de la un server, mi se pare destul de capabil sa disipe caldura degajata pentru perioade nu foarte lungi ale celor doua elemente!Succes pentru cei ce vor sa realizeze proiectul, functioneaza ca in descriere!Toate cele bune !

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

inca 4-5 tranzistori de putere la fel 5 rezistente in emitorii tranzistorilor sunt redus ! Scehma e simpla ... mie din toata treaba facuta de marian imi place sursa in comutatie mai ales cum a explicat el pe bucati de la A la Z !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări