Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare inversa transformator

Vizitator Pachany

Postări Recomandate

Vizitator Pachany

salut...as dori sa alimentez un trasnformator(220v intrare,12v iesire) invers,adica sa obtin 220v alimentandu-l cu 12v...ce parere aveti?eu ma gandesc ca ar trebui sa mai scot spire din primar si ma mai bag pe secundar pentru a compensa pierderile...oricum daca ar merge,ar putea fi cumva filtrat pentru a simula o tensiune sinusoidala?adica sa pot alimenta telefizor,calculator sau alte chestii deastea...alta problema ar fi:daca as lua un motor care functioneaza la 220v de bormasina sau de pompa de apa(astea au turatie mai mica) si le-as invarti la turatia normala din regimul lor de functionare,as obtine curent? daca da,ce tensiune?multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_mihai

3

• validae

2

• capabilu

2

• Mircel

2

Top autori în acest subiect

Toate intrebarile tale au mai fost puse pe acest forum, si nu de putine ori. Poti folosi un transformator coborator si invers, dar forma sinusoidala nu vei obtine asa decat daca bagi tot sinusoidala in primar.Uita-te intr-un UPS cu iesire sinusoidala sa vezi ca trebuie, s-ar putea sa te ia cu dureri de cap. Ca sa reduci pierderile trebuie sa scoti din spirele secundarului de 12V si sa lasi doar 9V.Asta pentru ca tensiunea unui acumulator scade in timp, si exista si pierderi in rezistenta bobinajului si tranzistorii invertorului. Dar repet, cauta scheme de invertoare, UPS-uri si vei gasi ce cauti,nu sta cineva sa te invete fiecare pas. O colectie de scheme utile si incepatorilor si avansatilor o gasesti sub forma de pdf la http://www.talkingelectronics.com/te_in ... index.html Acolo poti descarca orice carte gratis si poti citi ce te intereseaza. Atentie insa ! Printre schemele bune mai sunt si unele cu probleme, ce nu au fost bine ,,filtrate,, prin experimentare.Dar in general e o colectie remarcabila si foarte utila, mai ales pentru incepatori.Vezi cartile 1-100 Transistor circuits si urmatoarele.

Link spre comentariu

alimentez un trasnformator(220v intrare,12v iesire) invers

Mai întâi învață câte ceva despre transformatoarele de rețea. Nu uita că ele se folosesc numai în curent alternativ.

Dacă alimentezi înfășurarea secundară de 12V de la o baterie de acumulatori vei demonstra următoarea teorie: „Piesele dintr-un montaj electronic funcționează pe bază de fum. Dacă acel fum iese dintr-una din piese, aceasta nu mai funcționează!”

Link spre comentariu
Vizitator Pachany

Toate intrebarile tale au mai fost puse pe acest forum, si nu de putine ori. Poti folosi un transformator coborator si invers, dar forma sinusoidala nu vei obtine asa decat daca bagi tot sinusoidala in primar.Uita-te intr-un UPS cu iesire sinusoidala sa vezi ca trebuie, s-ar putea sa te ia cu dureri de cap. Ca sa reduci pierderile trebuie sa scoti din spirele secundarului de 12V si sa lasi doar 9V.Asta pentru ca tensiunea unui acumulator scade in timp, si exista si pierderi in rezistenta bobinajului si tranzistorii invertorului. Dar repet, cauta scheme de invertoare, UPS-uri si vei gasi ce cauti,nu sta cineva sa te invete fiecare pas. O colectie de scheme utile si incepatorilor si avansatilor o gasesti sub forma de pdf la http://www.talkingelectronics.com/te_in ... index.html Acolo poti descarca orice carte gratis si poti citi ce te intereseaza. Atentie insa ! Printre schemele bune mai sunt si unele cu probleme, ce nu au fost bine ,,filtrate,, prin experimentare.Dar in general e o colectie remarcabila si foarte utila, mai ales pentru incepatori.Vezi cartile 1-100 Transistor circuits si urmatoarele.

ms...eram curios daca o sa mearga...dar la partea cu filtrajul nu ma bag...o sa vorbesc cu un vechi prieten,electroinist,poate ma ajuta el....de partea cu motorul ce zici,ar putea sa mearga?...scz am vazut ca mi-ai zis ca s-au mai discutat astea pe forum...am gasit ceva legat de un motor transfomat in generator,dar era unul trifazic cu bobine multe si alte prostii la care nu ma pricem...pe mn ma intereseaza in principiu un motor simplu de 220v daca va produce curent daca il invart eu cu alt motor.
Link spre comentariu
Vizitator Pachany

alimentez un trasnformator(220v intrare,12v iesire) invers

Mai întâi învață câte ceva despre transformatoarele de rețea. Nu uita că ele se folosesc numai în curent alternativ.

Dacă alimentezi înfășurarea secundară de 12V de la o baterie de acumulatori vei demonstra următoarea teorie: „Piesele dintr-un montaj electronic funcționează pe bază de fum. Dacă acel fum iese dintr-una din piese, aceasta nu mai funcționează!”

nu o sa alimentez din baterie...ma gandeam la ceva mai complex cu un alternator fara puntea de diode si un motor sa il invarta alimetat de la o baterie incarcata de alternator.....stiu ca nu o sa reziste mult bateria si ca s-ar putea sa nu mearga dar poate imi vin alte idei..... :da
Link spre comentariu

Cred ca vrei si tu sa faci un Perpetuum Mobile, varianta cu motorul ce invarte un generator care alimenteaza motorul :rade: In cazul asta citeste principiile termodinamicii (cauta pe Google) si te lamuresti. Nu poti scoate mai mult decat bagi dintr-un sistem, din cauza transformarilor si pierderilor, vei scoate practic mai putin. Daca vrei ceva energie alternativa, orienteaza-te spre soare, vant, apa curgatoare.Costa mult la inceput, dar in timp se scoate :freaza:

Link spre comentariu
Vizitator Pachany

stiu ca un perpetuum mobile nu pt face...dar daca o sa folosesc un reductor legat de motor(sa ii dea turatie celuilalt pe care il invarte) care sa invarta generatorul s-ar putea sa mearga...oricum scoate sau nu curent daca il invart eu?

Link spre comentariu

unii chiar au uitat pe ce lume traim , un motor e conceput pentru a consuma energie , si nu a o produce , e clar ca daca vei invarti un motor cu turatia lui de lucru nu vei obtine cat consuma el , motorul iti va genera ceva tensiune doar daca are magneti permanenti stator , sau daca are o remanenta magnetica in rotor, deci fara magnetism e ca zborul fara viteza.referitor la alimentarea inversa a trafului , da merge daa asa cum s-a mai zis necesita o alimentare cu o unda sinus pur , cand eram pai mic am luat 2 trafuri destul de mari 25-30 cm patrati si am legat secundarele intre ele ,la iesirea celui de-al doilea am pus televizorul si spre surprinderea mea a mers normal, insa cu ce randament , destule pierderi, insa se paote .restul sunt vise domle, vise cu cai.spor

Link spre comentariu
Vizitator Pachany

unii chiar au uitat pe ce lume traim , un motor e conceput pentru a consuma energie , si nu a o produce , e clar ca daca vei invarti un motor cu turatia lui de lucru nu vei obtine cat consuma el , motorul iti va genera ceva tensiune doar daca are magneti permanenti stator , sau daca are o remanenta magnetica in rotor, deci fara magnetism e ca zborul fara viteza.referitor la alimentarea inversa a trafului , da merge daa asa cum s-a mai zis necesita o alimentare cu o unda sinus pur , cand eram pai mic am luat 2 trafuri destul de mari 25-30 cm patrati si am legat secundarele intre ele ,la iesirea celui de-al doilea am pus televizorul si spre surprinderea mea a mers normal, insa cu ce randament , destule pierderi, insa se paote .restul sunt vise domle, vise cu cai.spor

stiu ca motoarele trifazice si cele cu magneti pruduc.....am intrebat asta pentru ca stiu ca alternatorul de la masina nu are nici un magnet dar produce curent si eram curios daca orice motor produce....referitor la traf...nu am nici o idee cum sa generez unda sinus :nas: ....deci trebuie sa vb cu cineva care se pricepe
Link spre comentariu

Ai auzit de EXCITATIE ? :ras:

tu esti cazut in cap?...am zis ca asta ma intrebam la inceput,acum stiu...nelamurirea mea acum este legata de sinusoidala
Da si spre deosebire de tine cunosc si limba romana,am si ceva notiuni de fizica si bun-simt :ciuda:
Link spre comentariu

Transformatorul functioneaza doar in curent alternativ. Probabil sursa ta de energie este un acumulator auto asadar ai nevoie de un mic montaj construit in jurul integratului CD4047.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări