Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu LM2576

Postări Recomandate

• Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu eram sigur daca e tocmai ok o sursa in comutatie pentru acumulatori.

@marian, stiu ca pe undeva ai postat un calculator care calcula inductanta bobinelor referitor la numarul de spire, acest calculator iclude si miezurile de tip EI33?, as vrea sa fac bobina din schema pe acest miez....

Multumesc.

P.S. In ce topic ai postat calculatorul?

Link spre comentariu

Da, am citit ca trebuie intrefier, deci mai greu de calculat, din pacate nu am apucat sa imi termin puntea de masurat LC, am facut una si nu era absolut deloc stabila, numai eronat arata.

Dar daca as pune 2 toruri mai mari unul lipit de altu si bobinat asa, nu ar fi mai ok? desi 10A maxim cat va trece cred ca se va incalzi, 

Link spre comentariu

Atunci simplist vorbind ar fi 10A*14V, sub 200W pe care torul ar trebui sa-i suporte, personal nu cred ca un T106-26 ar avea probleme la parametrii astia, nu uita ca la sursele ATX un singur tor realizeaza stabilizarea pentru mai multe tensiuni si la sursele mai bune puterea trece usor peste 200W. Pierderile in miez depind de mai multi factori, dar cred ca vor fi totusi suportabile, mai degraba ai putea avea probleme cu pierderile in cupru in functie de ce sarma folosesti.

Link spre comentariu

Da, pai este recomandat sa faci asa, desi la inductanta de stabilizare efectul pelicular este mai putin important deoarece curentul alternativ este tocmai variatia aleasa prin inductanta, evident asta nu inseamna ca poate fi ignorat intotdeauna, dupa caz acesta poate fi totusi important. In cazul tau probabil 1,5-2A ca si variatie de curent prin inductanta ar fi indicat pentru cei 10A curent de sarcina maxim cerut. Te-ai gandit ce valoare a inductantei in uH vei folosi?

Link spre comentariu

Da, uitasem ca la integratul asta frecventa e fixata intern, deci 52kHz, adica o perioada de 19,2uS. Formula pentru calculul inductantei este simpla, Uout*Toff/dI. Uout este tensiunea dorita la iesire, in cazul de fata 14,4V pentru redresor audo, la care se mai adauga Vd reprezentand caderea de pe dioda de recuperare, in schema nu scrie ce dioda folosesti ( sau nu vad eu ), dar presupun ca este schottky deci iau in calcul 0,5V, deci Uout din formula devine 14,9V. Toff este timpul mort, timpul cat tranzistorul de putere este blocat, il aflii calculand umplerea, iar aceasta este Uout/Uin, adica 14,4/20=72%, deci Toff este 28%, adica 5,4uS. Di este delta-I, adica variatia aia de curent de care am vorbit anterior, daca o luam de 2A atunci avem 14,9*5,4/2, adica 40uH.

PS: Daca ai fi mers pe 300uH la curentul ala de 10A, te-ai fi apropiat foarte mult de saturatia miezului...

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Da, am pus ledu asa si functioneza perfect.....am avut un traf de 2A deci nu am tras prea mult ca nu am putut...dar e ok, cand fac scurt tensiunea se duce la zero, numai ca trebuie sa vad ce fac cu inductanta ca tiuie...cea de 300uh.Am facut-o pe un tor de ATX cu galben si alb, 54 spire de 1.2 diametru sarmei..

unele serii de integrate nu merg cu unele tipuri de inductoare...pentru că am de gând să fac şi eu una d'asta, am scotocit niţel netul (pe lângă elforum), şi am dat peste tipul ăsta, care tratează şi subiectul "inductanţe".printre altele, spune că torurile alea galben cu alb nu prea merg folosite cu LM2576, dar acelaşi inductor merge cu echivalente produse de alte firme de semiconductoare.personal, mă gândesc să fabric o bobină "pe aer" (dă acolo un link de calcul automat), cu diametre şi număr de spire mură-n gură, şi să vedem ce iese!bineînţeles că soluţia bobinei "tip rezistor" iese din discuţie (deşi ar merge, limitează prin simpla ei folosire curentul de la ieşire), aia dacă duce 1 watt e mult, iar aici discutăm de amperi, nu microamperi!

Link spre comentariu

Mifty, link-ul lipit de tine de expresia "tipul asta" duce catre prima postare de pe pagina asta, postare care imi apartine, in cazul in care nu ai gresit tu link-ul, atunci "tipul asta" sunt eu, si nu tin minte sa fi zis ca torurile galben+alb ( material pulbere de fier, mix -26 ) nu ar merge cu integratul ala... in cazul in care totusi ai gresit link-ul atunci corecteaza sau zi-mi mie care e link-ul si editez eu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări