yo3fhm Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 La 07.02.2022 la 0:07, Cristian 1984 a spus: Am un magnetofon Kashtan 1 si astazi l am desfacut pentru prima oara sa il suflu de praf in interior . Cand i am pus ultimul buton pe potentiometru de balans si am apasat sa il fixez , instant vumetrele sau scala s a blocat si ramane mereu aprinsa pana la maxim . Potentiometrele lucreaza bine , cel de balans la fel , in mag intra semnal se aude , totul ok numai ca scala ramane aprinsa . M am uitat la contacti pe acolo , scala am decluplat o de la alimentare atat de jos cat si din partea de sus a magnetofonului Salut! Fii amabil si explica-ne mai clar: ce inseamna ca "scala s-a blocat si ramane mereu aprinsa pana la maxim" ? Vrei sa spui ca acele instrumentelor (VU-metre) sunt la cap de scala (in partea dreapta, pe zona rosie) si becurile de iluminare ale acestora sunt aprinse ? Poti sa pui o poza a VU-metrelor ? Daca e Kashtan1, cel cu VU-metre pe ace, imi amintesc ca am avut in tinerete asa ceva. Putem incerca sa depanam, dar depinde daca esti obisnuit cu schemele electrice/electronice, sau nu. M-am uitat pe schema Kashtan1 si ti-am subliniat traseele de la instrumentele VU pana la montajele care le actioneaza: (click ptr marire) Culorile folosite de mine ptr subliniere nu se refera la liniile de alimentare ale tranzistoarelor, ci doar la sensul de conectare al VU-metrelor. Te rog sa remarci ca ai acolo tranzistoare PNP. Acum nu prea am timp, dar mai tarziu o sa incerc sa deslusesc schema pana mai departe si sa vedem ce ai putea masura pe acolo. Nu uita sa raspunzi la intrebarea pe care ti-am pus-o deasupra schemei (bolduita) si eventual sa pui (doar ptr confirmare) poza cu VU-metrele in starea pe care o descrii. Succes, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
Cristian 1984 Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 50 minutes ago, yo3fhm said: Salut! Fii amabil si explica-ne mai clar: ce inseamna ca "scala s-a blocat si ramane mereu aprinsa pana la maxim" ? Vrei sa spui ca acele instrumentelor (VU-metre) sunt la cap de scala (in partea dreapta, pe zona rosie) si becurile de iluminare ale acestora sunt aprinse ? Poti sa pui o poza a VU-metrelor ? Daca e Kashtan1, cel cu VU-metre pe ace, imi amintesc ca am avut in tinerete asa ceva. Putem incerca sa depanam, dar depinde daca esti obisnuit cu schemele electrice/electronice, sau nu. M-am uitat pe schema Kashtan1 si ti-am subliniat traseele de la instrumentele VU pana la montajele care le actioneaza: (click ptr marire) Culorile folosite de mine ptr subliniere nu se refera la liniile de alimentare ale tranzistoarelor, ci doar la sensul de conectare al VU-metrelor. Te rog sa remarci ca ai acolo tranzistoare PNP. Acum nu prea am timp, dar mai tarziu o sa incerc sa deslusesc schema pana mai departe si sa vedem ce ai putea masura pe acolo. Nu uita sa raspunzi la intrebarea pe care ti-am pus-o deasupra schemei (bolduita) si eventual sa pui (doar ptr confirmare) poza cu VU-metrele in starea pe care o descrii. Succes, Cezar YO3FHM Salutare , este un Kashtan 1 cu vumetre pe leduri . Este tipul de magnetofon din 1988 , nu cel pe ace cu carcasa lacuita si boxe cu panza Tento . Scala sau vumetrele sunt aprinse amandoua canalele la maxim adica pana la rosu . Adica indica un semnal puternic permanent , am stat de vorba cu cineva si mi a zis ca este arsa o piesa si ca nu se gaseste decat sa iau tot modulul si sa il inlocuiesc . Sunt trei piese negre acolo , doua mici si cea mare cu multi contacti , am uitat denumirea lor ca mi a zis . Link spre comentariu
Cristian 1984 Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 33 minutes ago, Cristian 1984 said: 38 minutes ago, Cristian 1984 said: Va las nr meu de telefon si va trimit pe whatsapp ..0724725388 multumesc !! Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 (editat) Acum 3 ore, Cristian 1984 a spus: Salutare , este un Kashtan 1 cu vumetre pe leduri . Este tipul de magnetofon din 1988 , nu cel pe ace cu carcasa lacuita si boxe cu panza Tento . Scala sau vumetrele sunt aprinse amandoua canalele la maxim adica pana la rosu . Adica indica un semnal puternic permanent , am stat de vorba cu cineva si mi a zis ca este arsa o piesa si ca nu se gaseste decat sa iau tot modulul si sa il inlocuiesc . Sunt trei piese negre acolo , doua mici si cea mare cu multi contacti , am uitat denumirea lor ca mi a zis . Incerc sa atasez trei poze si nu stiu cum ps: vumetrele stau aprinse incontinuu pana la rosu pe ambele canele , ca pun pe banda , sau ca amplificator , ele asa stau Salut, Nu te mai chinui cu pozele, c-am inteles acum. Nu era prea clar cu "scala" :)) Ca sa atasezi poze, trebuie sa folosesti site-uri externe unde le poti incarca, apoi iei link-ul generat acolo si-l copiezi (Paste) aici, in interiorul mesajului pe care il scrii. Motorul forumului il va transforma automat in poza afisata. Sunt multe site-uri care pot gazdui poze, dintre cele mai utilizate fiind https://imgur.com/ si https://postimages.org/ . Referitor la VU-metre, imi amintesc modelul, era unul argintiu, arata frumos. Cel mai simplu ar fi sa vezi daca nu gasesti un modul functional de ocazie. OLX, Okazii, etc. Unele se pot repara, altele nu, depinde ce se trozneste. Exista pe el niste tranzistoare FET care pot fi defecte (poti inlocui cu BF245A), de asemenea, poti avea electrolitici invechiti sau paraditi (calitatea celor rusesti lasa mult de dorit). De asemenea, modulul e sensibil la diferente intre tensiunile de alimentare simetrice (ai acolo +/- 13.5Vcc, daca pe o ramura e cu mai mult de 1V diferenta, am intalnit cazuri in care K157DA1 s-a troznit. Celelalte integrate sunt KP1534PP1 (driver ptr afisorul VFD), K157DA1 (two-channel full-wave rectifier) si K157UD2 (amplificator operational dual, il poti echivala cu LM301, LM747...). Vezi ca exista un anunt pe OLX, e cineva care are de vanzare: https://www.olx.ro/d/oferta/k157ul1a-k157up1b-k157ud2-k547kp1a-k157da1-rostov-kashtan-rusesc-urss-ID44LWM.html Foile de catalog pentru fiecare : http://tec.org.ru/board/is_upravlenija_indikaciej/kr1534pp1/273-1-0-2601 http://www.chipinfo.ru/dsheets/ic/157/157da1.html http://www.chipinfo.ru/dsheets/ic/157/157ud2.html Driverul ptr VFD (Vacuum Fluorescent Display) nu se poate echivala, e tipic rusesc. Exista mai multe circuite specializate, de la alte firme (ex: AN6870, HA12019, BA6146, etc) dar ar fi chinul de pe lume sa te apuci acum sa incerci sa construiesti solutii alternative cu asa ceva. Cateva materiale ajutatoare ptr. VU-metrul pe VFD de la Kashtan: In locul tau, as incepe o eventuala operatiune de depanare prin masurarea prealabila a tuturor tensiunilor de alimentare care vin la placa VU-metrului: +22Vcc, +13Vcc, -13Vcc si tensiunea de filament de 4Vca . Dupa ce stii ca sunt sau nu OK astea, putem sa ne gandim mai departe. Ne mai auzim! Cezar YO3FHM Editat Februarie 8, 2022 de yo3fhm Link spre comentariu
Cristian 1984 Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 (editat) Va multumesc mult pentru sfaturi , am gasit la cineva un modul si astept sa vad rezultatul . Am atasat o poza cu scala . Cineva mi a spus ca am bagat semnal prea puternic si ca asta ar fi cauza , un laptop amplificat dar tind sa cred ca problema a fost din acel mini soc cand am bagat butonul pe axul potentiometrul de balans desi este prins bine pe sasiul magului . Editat Februarie 8, 2022 de Cristian 1984 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 Decuplează firele de semnal ale VU-metrelor şi vezi dacă se duc la minim.Să nu fie mai degrabă o autooscilaţie din preamplificatorul de înregistrare care le comandă eronat... Chiar dacă ai suprasolicitat partea de intrare a VU-metrului, cel mult s-ar fi defectat unul din integratele de la intrare (K157UD2), se poate înlocui. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 Mda, am vazut. Pai, masoara in primul rand toate tensiunile de alimentare. Cea ptr filamente, nu mai e cazul, ca e clar ca tubul e aprins :-) Verifica asadar, +22V, -13.5V si +13.5V , fata de masa . Poti masura intre pinii 4 (-) si 11 (+) ai fiecarui integrat (DA1 si DA2), fata de masa (pinii 8,9,13 de la DA1). Ai grija cum procedezi, atentie si rabdare, pe rand, sa nu faci vreun scurt, ca poti trozni si ce nu e bulit Daca tensiunile de alimentare sunt OK, atunci ... trebuie sa demontezi placa. O idee pentru identificarea problemelor in situatia ta, ar fi sa montezi niste socluri in locul integratelor DA1 si DA2, apoi sa reconectezi placa fara DA2 si sa vezi ce se intampla. K157UD2 are iesirile pe pinii 9 si 13: Astfel, daca nu-l montezi in soclu, nu va mai livra semnal catre DA3, care s-ar putea sa nu mai aprinda nici un segment astfel. Mai vorbim dupa ce incerci cele de mai sus. Spor acolo, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
validae Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 Acum 27 minute, Cristian 1984 a spus: Salutare , va scriu aici pentru ca am atins numarul maxim de postari . Deci fisa albastra de la scala am decuplat o de multe ori si la fel face . Am scos si placile din mag , respectiv cele 5 in total , 2 cu finalele , una cu comutatoarele mono 1 mono 2 si stereo si primele doua din stanga magnetofonului , privit din spate . Scala imi indica o tensiune mare , e ca si cum apesi pe butonul de intergistrare si apoi iei degetul de pe el . Acolo pe placi sunt niste comutatoare care fac legatura cu butonul de inregistrare . Am primit mesaj MP de la iniţiator, fiindcă nu mai poate posta pe forum, având număr limitat de postări. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 8, 2022 Partajează Postat Februarie 8, 2022 Acum 40 minute, validae a spus: Am primit mesaj MP de la iniţiator, fiindcă nu mai poate posta pe forum, având număr limitat de postări. Multumiri, Validae! 1 oră în urmă, Cristian 1984 a spus: Salutare , va scriu aici pentru ca am atins numarul maxim de postari . Deci fisa albastra de la scala am decuplat o de multe ori si la fel face . Am scos si placile din mag , respectiv cele 5 in total , 2 cu finalele , una cu comutatoarele mono 1 mono 2 si stereo si primele doua din stanga magnetofonului , privit din spate . Scala imi indica o tensiune mare , e ca si cum apesi pe butonul de intergistrare si apoi iei degetul de pe el . Acolo pe placi sunt niste comutatoare care fac legatura cu butonul de inregistrare . Cristian, parerea mea e ca te-ai chinuit degeaba sa scoti toate placile, ptr ca nu e relevant in contextul pe care l-ai enuntat. Ca sa incerci sa vezi despre ce e vorba, o cale ar fi sa incerci dupa cum ti-am descris in postarea anterioara. Cred c-am fost destul de clar: daca crezi ca ai mana sigura si ai grija sa nu faci scurturi cu sondele multimetrului (pe care banuiesc ca-l ai, ca sa poti masura ceva tensiuni!), atunci procedeaza te rog dupa cum ti-am descris in postarea de mai sus si verifica tensiunile de alimentare. In cazul in care sunt conform celor inscrise pe schema (cu o abatere tolerabila de 10%), atunci vei putea sa hotarasti ce ai de gand sa faci: - astepti modulul pe care l-ai comdantat, ptr a-l inlocui pe cel prezent acum in mag-ul tau ; - incerci sa depanezi, si in cazul asta o metoda rapida ti-am sugerat-o tot in postarea anterioara (sa pui socluri ptr DA1/DA2, ca sa poti testa placa fara ele, pe rand). Daca ti se pare complicat, atunci probabil ca vei astepta placa cealalta. Era bine sa fi incercat s-o depanezi pe asta, ca sa stii daca poti folosi ceva de pe ea la nevoie. Succes si povesteste-ne daca ai vreun progres ! Cezar YO3FHM Link spre comentariu
Cristian 1984 Postat Februarie 11, 2022 Partajează Postat Februarie 11, 2022 On 2/8/2022 at 5:37 PM, yo3fhm said: Multumiri, Validae! Cristian, parerea mea e ca te-ai chinuit degeaba sa scoti toate placile, ptr ca nu e relevant in contextul pe care l-ai enuntat. Ca sa incerci sa vezi despre ce e vorba, o cale ar fi sa incerci dupa cum ti-am descris in postarea anterioara. Cred c-am fost destul de clar: daca crezi ca ai mana sigura si ai grija sa nu faci scurturi cu sondele multimetrului (pe care banuiesc ca-l ai, ca sa poti masura ceva tensiuni!), atunci procedeaza te rog dupa cum ti-am descris in postarea de mai sus si verifica tensiunile de alimentare. In cazul in care sunt conform celor inscrise pe schema (cu o abatere tolerabila de 10%), atunci vei putea sa hotarasti ce ai de gand sa faci: - astepti modulul pe care l-ai comdantat, ptr a-l inlocui pe cel prezent acum in mag-ul tau ; - incerci sa depanezi, si in cazul asta o metoda rapida ti-am sugerat-o tot in postarea anterioara (sa pui socluri ptr DA1/DA2, ca sa poti testa placa fara ele, pe rand). Daca ti se pare complicat, atunci probabil ca vei astepta placa cealalta. Era bine sa fi incercat s-o depanezi pe asta, ca sa stii daca poti folosi ceva de pe ea la nevoie. Succes si povesteste-ne daca ai vreun progres ! Cezar YO3FHM Buna seara dragilor . Situatia este la fel , nu i pot da de cap si va trebuie sa apelez la unul din dvs in sensul ca , , cele doua module sa le trimit cu posta sau curier si sa le faceti si sa mi spuneti cat ma costa . Va rog mult , chiar sunt dezamagit pe tema asta . Celalalt modul mi l a dat cineva si vumetrul de stanga este la fel blocat pana la rosu iar cel de dreapta merge . Deci unul din cei domni care au incercat sa ma ajute poate sa le faca si nu este cu suparare . VA MULTUMESC !! Link spre comentariu
Napo Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 On 2/11/2022 at 8:36 PM, Cristian 1984 said: Buna seara dragilor . Situatia este la fel , nu i pot da de cap si va trebuie sa apelez la unul din dvs in sensul ca , , cele doua module sa le trimit cu posta sau curier si sa le faceti si sa mi spuneti cat ma costa . Va rog mult , chiar sunt dezamagit pe tema asta . Celalalt modul mi l a dat cineva si vumetrul de stanga este la fel blocat pana la rosu iar cel de dreapta merge . Ziua buna, Si pe mine ma interesa subiectul, am avut vreo 3 Kashtan, din care doua au fost ca al dvs. Problema e ca pentru a incerca repararea modulului, colegul la care va ajunge trebuie sa aiba o sursa care sa dea toate tensiunile necesare, adica si cele de la filamente (4V alternativ) dar si celelalte (+22V, +13V si -13V). Se poate face, dar trebuie ceva custom si nu stiu daca or sa fie multi care sa se inhame sa construiasca o sursa cu atatea tensiuni doar ptr a depana modulul ! Parerea mea e ca ar fi bine sa incercati sa masurati tensiunile de alimentare care ajung pe placa modulului. Puteti sa faceti asta , aveti cu ce? Va incumetati s-o faceti ? Link spre comentariu
mannx Postat Februarie 19, 2022 Partajează Postat Februarie 19, 2022 DA1 de obicei e scump. Câteodată nejustificat de scump. DA2 e mai rezonabil. Am găsit pe un modul ambele picate. Și chiar pe unul stocat nou nefolosit am găsit defect DA1. Am avut din recuperări. Depanarea am făcut-o pe bucăți, izolând fiecare etaj. De fiecare dată driverul a fost integru. Am bricolat vu metrul de la Rostov care are aceleași integrat (k157da1) ca redresor și pe viitor voi încerca ceva cu lm324 până să declar puturoase acele. Am obținut rezultate f.bune dar poate iese și mai bine. Philips N7150 are o schemă simplă și bună care poate înlocui DA1 din modulul kashtan. In timpul ăsta se găsesc pe net de cumpărat k157DA1 la preț bun. Primul lucru care trebuie făcut la modulul kashtan ar fi izolarea intrărilor driverul afișorului. Dacă bargraphul se stinge e un început bun. Spor și sănătate ! Link spre comentariu
Cristian 1984 Postat Februarie 24, 2022 Partajează Postat Februarie 24, 2022 Buna seara , am schimbat integratele DA1 si DA2 si cei doi condensatori de pe placa , modul se prezinta la fel , vumetrele aprinse pana la rosu amandoua . Insa , am observat o alta chestie , deci modulul este alimentat de pe alta placa pozitionata in partea de sus stanga a magnetofonului (sub placa de lemn pe care este manerul ) condensatorul mare si ceilalti de 25v se incalzesc . Deci dupa cum gandesc vine o tensiune mare din alimentare , insa de ce cand schimb celalat modul cu vu metre un canal ramane aprins pana la rosu si celalat merge . Link spre comentariu
Cristian 1984 Postat Februarie 24, 2022 Partajează Postat Februarie 24, 2022 Am atasat aceasta poza , cei 4 condensatori plus cel mare se incalzesc . Intrebarea mea este ca sa ma pot lamurii , acestia sunt cei electrolitici ? In poza se vede o fisa , aceea are legatura cu fisa albastra de jos la modulul cu vumetre . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum