Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu LM2576

Postări Recomandate

• Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

a fost suficient de mintos să-şi dea seama şi singur că nu merită să pui un inductor axial, de un sfert sau jumătate de watt. bine dacă vrei 10-100 mA la 5 volţi din integrat, e suficient, dar la curentul ăsta io aş apela la nenea 7805, sau un 317, n-aş face un regulator în comutaţie.spunea că de obicei cumpără inductoarele "de putere", şi pentru cine nu ştie să determine numărul de spire şi diametrele necesare, dă un link spre un calculator online, suficient de precis: http://www.colomar.com/Shavano/inductor_info.htmlăla e, realmente, pentru filtre de boxe, dar depinde de cât de bine stai cu multiplii şi submultiplii, poate calcula o bobină de cum e nevoie aici cu suficientă precizie. mai ales că e vorba de bobine "handmade", şi astea, de obicei, îţi ies "din prima" doar dacă eşti foarte norocos! :))))))

Link spre comentariu

”printre altele, spune că torurile alea galben cu alb nu prea merg folosite cu LM2576, dar acelaşi inductor merge cu echivalente produse de alte firme de semiconductoare.”

Iartă-mă că insist , pentru fraza asta am intervenit, dar în fine , nu mai are importanță. 

Ideea e că citește multă lume pe aici , nu mai reține exact ce și cum și pe urmă zice: Am citit eu pe internet că alea nu sunt bune ....

Link spre comentariu

Mifty fa tot posibilul si foloseste majusculele acolo unde se cer ( am pretentii in acest aspect de la un coleg moderator ) si sa fii mai putin abstract in postari, nu inteleg prea bine ce vrei sa zici in ultima postare dar ideea este ca nu vad nici un motiv pentru care torurile -26 sa nu poata fi folosite la regulatoare de tip buck, pana la urma asta este scopul lor si probabil asta a fost una din aplicatiile prioritare la proiectarea acestui mix ( e doar o supozitie deci tratati-o ca atare ). Ce-i drept alte mixuri poate ofera un randament mai bun, dar asta nu inseamna ca asta nu este valabil, cam in tot ce se face este si un compromis intre ceva si altceva, intre un avantaj si un dezavantaj.

PS: Nu-ti recomand sa-ti pierzi timpul cu inductante de stabilizare "in aer", parcurge teoria lui Smilex si ai sa intelegi de ce.

Link spre comentariu

... m-am mai uitat şi aici, pe elforum: aproape de fiecare dată când venea vorba de inductoare "pe tor alb cu galben", apăreau tot felul de probleme, care de care mai ciudate, probleme care dispăreau când se foloseau inductanţe făcute pe alte miezuri, sau în aer.am întâlnit aşa ceva folosite inclusiv la realizarea circuitului de MCLR din pickit2, şi în multe alte cazuri în care nu avea nici un rost să foloseşti un asemenea tor.şi mai interesant e că şi miticămy şi udar, şi marian, şi mulţi alţii, au tot spus acelaşi lucru, dar pe topicul de faţă par să fi uitat propriile lor cuvinte! :d

în al doilea rând nu văd unde e problema la realizarea unei inductanţe în aer, în cazul de faţă: e vorba de L1, conectată în serie cu pinul 2 al lui LM2576 (vedeţi pdf-ul).ea trebuie, pe lângă valoarea în microhenry (am văzut că, în funcţie de tip variază între 100 şi 330 uH), să mai şi "ducă" curentul maxim estimat de ieşire.sau aveţi impresia că "aerul" nu e un miez? :)în al treilea rând, văd că insistaţi fălindu-vă cu "ăla zice prostioare", "nici nu m-am deranjat să citesc", dacă aţi fi făcut-o, aţi fi văzut că după prezentarea teoretică, gagiul s-a apucat pur şi simplu să încerce toate znameniile de bobine şi "topologii" de cablaje. dă pozele mai jos, mai pe la mijlocul paginii... păcat că sunt mici!

asta înseamnă că a încercat orice, inclusiv bobine "în aer", nu doar celebrele "alb-cu-galben-recuperate-din-surse-atx", cu care văd că are toată lumea pe-aici, când vine vorba de smps-uri, indiferent complexitatea, o obsesie în a le crede "universale".(şi mai înseamnă că m-a scutit pe mine să stau să testez tot felul de "inductanţe", din care am cam două găleţi. şi nu vorbesc de cele de RF! nu, încă nu am inductanţmetru, dar am făcut în fine, rost de un 328 pentru SMT! :) )şi în al patrulea rând, bobinele "alb-cu-galben-recuperate-din-surse-atx" nu cumva erau destinate filtrării, nicidecum sarcinii de "rezervor de energie", aşa cum e în schema despre care discutăm, şi, prin urmare, au caracteristici nepotrivite?

în sfârşit, în ciuda simplităţii ei, schema de utilizare comportă 3 componente "bătute în cuie":- dioda D1 trebuie să fie un Schottky "de putere"- Cin şi Cout e cel mai bine să fie din categorie "low esr". dacă se admite o performanţă şi o fiabilitate ceva mai reduse, merge şi cu condensatoare "normale".- bobina trebuie să fie corespunzătoare curentului de sarcină.asta reiese din datasheet, astea sunt determinările celor care au testat intern, în cadrul firmei producătoare, integratul, iar eu consider că au idee despre ce vorbesc.nu mai pomenesc că e plin internetul de mintoşi care au considerat că ăia bat câmpii, şi "se pricep ei mai bine", cu rezultate de-a dreptul amuzante. mă rog, cei care au avut curajul să recunoască c-au dat-o în bară, că dacă e vorba se ratări, se tace ca peştele, iar la "succesuri" se bate toba! :rade:

Link spre comentariu

Mifty, colegu, inainte sa dai cu bata in balta ia si citeste:

http://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/

Cum poti sa zici ca as fi sustinut eu ca -26 nu se poate folosi la buck cand eu exact asta am folosit la un Proiect Didactic?, pai insasi denumirea aia denota ca acel topic se vrea a fi unul educativ, deci se subantelege ca trebuie sa vin cu argumente clare si mai ales reale. Apoi tu crezi ca inductanta aia de pe iesirea surselor ATX are alt rol? sau stabilizarea surselor ATX este cumva alta topologie decat clasicul buck? Inseamna ca esti destul de strain cu teoria comutatiei si-ti sugerez sa pargurci topicul lui Smilex de dincolo ( cap coada ), o sa te initiezi.

Si cu asta sper ca offtopicul tau s-a sfarsit, ori pui intrebari la obiect despre ceva ce-ti este neclar ori te abtii, pe langa utilizatori experimentati, acest tip de topicuri sunt citite si de catre incepatori sau oricum cei mai putin experimentati si nu voi permite cu nici un chip teorii abstracte si mituri care pot induce in eroare, una este sa intrebi de ce eu sau cutare a zis ceva, alta e sa vii cu teorii contradictorii lipsite de argumente dar si de flexibilitatea autorului. Adica pe scdurt, postam la obiect sau inchid topicul si fac curat.

Link spre comentariu

Cu riscul de a mă certa Marian - pe bună dreptate , off topicul s-a lungit - trebuie totuși să fac o precizare . MifTy , poate că eu am greșit necitind integral link-ul cu pricina , dar tu nu-ți citești propriile postări , nici măcar când sunt citate . Em m-am legat de faptul că bobina aia nu se poate folosi cu integratul X dar se poate folosi cu echivalente . Nu mai citez odată. Și cu asta , vă urez toate cele bune.

EDIT 

aţi fi văzut că după prezentarea teoretică, gagiul s-a apucat pur şi simplu să încerce toate znameniile de bobine şi "topologii" de cablaje. dă pozele mai jos, mai pe la mijlocul paginii... păcat că sunt mici!

Unde ??? Pozele alea din stînga-mijloc sunt produse industriale , altele eu - sincer - n-am găsit .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări