Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila cu LM2576

Postări Recomandate

Salutare.Doresc sa fac o sursa reglabila in comutatie cu LM2576, insa am rascolit netu si nu am gasit nici una care sa aibe si reglaj de curent, de fapt am gasit dar ceva cu reglaj tensiune pana la 12v...As dori ca sursa sa scoata 0-30V si 0-5A, protectie la scurt.....Schema o atasez mai jos.Daca aveti alte scheme mai bune si se poate sa le postati as fi recunoscator.....Multumesc.

post-20529-139829746724_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Adăugarea unui MOSFET exterior duce la pierderea controlului curentului și necesită o complicație în plus pentru comanda corectă a acestuia.Nu știu dacă se mai justifică folosirea lui LM2596 sau mai bine un controler general - UC384x , etc. Oricum , merită analizat.

Link spre comentariu

@costyy86 orice sursa care are control al curentului la iesire, este automat si inevitabil deja protejata la scurt. Protectia la scurt presupune limitarea curentului maxim posibil pe iesire la o anumita valoare, nedistructiva pentru elementele semiconductoare, ori limitarea activa si eventual ajustabila a curentului chiar asta face. Eu cred ca ar trebui studiat atent pdf-ul integratului in cauza, de obicei se ofera deja solutii pentru diferite configuratii.

Link spre comentariu

@marian, da asa este, am omis acest lucru..

Multumesc.

Eu am facut sursa asta si merge bine , randament bun . O folosesc la 1.2-35V 0-5A .

Posted Image

Filtrajul pe iesire e de 3000uF si nu 300u . Atentie si la proiectarea cablajului .

Multumesc, cred ca pe acesta o voi face si eu..o singura intrebare, ce toruri ai folosit pentru inductantele de pe iesire? sunt separate sau ambele pe acelasi tor?
Link spre comentariu

Nu am incercat decat tor de pulberi metalice din surse atx ( alea galbene cu alb ) dar se cam incalzeau sinu le-am putut folosi . Am folosit apoi un miez EI33 cu intrefier si nu au mai fost probleme .Am incercat si o bara de ferita de la radioreceptoare AM ( 12mm diametru si lungime 4cm ) si mergea si cu asta chiar bine , mult mai bine (rece ) decat cu toroidalul galben . Dar asta era acum vre-o 3-4 ani si de atunci sursa merge bine mersi , la cate scurturi am supus-o ( "trezire " elementi NiCD ) si nu s-a suparat niciodata .Mosfetul are un radiator minuscul gen procesor AMD333 MHZ cam 50cm patrati . Ultima inductanta este doar pentru imbunatatirea filtrarii si este pe un miez separat tip butoias recuperat din sursele ATX sau TV-uri. Diod D3 este un zenner care limiteaza tensiunea ce se aplica pe pinul 5 al LM-ului precum si alimentarea AO-ului ( pinul 9 unit cu catodul zenerului ) in limitele impuse de datasheet .Practic poti pune un zenner de 6-15V

Link spre comentariu

Facand abstractie de faptul ca se foloseste un operational atat de lent la o sursa in comutatie, eu nu vad cum ar putea functiona configuratia aia de curent ajustabil din schema postata de @Voltus. Pinul 5 faciliteaza blocarea completa a regulatorului, nu controleaza umplere sau timp mort pentru a permite controlul activ al curentului, este doar un control logic level al functionarii on/off a regulatorului, un soi de intrerupator daca vreti, cand i se da peste 1,4V regulatorul este oprit, deci nu vad cum poti obtine astfel un reglaj activ al curentului...

Link spre comentariu

Explicatia ar fi urmatoarea : la depasirea curentului pe iesire se inhiba functionarea tranzistorului final dinLM257x acesta fiind blocat . Astfel tensiunea pe iesire scade si scade si curentul prin sarcina pana la valoarea impusa de potentiometru moment in care se reia functionarea tranzistorului final . Montajul functioneaza foarte stabil fara derapaje . Practic se face un SAU -logic intre reglajul tensiunii si ce al curentului .

Link spre comentariu

Sa inteleg ca acum ne bazam pe o siguranta care sa pocneasca inaintea mosfetului? In fine, fiecare face cum crede, si cum doreste, mie mi se pare o configuratie la ghici, se prea poate sa mearga, sau se prea poate sa nu mearga, personal n-as face asa ceva, prefer certitudinile.Sa aveti spor. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări