Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator DIGITAL ?

Vizitator gbarbulescu

Postări Recomandate

Deci....eu personal acum nu am timp de astfel de proiect, nu zic ca e greu, dar nici usor nu e, si oricat de simplu si usor ar fi trebuie timp pentru astfel de proiect, in special se pierde timp pe soft. Automat cine si daca este vre-un doritor sa te ajute atunci trebuie sa stii ca proiectul trebuie facut tot de o singura persoana (soft, schema...eventual si cablaj) deoarece cand se scrie softul trebuie si testat practice! Te pot eu ajuta dar undeva prin vara cel mai devreme, totusi ma gandesc ca pana atunci vei gasi pe cineva sa te ajute!Proiectul trebuie sa fie clar, adica tot ce ai in cap si vrei trebuie sa spui absolut tot, exact cum a spus colegul nostru mai sus, inclusive ce idee si cum ai vrea, in cel mai mic detaliu, iar cine va lua proiectul va sti ce se poate face si ce nu (in principiu cand vine vorba de MCU, aproape orice se poate face, sunt cateva limitary dar nu imposibile). totusi sa te gandesti bine cum vrei proiectul deoarece dupa, cum am spus si mai reped odata, conteaza mult softul, adica cu cat mai multe setari, cu cat mai vast e meniul si cu cat mai multe butoane vrei, dureaza mai mult partea de programare, plus ca automat urca cu cateva zeci de RON deoarece ai nevoie de uC (MCU) cu memorie mai mare chiar si cate motorase ai nevoie conteaza, unele uC-uri au capabilitate de 2-3 PWM-uri (adica control automat al turatiei pentru 2-3 motorase), altele au 5-6 PWM-uri etc, s-ar putea si prin alte metode dar sunt ceva "artificii" si ca iroseste mult spatiu pe cablaj. Acum conteaza mult si partea de afisare pe display, de care vrei...16x2, 20x2, 20x4?....alphanumeric?....graphic?.....color?.... deci toate detaliile astea conteaza pentru cel care va pune bazele unui proiect, mai pe scurt si spun inca o data.....pana si cele mai mici si nesemnificative detalii vor conta!!!Totusi intre timp eu te sfatuiesc sa incepi sa citesti cate ceva despre programarea uC-urilor si cum si ce poti face cu ele. Ai sa vezi, vei incepe cu cateva chestii simple, iar pe urma ai sa-ti dai seama ca provoaca dependent si vrei sa te complici cat mai mult :rade: si ai sa vezi ca ce am spus mai sus cat de important e, si totodata ai sa iti dai seama ca si un proiect din acesta nu necesita un grad mare de dificultate....dar trebuie gandit fff. bine si ai sa ai momente cand it vine :sparge: si dupa o "o tigara nervoasa" iti vine idea si incepi sa razi de unul singur cat de simplu era :rade: (uneori se intampla ca ai nevoi sa pui,spre exemplu, un + in loc de -, sau > in loc de <, sau pur si simplu sa stergi un punct)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• binox

4

• Ionut Remus

4

• validae

1

• marius_3004

1

Vizitator gbarbulescu

Nu stiu cat de clare ai tu lucrurile in cap privind acest proiect dar sigur nu le explici clar.Ca sa-ti faca cineva montajul trebuie sa aiba detalii exacte care nu-s deloc evidente din ce ai povestit pana acum.Ar trebui sa explici cel putin:- ce fel de motoare ai- cate motoare ai nevoie sa fie comandate- la ce tensiune se alimenteaza motoarele- ce putere au motoarele- la ce tensiune alimentezi montajul- care este intervalul de timp in care motoarele ajung de la turatia minima la turatia maxima- numarul minim de pasi in care doresti sa se faca trecerea de la turatie minima la turatie maxima- modul in care vor fi comandate, simultan, pe rand, dupa o anumita secventa etc-alte detalii legate de modul de functionare dorit- ce parametri doresti tu sa poti regla - modul in care doresti sa poti regla parametrii( jumperi, dipswitch-uri, push-butoane, comutatoare rotative, potentiometri, semireglabili etc)-modul in care montajul iti furnizeaza informatii(leduri, afisaj led 7 segmente, afisaj lcd alfanumeric, afisaj lcd grafic etc)Cam astea ar fi minimul de detalii necesare pt ca cineva sa-ti faca un pret orientativ.Mai spuneai ceva de masurarea/afisarea turatiei, ceea ce e o complicatie in plus la care trebuie sa te gandesti bine daca chiar ai nevoie de ea sau nu pentru ca este costisitoare, presupune folosirea unor traductoare de turatie(sub o forma sau alta).

-MOTOR 7.2 VDC 500 mA-3 astfel de motoraseSpecifications:• voltage: operating voltage: 3-9V nominal: 7.2V• no load: speed: 16200rpm current: 0.5A• at max. efficiency: speed: 14060rpm current: 3.29A torque: 111gcm output: 16W eff.: 65%-Banuiesc ca 7.2V x 3-Ma gandeam din 40 in 40 de secunde sa treaca de la un nivel la altul toate 3 odata -Pai un ciclu sa fie intre 6 si 8 minute- 1 singur mod ,sa le pot regla pe rand-Turatile fiecaruia , motivul este simplu , dupa ce am cablajul sa pot sa setez eu acele viteze , pentru ca este posibil sa fie prea rapid, sau prea incet , probabil conteaza parametri scrisi de tine in acel microcontroller ( asta in cazul in care nu este foarte costisitor, pentru ca daca este un lucru foarte complicat, renuntam la el, iar cand ma voi apuca de treaba prima data voi incerca sa vad exact de cate turatii am nevoie in acele 6-8 min, probabil am de maxim 5000rpm pentru toate 6-8 minute de joaca , si nu de 14060rpm la maxima tensiune cat suporta motorul, sper ca m-am facut inteles aici pentru ca nu sunt foarte sigur daca am explicat bine)-PUSH-Butoane!-Cea mai ieftina variantAm scris raspunsurile in ordinea intrebarilor taleSi iti multumesc mult pentru tot ajutorul
Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu

Deci....eu personal acum nu am timp de astfel de proiect, nu zic ca e greu, dar nici usor nu e, si oricat de simplu si usor ar fi trebuie timp pentru astfel de proiect, in special se pierde timp pe soft. Automat cine si daca este vre-un doritor sa te ajute atunci trebuie sa stii ca proiectul trebuie facut tot de o singura persoana (soft, schema...eventual si cablaj) deoarece cand se scrie softul trebuie si testat practice! Te pot eu ajuta dar undeva prin vara cel mai devreme, totusi ma gandesc ca pana atunci vei gasi pe cineva sa te ajute!Proiectul trebuie sa fie clar, adica tot ce ai in cap si vrei trebuie sa spui absolut tot, exact cum a spus colegul nostru mai sus, inclusive ce idee si cum ai vrea, in cel mai mic detaliu, iar cine va lua proiectul va sti ce se poate face si ce nu (in principiu cand vine vorba de MCU, aproape orice se poate face, sunt cateva limitary dar nu imposibile). totusi sa te gandesti bine cum vrei proiectul deoarece dupa, cum am spus si mai reped odata, conteaza mult softul, adica cu cat mai multe setari, cu cat mai vast e meniul si cu cat mai multe butoane vrei, dureaza mai mult partea de programare, plus ca automat urca cu cateva zeci de RON deoarece ai nevoie de uC (MCU) cu memorie mai mare chiar si cate motorase ai nevoie conteaza, unele uC-uri au capabilitate de 2-3 PWM-uri (adica control automat al turatiei pentru 2-3 motorase), altele au 5-6 PWM-uri etc, s-ar putea si prin alte metode dar sunt ceva "artificii" si ca iroseste mult spatiu pe cablaj. Acum conteaza mult si partea de afisare pe display, de care vrei...16x2, 20x2, 20x4?....alphanumeric?....graphic?.....color?.... deci toate detaliile astea conteaza pentru cel care va pune bazele unui proiect, mai pe scurt si spun inca o data.....pana si cele mai mici si nesemnificative detalii vor conta!!!Totusi intre timp eu te sfatuiesc sa incepi sa citesti cate ceva despre programarea uC-urilor si cum si ce poti face cu ele. Ai sa vezi, vei incepe cu cateva chestii simple, iar pe urma ai sa-ti dai seama ca provoaca dependent si vrei sa te complici cat mai mult :rade: si ai sa vezi ca ce am spus mai sus cat de important e, si totodata ai sa iti dai seama ca si un proiect din acesta nu necesita un grad mare de dificultate....dar trebuie gandit fff. bine si ai sa ai momente cand it vine :sparge: si dupa o "o tigara nervoasa" iti vine idea si incepi sa razi de unul singur cat de simplu era :rade: (uneori se intampla ca ai nevoi sa pui,spre exemplu, un + in loc de -, sau > in loc de <, sau pur si simplu sa stergi un punct)

Da correct , tocmai de asta am cerut aici ajutorul pentru ca sunt sigur ca trebuiesc niste viteze setate , reglate , si iar reglate, si moduri in care daca ar sti persoana care il face cap-coada poate interveni intr-o schimbare MAJORA/MINORA (poate interveni) eu asa dau datele si primesc un lucru "STANDARD" si nu voi putea interveni atunci cand observ ca ar fi fost mai bine ASA sau putin invers.Inainte de toate VOI termina proiectul fara nici un fel de programare, pur si simplu cu un simplu cablaj mic pentru a potrivi tensiunea, atunci imi pot da seama la ce viteze va trebuie sa aibe fiecare motoras , dupa care pot da cel si cel mai mic detaliuCu siguranta nu incep acum, am specificat asta ,nu e vorba de banii , cat este vorba de pierdut TIMP!!! si inca ceva abtitudine in plus din partea mea pe partea asta electronicaDar bineinteles as vrea sa stiu si cat ma costa in caz ca o sa ajung sa ma "variez" pe el de cablaj intr-un final.Am rabdare nu e problema asta , problema grava este ca mi-au scapat multe "chesti" la scoala , "chesti" minore/majore, care in acest moment ma pune mai mult in dificultate !Multumesc
Link spre comentariu

Ok, ai mai clarificat din cerinte, dar tot mai sunt cateva cel putin una importanta, si anume daca valoarea exacta a turatiei este importanta sau nu. In cazul in care este si ai nevoie de un reglaj precis al acesteia trebuie folosite niste traductoare de turatie(gata facute sau improvizate) ceea ce complica mult lucrurile din punct de vedere al software-ului, al circuitului, dar si al montajului mecanic. Bineinteles si pretul va creste semnificativ.Ceea ce mai trebuie sa intelegi e ca folosind microcontroler controlul vitezei motorului nu se face cu o tensiune reglabila de la zero la valoarea maxima pt ca este ineficient sau/si mai complicat. In schimb motorul se alimenteaza cu impulsuri cu amplitudinea tensiunii nominale(in cazul tau 7.2V) . Pentru a regla turatia impulsurile vor fi mai late pentru o turatie mai mare sau mai inguste pentru o turatie mai mica. Desi tehnica e diferita fata de cea cu tensiune variabila efectul obtinut este practic acelasi . (chiar mai bun un pic pt ca la turatii mici vei avea un cuplu un pic mai mare decat in cazul cu tensi une reglabila)O alta posibila problema consta in faptul ca turatia motorului depinde nu numai de tensiunea de alimentare(sau latimea impulsurilor) ci si de sarcina acestuia. Cu alte cuvinte la aceleiasi parametri setati in software motorul va avea turatii diferite in functie de sarcina. Asta poate fi sau nu deranjant, depinde de aplicatie. Daca chiar e o problema atunci trebuie musai masurata turatia motorului.Daca toate motoarele sunt identice ,vor avea sarcini identice si vor functiona sincron atunci comanda se poate face pe un singur canal , motoarele fiind comandate in paralel.Din cate am intels eu , parametrii ce trebuie sa poata fi reglati sunt:-turatia minima-turatia maxima-durata ciclului(intre 6-8minute)

Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu

Ok, ai mai clarificat din cerinte, dar tot mai sunt cateva cel putin una importanta, si anume daca valoarea exacta a turatiei este importanta sau nu. In cazul in care este si ai nevoie de un reglaj precis al acesteia trebuie folosite niste traductoare de turatie(gata facute sau improvizate) ceea ce complica mult lucrurile din punct de vedere al software-ului, al circuitului, dar si al montajului mecanic. Bineinteles si pretul va creste semnificativ.Ceea ce mai trebuie sa intelegi e ca folosind microcontroler controlul vitezei motorului nu se face cu o tensiune reglabila de la zero la valoarea maxima pt ca este ineficient sau/si mai complicat. In schimb motorul se alimenteaza cu impulsuri cu amplitudinea tensiunii nominale(in cazul tau 7.2V) . Pentru a regla turatia impulsurile vor fi mai late pentru o turatie mai mare sau mai inguste pentru o turatie mai mica. Desi tehnica e diferita fata de cea cu tensiune variabila efectul obtinut este practic acelasi . (chiar mai bun un pic pt ca la turatii mici vei avea un cuplu un pic mai mare decat in cazul cu tensi une reglabila)O alta posibila problema consta in faptul ca turatia motorului depinde nu numai de tensiunea de alimentare(sau latimea impulsurilor) ci si de sarcina acestuia. Cu alte cuvinte la aceleiasi parametri setati in software motorul va avea turatii diferite in functie de sarcina. Asta poate fi sau nu deranjant, depinde de aplicatie. Daca chiar e o problema atunci trebuie musai masurata turatia motorului.Daca toate motoarele sunt identice ,vor avea sarcini identice si vor functiona sincron atunci comanda se poate face pe un singur canal , motoarele fiind comandate in paralel.Din cate am intels eu , parametrii ce trebuie sa poata fi reglati sunt:-turatia minima-turatia maxima-durata ciclului(intre 6-8minute)

Doar turatia, ciclul sa fie intre 6-8 minute , bineinteles ca asta cred ca conteaza cate trepte de viteza va avea,din 40 in 40 de secunde , inseamna aproximativ 11-12 nivele de viteza.Desigur ca este foarte importanta viteza, cum am mai spus motorasul va angrena un AX cu alta ROTITA care prin acel AX va invarti un dreptunghi cu mai multe laturi si ledurile \(in forma unui EXAGON ).Aici intervine , proiectul sa fie gata ,dupa stabilesc ce tensiune imi trebuie maxim atat cat si MINIMA , ma gandesc ca la o viteza MICA sa nu poate invarti prin angrenajul de rigoare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări