Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automat cu PIC 12f629 sau 12F675

VASTech

Postări Recomandate

Salutare tuturor!Am nevoie de un automat de scara inteligent, control PWM sincronizat cu reteaua pentru controlul unui triac, care sa stie sa faca urmatoarele lucruri:La apasarea pe buton, sa scoata semnal modulat PWM de la 0 la 100% in ~3 secunde, sa mearga cu 100% timp de 3 minute, dupa 3 minute sa scada la 25-30% timp de 20 secunde, dupa care sa se opreasca complet 0%.Ideea ar fi, ca daca in orice moment se reapasa pe buton, sa reia ciclul de 3 minute cu 100% si cu finalul de 20 sec la 25-30% pana la oprire.De preferat ar fi cu un 12f629 sau 12f675.Multumesc tuturor !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VASTech

23

• UDAR

18

• Mondan

8

• mars01

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@amudsen Bineinteles ca e mai simplu, dar eu am nevoie de ce am scris.Am facut treaba cu resetarea prin comenzi cu releu de timp si contactori, dar acum as vrea sa realizez ceva sa-mi protejeze si becurile, cele pe filament sunt mai rare acum si inca le prefer in locul celor eco.Merci oricum!

Link spre comentariu

Ce dorești exact ? Un automat gata realizat ? O idee ? O schemă și un soft ? Dă mai multe detalii dacă vrei să obții răspunsuri.

Da, as vrea o schema si soft.Multumesc!
Link spre comentariu

Uite pentru început o idee de schemă. Sper să se uite și alți colegi pe ea pentru a descoperi eventualele greșeli. Triacul trebuie ales în funcție de sarcină. Aștept comentarii pentru a continua , eventual.Off topic. De când nu se mai acceptă .png - uri ?

post-14234-139829747691_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din pacate uC-urile enumerate nu au CCP/PWM hardware. Acest lucru inseamna ca cine face softul trebuie sa stea sa conceapa libraria care sa faca PWM software ...In ceea ce priveste protejarea becurilor, se poate face o schema foarte simpla cu o punte de diode, un mosfet si cateva rezistente si un condensator, care sa temporizeze aprinderea si stingerea becului in intervalul de cateva sute de milisecunde, timp suficient pentru ca filamentul sa ajunga la temperatura optima si rezistenta de lucru.

Link spre comentariu

@mars01 Asta a fost și prima mea reacție . Problema este că el vrea un PWM mai aparte pentru a-i comanda triacul ,sincron cu rețeaua. Deci PWM clasic era puțin util ca HW și , probabil, inutil ca librărie. Din fericire pentru comanda unor becuri nu trebuie cine știe ce PWM.

Link spre comentariu

@mars01 Nu e neaparat nevoie sa fie folosite acele PIC-uri, am spus de preferinta, pentru ca acelea le am deja. Orice altceva e OK.@UDARDin ce am vazut pe schema pare a fi OK partea cu sincronizarea PWM, Schema la prima vedere ar fi ce imi trebuie, mai putin soft-ul. Ai desenat-o repede! Sau ai avut-o deja! :)Respect!

Link spre comentariu

Am desenat-o acum . (Folosesc ExpressPCB care e foarte simplu dar mie îmi ajunge.). Mă încumet să încerc și un soft dar mă bazez și pe asistența colegilor de pe forum. Nu mă angajez să testez hard-ul din motive obiective personale dar pot să dau lămuririle necesare. Oricum , schema e simplă, nu necesită prea multe explicații. S-ar putea să fie nevoie de unele ajustări de valori - n-am stat acum să fac calcule , am ”guesstimat” cum zicea cineva.

Link spre comentariu

@mars01. Păi de aia am ales varianta cu traf căci am presupus că izolarea galvanică e obligatorie la o astfel de aplicație și deci am împușcat doi iepuri dintr-o lovitură.

Link spre comentariu

In cel mai rau caz, se putea folosi si ce am pus eu in attach pentru zero-cross.Am studiat si eu putin treaba cu sincronizarea...pe goagle :)Rau e ca nu ma pricep la programare... :jytuiyu Stima!

post-18487-139829747697_thumb.gif

Link spre comentariu

Da, soluția e ingenioasă - înlătură tocmai dificultatea despre care vorbea mars01 cu CTR-ul mare .EDIT @mars01. R8 micșorează impedanța văzută în poarta triacului pentru a micșora riscul de deschideri false ( inclusi autodeschideri cauzate de dU/dt ) . R6 am pus-o din considerentul de curent maxim pentru MOC . Sigur, în funcție de triacul ales , se mai poate ajusta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări