Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FUSORUL-fuziune nucleara D-D


Vizitator Mircea 23-32

Postări Recomandate

Vizitator Mircea 23-32

Salutari! Am inceput deocamdata studiul pentru o noua lucrare stiintifica in domeniul energetic, anume fuziunea nucleara. Suna pompos, dar cu o simpla cautare pe google veti afla ca aceasta reactie poate fi pusa in practica cu ajutorul unui fusor. Pe "foarte" scurt fusorul este alcatuit dintr.o camera de reactie (sfera de regula dar si cilindru) cu diametru cuprins intre 100 si 1000mm. In interiorul camerei se produce un vid inaintat intre 10^-5 si 10^-6 torri (atingere unei presiuni atat de mici fiind una din principalele dificultati), apoi introducerea combustibilului fuzionabil (primul izotop al hidrogenului=>deuteriu) in anumite cantitati. Camera de reactie se leaga la pamant, in centrul camerei de reactie se mai afla un electrod (o mica cusca sferica) care comunica cu exteriorul printr.un izolator de trecere de inalta tensiune, acesta se leaga la polul negativ al unei surse de curent de inalta tensiune cuprinsa intre 30 si 120 KV (tensiunea variaza in functie de vidul atins), sursa care poate debita cel putin 20mA. Celalalt electrod al sursei se leaga impreuna cu camera de reactie la pamant. Drept urmare a aplicarii inaltei tensiuni deuteriul se ionizeaza, electronul fiind "atras spre +,adica spre camera de reactie, iar nucleul (1p+1n) accelerat spre electrodul negativ(cusca in forma de sfera). Mai multe nuclee sunt accelerate spre (-) si retinute in interiorul custii in forma de sfera, incalzinduse apoi datorita curentului aplicat, pana la conditia de fuziune. Efectul este numit confinare electrostatica inertiala (sau IEC in engleza). Datorita incalzirii la temperaturi uriase >4*10^6K =>o puternica agitatie termica, doua nuclee de Deuteriu ciocninduse, cu o mare probabilitate de fuziune, obtinanduse astfel prin fuziune nucleara izotopul nucleului de Heliu (2p+2n) care se afla intr.o stare foarte excitata din pct de vedere energetic, acest nucleu poate ramane in aceasta stare si emite radiatie ionizanta γ(gamma) sau/si "pleaca" un neutron, caruia i se face detectia (rezultand obtinerea fuziunii). Eu sunt student la UPB Bucuresti-Energetica, si vreau sa prezint aceasta lucrare la un concurs organizat in cadrul facultatii, daca este cineva interesat sa colaboreze, astept MP. Voi adauga detalii si eventual schite in cazul in care cineva de pe forum este interesat. Orice sfat este bine venit ! La obiect, legat de electronica astept sfaturi cu privire la construirea unei surse de inalta tensiune de minim 40KV, tinand cont ca am un transformator de ÎT care imi poate furniza 11KV/650mA. Sau ma poate ajuta cineva cu procurarea unui transformator de la aparatele medicale pentru raze X.multumesc anticipat pentru ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • avolocaru

    3

  • Ovidanie

    1

  • mișa

    1

  • Fulgerik

    1

Top autori în acest subiect

Colegu' nu fi naiv! daca treburile ar fi fost doar atat de simple fiecare am fi avut o racheta in curte. Ca proiect de studiu este insa interesat, daca ai ceva banuti de spart pe chestii d'astea. M-am jucat si eu putin cu tehnica vidului si cateva experimente facute in vid acum vreo 15 ani. Atunci eram la liceu si nu erau prea multi care sa ma indrume. Nu este chiar simplu dar astazi ceea ce alta data era o raritate, acum se gaseste cu mare usurinta. Nu mai zic de informatii ... Nici eu nu am renuntat complet la subiect, am adunat o gramada de componente pt a le pune cap la cap dar acum nu prea mai am timp. La momentul acela reusisem sa topesc argint in vid si sa ma joc putin cu niste magneti cu observarea fenomenelor cilindrul de sticla.Cea mai mare problema ar fi "vidul inalt" 10^-2 pana la 10^-6, ca despre asta vrei sa vorbim. Trebuie sa te documentezi in legatura cu pompele de difuzie. Personal nu cred ca vidul atat de inaintat este cheia unui astfel de succes.

Link spre comentariu
Vizitator Mircea 23-32

buna seara! Dupa cum am specificat cele prezentate de mine sunt "foarte" pe scurt. Si da, atingerea vidul inaintat nu reprezinta cheia succesului, dupa cum am specificat este doar una din principalele dificultati. Acest proiect din fericire nu este facut in curte, ci coordonat de Prof. Buzatu Daniela de la catedra de fizica-nucleara, si cu sustinerea catedrei de termodinamica din Politehnica Bucuresti. deocamdata, legat de vid am stabilit utilizarea agregatului de de vid AV-100, (preliminar10^-2 Torri la 4m^3/h), iar vidul inaintat la o valoare de aproximativ 10^-6 Torri cu 100 l/s este obtinut cu o pompa de difuzie cu rezervor tampon (pt contrapreaiune), uleiul siliconic de difuzie DC-705.(la asta am acces...) Domnule avolocaru probabil sunteti familiarizat cu sistemul, fiind unul destul de vechi, va multumesc mult pentru pareri si tinand cont ca aveti o experienta inzecita fata de mine astept in continuare sfatur si eventual o colaborare daca sunteti interesat, unde sunt sigur ca odata cu dezbaterea sistematica a detaliilor lucrurile nu vor mai parea atat de transparente.

Link spre comentariu

In liceu eu am vrut sa fac LASER-ul din revista Tehnium. Asa m-am apucat de citit despre tehnica vidului, laserilor etc. Am reusit la acel moment sa fac doar ceea ce v-am povestit mai sus. Eu zic sa faceti pentru inceput acelasi lucru, sa cititi tot ce gasiti pe internet, inclusiv youtube, bune rele nu conteaza. Cautati si cateva carti serioase in domeniu, la biblioteca facultatii veti gasi destule carti. Dupa ce v-ati facut o parere cat de cat treceti la faza experimentala. Incepeti cu chetii marunte. Nu va grabiti, manipularea tensiunilor de ordinul Kv-tilor este o chestie periculoasa, evident. Parerea mea este ca indiferent de rezultatul obtinut, veti fi un om foarte castigat daca va tineti cat de cat serios de aceasta problema.Sfaturile noastre de aici... trebuie sa puneti intrebari si probleme concrete. Domeniul este foarte vast si nu noi suntem cei care fac acest experiment. Oricum pentru mine este un subiect interesant si am sa urmaresc cu placere acest subiect.

Link spre comentariu
Vizitator Mircea 23-32

Naiiiiv... :rade:

am mai vorbit cu dumneavoastra pe forum la subiectul Tesla coil, unde unde am auzit pentru prima data pe cineva vorbind despre fusor.va rog sa detaliati putin cam ce aspecte considerati ca sunt greu de realizat sau imposibile.
Link spre comentariu
Vizitator Mircea 23-32

11KV/650mA adica sase sute cinci zeci miliamperi? Ai scris corect?

da, am construit transformatorul pentru un proiect anterior--tesla coil

 

p.s. scuzati calitatea proasta a clipului si vocile.

Link spre comentariu
Vizitator Mircea 23-32

va multumesc domnule avolocaru, aveti perfecta dreptate, cu siguranta deocamdata sunt in faza de documentare. odata cu avansarea proiectului voi posta detalii si cu siguranta eventualele intrebari (la obiect)

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

buna seara! Dupa cum am specificat cele prezentate de mine sunt "foarte" pe scurt. Si da, atingerea vidul inaintat nu reprezinta cheia succesului, dupa cum am specificat este doar una din principalele dificultati. Acest proiect din fericire nu este facut in curte, ci coordonat de Prof. Buzatu Daniela de la catedra de fizica-nucleara, si cu sustinerea catedrei de termodinamica din Politehnica Bucuresti. deocamdata, legat de vid am stabilit utilizarea agregatului de de vid AV-100, (preliminar10^-2 Torri la 4m^3/h), iar vidul inaintat la o valoare de aproximativ 10^-6 Torri cu 100 l/s este obtinut cu o pompa de difuzie cu rezervor tampon (pt contrapreaiune), uleiul siliconic de difuzie DC-705.(la asta am acces...) .

:jytuiyu Exista un dispozitiv bazat pe acest principiu care se comercializeaza si este folosit in laboratoarele de fizica nucleara. Este vorba despre un " Generator de neutroni" care functioneaza pe baza reactiei de fuziune D-D si D-T . Personal am lucrat cu un astfel de generator si nu este o mare filosofie. Generatorul respectiv are un tub generator care contine amestecul de Tritiu si Deuteriu la presiunea necesara precum si electrozii de accelerare. Tensiunea folosita pentru accelerare este de ordinul a 200 000 V. Problema este ca nu se obtine o reactie cu automentinere pentru a forma un adevarat reactor de fuziune.
Link spre comentariu

Fuziunea "aleatoare" a deuteriului se poate obtine si in atmosfera pamantului, totul e sa ai destul "noroc".Faptul ca , in mediul descris de dumneavoastra, au loc fuziuni ale atomilor de deuteriu(izotop al hidrogenului) nu inseamna ca puteti face din asta o centrala bazata pe fuziunea nucleara.Poate ar trebui sa "restudiati" cursurile de mecanica cuantica, eventual si cele de termodinamica.Parerea mea.Daca va reuseste "scamatoria" nu v-eti fi primul felicitat (mai sunt si altii cu acest vis) dar printre primii :ras: .Daca nu va reuseste, ce dati? :rade:

Link spre comentariu

Salut, Ce buget ai alocat pt asa ceva? Plateste facultatea?Te-ai gandit de unde faci rost de deuteriu, eventual in stare gazoasa, la butelie, pentru a alimenta cu combustibil experimentul tau?Sfera sau cilindrul pentru asa ceva (sa reziste la acel vid) or sa coste de asemeni mult, indiferent ca le fabrici sau le cumperi.Cum demonstrezi realizarea fuziunii? Iti trebuie o modalitate de a detecta neutronii rezultati din fuziune, eventual sa poti numara in timo real cam ce produci pentru a putea avea o referinta asupra a cum decurge reactia.Nu mai are rost sa mai expun inca o data problemele in a obtine acest vid, ce gen de pompe etcAsteapta-te la cateva mii de euro pentru un "aparat" complet cu instrumentatia de masura/control. Este mai usor ca in prima faza sa obtii doar efectul de confinare electrostatica, fara a merge pana la alimentarea cu deuteriu. Apoi dupa ce mai experimentezi, continui cu realizarea restului de instalatie.

Link spre comentariu

Vidul acela nu e greu de obtinut, cu o pompa turbomoleculara se poate obtine, eu personal detin un Leybold TW701, cred ca e aproape de valoare scrisa mai sus (LA un pret decent o pot vinde). Iar tensiune aceea o poti obtine de la 11kw cu dubloare de tensiune.

Cred ca gasesti aici http://www.rtftechnologies.org/index.htm ceva semanator cu ceea ce incerci sa faci, ii poti contacta sa discuti cu ei detali, eu unul am reusit cand am pornit turbopompa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări