Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tarod rupt, cum se procedeaza


enjoy

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • DanuAL

    5

  • radu cnc

    4

  • enjoy

    4

  • catalin

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator fum

Acidul azotic ataca aluminiul, insa afinitatea pentru fier este mult mai mare si in acest mod combinatiile sale cu aluminiul se vor rezuma la unele superficiale. Daca acidul se aplica cu o pipeta (prin picurare) doar pe ramasita de tarod rupt, atunci actiunea asupra aluminiului va fi minimala. Dupa reactie, trebuie spalat din abundenta cu jet de apa sub presiune.@fum: Nu gaura este de vina, ci tarodul. Tarozii pentru aluminiu sunt speciali, avand o geometrie diferita de a celor pentru otel.

Acidul azotic este pasiv față de metalul numit aluminiu, deci nu reacționează cu acesta. Această proprietate ajută la fabricarea cisternelor pentru transportarea acidului azotic (sunt făcute din aluminiu). Am băgat placa într-o tavă de plastic și am turnat acid cu care corodam odinioară cablaje. Dacă gaura nu este străpunsă se pune în jos. Dacă aș fi știut că mai am o bucată de material identică, nu mi-aș fi bătut capul prea mult; mare noroc că am descoperit asta ceva mai târziu... Mulțam de sfat, nu știam, deși ar fi trebuit să știu; cum sunt marcați tarozii pentru AL?Am uitat să spun asta, pentru că iarna reacția este mai lentă, am încălzit aluminiul de câteva ori. Nu venise încă iarna grea dar nici acidul meu nu este prea vioi. După ce am încălzit piesa s-a cunoscut. Evident, ar mai fi existat și posibilitatea de a ridica temperatura tăvii cu un corp cald, calorifer, reșou, corp încălzit.
Link spre comentariu

[quote name="fum..................... Mulțam de sfat' date=' nu știam, deși ar fi trebuit să știu; cum sunt marcați tarozii pentru AL?

 

.[/quote]

 

Nu stiu sa fie tarozi speciali pentru filetarea aluminiului.Slanina face minuni,dar pe linga asta trebuie si atentie mare.La prelucrarea aluminiului,sculele aschietoare,filiere ,tarozi,burghie,freze,produc caldura care fac,ca aluminiul sa se lipeasca de ele,de cele mai multe ori,ducind la ruperea lor.Stiu ca petrolul lampant se foloseste la filetarea si in general la prelucrarea alumuniului.

 

Cit despre scoaterea tarodulu rupt intr-o piesa din aluminiu,parerea mea, ca de cele mai multe ori incercarea este sortita esecului,tocmai pentru ca tarodul,in lipsa lubrifiantului, se blocheaza in piesa din aluminiu.Personal am avut si eu o experienta de acest gen.Dupa mai multe incercari am renuntat si am facut alta piesa.

Link spre comentariu

Slanina face minuni in special cu paine neagra si ceapa, chiar daca miroase nitel dupa aceea, cu un orbit se rezolva. Pentru filetari in aluminiu minunea e asigurata de banalul WD-40 , o gaura dimensionata corespunzator in raport cu marimea filetului, iar tarodarea se face cu miscari alternative de infiletare/desfiletare cat de des sunt necesare.Se scoate afara (periodic la cateva ture) tarodul si se curata cu aer comprimat sau o pensula, la fel si gaura.Se folosesc tarozi in 3 trepte.Daca se respecta pasii de mai sus, ruperea tarozilor e rara de tot.

Link spre comentariu

Slanina face minuni in special cu paine neagra si ceapa, chiar daca miroase nitel dupa aceea, cu un orbit se rezolva. Pentru filetari in aluminiu minunea e asigurata de banalul WD-40 , o gaura dimensionata corespunzator in raport cu marimea filetului, iar tarodarea se face cu miscari alternative de infiletare/desfiletare cat de des sunt necesare.Se scoate afara (periodic la cateva ture) tarodul si se curata cu aer comprimat sau o pensula, la fel si gaura.Se folosesc tarozi in 3 trepte.Daca se respecta pasii de mai sus, ruperea tarozilor e rara de tot.

Ai incercat vreodata cu slanina?Probabil ca nu.Apreciez gluma(ironia).In rest nu ai spus nimic nou.Ai folosit vreodata petrol lampant?Cind "am intrat in pita"(asta se intimpla in anii'70,nimeni nu stia de WD-40.Se folosea cu succes slanina si petrolul lampant,la filetarea aluminiului.La filetarea otelului inoxidabil si a otelului obisnuit, se folosea slanina sau seul de oaie. Probabil ca acea perioada nu i-ti este deloc cunoscuta.
Link spre comentariu

Ai incercat vreodata cu slanina?Probabil ca nu.Apreciez gluma(ironia).In rest nu ai spus nimic nou.Ai folosit vreodata petrol lampant?Cind "am intrat in pita"(asta se intimpla in anii'70,nimeni nu stia de WD-40.Se folosea cu succes slanina si petrolul lampant,la filetarea aluminiului.La filetarea otelului inoxidabil si a otelului obisnuit, se folosea slanina sau seul de oaie. Probabil ca acea perioada nu i-ti este deloc cunoscuta.

In viziunea ta @alin105 n-o spus nimic nou, dar ce-ai zis tu nou? Cu atat mai putin ca-i plin forumul de moralisti ca tine, oameni care or lucrat in uzine si vin sa dea cate-o lectie(palma la kkt) despre un subiect care s-a tot discutat... petrol, slanina, sau de oaie..si in anii 70 si in ziua de azi! Perfect, dar azi exista si WD40 si alte produse bune ptr folosit la filetare etc. Tu si astia ce-or lucrat in uzine in anii comunismului, daca sunteti atotstiutori, ce cautati pe forum de prelucrari? Ce vreti sa mai invatati in plus, daca tot le stiti pe toate? Polemici? Discutii in contradictoriu? Sa-mi spui ca n-am simtit frigu' ce l-ai indurat prin fabrici? Ia o pauza! Nici pe mine, cred ca nici pe altii nu-i intereseaza detaliile astea! Fa-ti un bloq si scrieti OFF'u acolo. Traim azi ptr ziua de maine, nu ptr anii trecuti!
Link spre comentariu

Slanina face minuni in special cu paine neagra si ceapa, chiar daca miroase nitel dupa aceea, cu un orbit se rezolva. Pentru filetari in aluminiu minunea e asigurata de banalul WD-40 , o gaura dimensionata corespunzator in raport cu marimea filetului, iar tarodarea se face cu miscari alternative de infiletare/desfiletare cat de des sunt necesare.Se scoate afara (periodic la cateva ture) tarodul si se curata cu aer comprimat sau o pensula, la fel si gaura.Se folosesc tarozi in 3 trepte.Daca se respecta pasii de mai sus, ruperea tarozilor e rara de tot.

Ai incercat vreodata cu slanina?Probabil ca nu.Apreciez gluma(ironia).In rest nu ai spus nimic nou.Ai folosit vreodata petrol lampant?Cind "am intrat in pita"(asta se intimpla in anii'70,nimeni nu stia de WD-40.Se folosea cu succes slanina si petrolul lampant,la filetarea aluminiului.La filetarea otelului inoxidabil si a otelului obisnuit, se folosea slanina sau seul de oaie. Probabil ca acea perioada nu i-ti este deloc cunoscuta.
Era o mica glumita, nu trebuie sa te burzuluiesti asa.N-am pretins ca am venit cu noutati , dimpotriva, ce am zis s-a mai scris deja pe forum de 10 ori si cine aplica acest ABC de lacatuserie nu prea mai are cum sa rupa tarodul in aluminiu.In `70 nu ma nascusem inca si te cred pe cuvant ca asta se folosea atunci, doar ca in ziua de azi e usor sa fasai din spray-ul ala de 15 lei/tubu` decat sa stai cu slanina pe raftu` cu tarozi.Eu personal folosesc o solutie dedicata filetarii, dar la fel de bine functioneaza banalul WD-40.Petrolul lampant inca suna bine, eu am mai folosit motorina de curiozitate si mergea chiar bine. Ideea e ca se poate folosi slanina la filetat, Coca Cola la degripat si aspirina la cositorit....dar intre timp au aparut substante dedicate la preturi modice...
Link spre comentariu

Era o mica glumita, nu trebuie sa te burzuluiesti asa.N-am pretins ca am venit cu noutati , dimpotriva, ce am zis s-a mai scris deja pe forum de 10 ori si cine aplica acest ABC de lacatuserie nu prea mai are cum sa rupa tarodul in aluminiu.In `70 nu ma nascusem inca si te cred pe cuvant ca asta se folosea atunci, doar ca in ziua de azi e usor sa fasai din spray-ul ala de 15 lei/tubu` decat sa stai cu slanina pe raftu` cu tarozi.Eu personal folosesc o solutie dedicata filetarii, dar la fel de bine functioneaza banalul WD-40.Petrolul lampant inca suna bine, eu am mai folosit motorina de curiozitate si mergea chiar bine. Ideea e ca se poate folosi slanina la filetat, Coca Cola la degripat si aspirina la cositorit....dar intre timp au aparut substante dedicate la preturi modice...

alin 105 ,sa stii ca nu m-am burzulit de loc.Nu ma supar usor. Ma supara in schimb badarania,proasta crestere,lipsa totala de respect,infumurarea,etc.Sa stii ca nu e vorba de tine,ci de cel care s-a aratat foarte deranjat de postarea mea.Nu ma asteptam ca un ardelean sa aiba o asemenea atitudine fata de cineva pe care nu-l cunoaste,nu stie ce virsta are,ce studii are,etc.Se vede treaba ca si printre ardeleni sint din cei care nu au avut nici o tangenta cu educatia.De vina nu este numai el ci si cei care au trebuit sa se ocupe cu educatia lui.Clar,a fost absent la lectia numita educatie,iar sansele de a recupera, sint aproape nule,ca sa nu zic egale cu zero.Din acest moment nu-i mai raspund pe acest topic decit pe privat.
Link spre comentariu

Mai incet cu galceava ca ati dat-o in balarii?! Este loc pe forum pentru orice opinie. @GEO 53 BN are dreptate cu metodele clasice, deoarece se potrivesc in orice conditii pentru un amator, indiferent de starea lui materiala. @DanuAL si @alin 105, au de asemenea dreptate, deoarece tehnologia avanseaza si este musai sa stim cu totii care sunt alternativele. Cred ca nimeni nu se va supara daca galceava se va incheia aici.

...cum sunt marcați tarozii pentru AL?...

Nu stiu daca au vre-un marcaj special, insa pot fi recunoscuti imediat dupa forma elicoidala a canalului pentru evacuarea aschiilor. Datorita acestui canal elicoidal, la filetarea metalelor moi de genul aluminiului, sau cuprului se evita aglomerarea aschiilor intr-o zona restransa. De asemenea tarozii de acest tip au alte unghiuri de degajare pentru aschii si in consecinta au si o forma aparte a canalului in sectiune normala pe acesta. Cei care sunt mai multi pentru aceeasi operatie, pot fi si cu canale drepte. De asemenea exista si niste scule speciale, asemanatoare tarozilor, dar fara muchii de aschiere. Acestia fileteaza o gaura prin fenomenul de redistribuire volumica (extrudare) a materialului in gaura, care nu va mai avea insa dimensiunile uzuale ale gaurilor obisnuite pentru filetare. Acestia din urma se deosebesc printr-o forma triunghiulara, fara canale pentru evacuarea aschiilor. Uite aici imagini pentru tarozi destinati aluminiului: https://www.google.ro/search?q=tarozi+p ... 75&bih=626
Link spre comentariu
Vizitator fum

Mulțumesc OLA. Am și eu tarozi din aceia cu canal elicoidal, nu am folosit încă niciodată unul dintre ei, dar chiar n-am știut că sunt mai buni pentru materiale moi. Presupun că geometria lor nu este improprie pentru filetat oțel ci doar sunt mai buni pentru materialele moi. Chiar nu folosesc prea des filetări în AL sau CU.

Link spre comentariu

alin 105 ,sa stii ca nu m-am burzulit de loc.Nu ma supar usor. Ma supara in schimb badarania,proasta crestere,lipsa totala de respect,infumurarea,etc.Sa stii ca nu e vorba de tine,ci de cel care s-a aratat foarte deranjat de postarea mea.Nu ma asteptam ca un ardelean sa aiba o asemenea atitudine fata de cineva pe care nu-l cunoaste,nu stie ce virsta are,ce studii are,etc.Se vede treaba ca si printre ardeleni sint din cei care nu au avut nici o tangenta cu educatia.De vina nu este numai el ci si cei care au trebuit sa se ocupe cu educatia lui.Clar,a fost absent la lectia numita educatie,iar sansele de a recupera, sint aproape nule,ca sa nu zic egale cu zero.Din acest moment nu-i mai raspund pe acest topic decit pe privat.

Is corcitura - ardelean-banatean! Ce legatura are varsta cu studiile si ce mai zici tu pe acolo, atata timp cat bati campii?!?!?!? Asa esti obisnuit (te-a obligat sistemul sa devii ceea ce esti) - tu comentezi - restul ''gura''! Nu stiu cum iti permiti tu sa ma faci needucat, etc., cand nici nu ma cunosti!? Cum e? Invata sa scrii corect, invata sa accepti ca sunt si alti oameni mai destepti(competenti) decat tine(nu ma refer la mine)! Nu e vorba de mandrie, e vorba de acceptarea adevarului, ceea ce pentru tine e o insulta! Studiile tale sunt nule, trecute, depasite atata timp cat tu imi impui sa folosesc in 2014 slanina si petrolu' (pe care nu-l prea gasesti de cumparat)!Sa incep sa ma cenzurez ca tie nu-ti convine s-o iei peste nas, nu e corect, atata timp cat tie iti place sa o faci! Tarozi pentru aluminiu, unii dintre ei, sunt diferentiati si printr-o dunga verde, pe langa forma elicoidala.
Link spre comentariu

Gresit dunga verde inseamna tarozi de uz general.Dunga galbena reprezinta codul de culoare pentru sculele care sunt destinate prelucrarilor in aluminiu.Nu am exemplu decat cu o freza destinata exclusiv aluminiului. Nu ca nu ar merge si la alte materiale dar sunt convins ca nu are o durata mare de viata...

post-45737-13982974908_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca au canale elicoidale si sunt destinati uzului general, atunci sunt utilizabili de fapt cu preponderenta la fonta, bronzuri, si alte tipuri de materiale cu aschii fragmentate. Merg insa si la otel cu unele precautiuni. Dar daca sunt destinati aluminiului si cuprului, atunci nu merg in fonte si oteluri. Geometria partii aschietoare fiind diferita, se vor rupe cu usurinta in aceste materiale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări