Vizitator gbarbulescu Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Salutare sunt nou aici deci nu prea stiu foarte multe despre forum, dar mi-am facut o idee foarte buna.Am nevoie sa fac un motoras sa isi selecteze automat tensiunea, ma gandesc ca in anul 2014 este mult mai simplu de facut.Ideea mea sta in felul urmator : 10-20Secunde Tensiune de 1V , urmatoarele 10-20 Secunde tensiune de 2V si tot asa pana la capacitatea maxima a motorasului (indifferent de tensiune motorasului 5V-12V) m-as bucura foarte mult daca aceasta schema implica un DISPLAY care sa arate turatile viitoarelor motoare si nivelele de viteza , gen 1.2.3.4 (banuiesc ca toata treaba sta intr-un potentiometru digital legat la un TIMER)Mai exact un potentriometru digital cu timer pentru a-si selecta singur viteza.PS : in cazul in care stie cineva vreo schema cu potentiometru + telecomanda, sa pot regla viteza din telecomanda, este foarte bine venita ma ajuta enorm, dar pentru o complicatie mai mare astept cineva sa imi zica cum sa fac toata treaba automata.As putea schimba destinatia unei prize programabile pentru selectarea tensiuni de la alimentatorul de 12V ?Poti face un ventilator sa se invarta dupa sunet ? cum se intampla cu un led cand il legi de difuzor face dupa muzica, poate fi si SUPER COMPLICAT! as vrea sa vad niste PALE de ventilator ca se invart dupa muzica!Multumesc Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Salutare sunt nou aici deci nu prea stiu foarte multe despre forum, dar mi-am facut o idee foarte buna.Am nevoie sa fac un motoras sa isi selecteze automat tensiunea, ma gandesc ca in anul 2014 este mult mai simplu de facut.Ideea mea sta in felul urmator : 10-20Secunde Tensiune de 1V , urmatoarele 10-20 Secunde tensiune de 2V si tot asa pana la capacitatea maxima a motorasului (indifferent de tensiune motorasului 5V-12V) m-as bucura foarte mult daca aceasta schema implica un DISPLAY care sa arate turatile viitoarelor motoare si nivelele de viteza , gen 1.2.3.4 (banuiesc ca toata treaba sta intr-un potentiometru digital legat la un TIMER)Mai exact un potentriometru digital cu timer pentru a-si selecta singur viteza.PS : in cazul in care stie cineva vreo schema cu potentiometru + telecomanda, sa pot regla viteza din telecomanda, este foarte bine venita ma ajuta enorm, dar pentru o complicatie mai mare astept cineva sa imi zica cum sa fac toata treaba automata.Partea cu selectrarea tensiunii se poate doar cu MCU, cred ca exista si timere si decodoare de RC dar e mai simplu cu MCU, totusi sa iti selecteze automat tensiunea maxima la care merge motorasul, nu cred ca e posibil fara sa introduce si alti parametri! Eventual sa-i introduci tensiunea maxima la care sa se opreasca de a continua sa ridice tensiunea!Turatiile si ele se pot afisa prin 2 metode, una fixa, in care softul din MCU in functie de tensiune stie ce sa afiseze dar acelasi lucru....trebuie introdus manual nr. maxim de turatii al motorului, si a 2 a metoda ca motorul sa aica tahometru sau mai bine spus PWM control cum sunt ulte ventilatoare pentru PC, prin care sa citeasca rotatiile. Partea de afisare nu e chiar simpla dar cu siguranta nu va prezenta o problema!As putea schimba destinatia unei prize programabile pentru selectarea tensiuni de la alimentatorul de 12V ?Poti face un ventilator sa se invarta dupa sunet ? cum se intampla cu un led cand il legi de difuzor face dupa muzica, poate fi si SUPER COMPLICAT! as vrea sa vad niste PALE de ventilator ca se invart dupa muzica!MultumescAici depinde de ventilator. In principiu si aici se poate dar cred ca tot cu MCU e mai simplu si daca e puetere mica la ventilator cu un simplu transistor o rezolvi, daca e putere mare atunci cu tiristor sau triac cred ca o poti rezolva!Nu am scheme dar in mare am incercat cat de cat sa-ti explic cam ce vrei, si ce se poate face DIN PUNTUL MEU DE VEDERE Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Pe asta cu ventilatorul care se invarte ,,dupa muzica,, inca n-am auzit-o Ledul poate palpai in ritmul muzicii, e ceva banal acum, dar cum te astepti sa reactioneze un ventilator la muzica ? Sa creasca turatia si s-o scada, nu ? Si ce efect vizual ar avea ? Trebuie sa te gandesti si la inertia lui, nu poate urmari in timp real dinamica muzicii, precum ledul..... Exista diverse jucarii care se misca dupa muzica, floare care ,,danseaza,, cand aude muzica, pot sa-ti dau schema daca te intereseaza, nu are nimic spectaculos sau cu procesoare. Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Iti multumesc pentru parerile tale, mi-ai dezvaluit enigma, daca merge sau nu sa faca un ventilator dupa ritmul muzici, acum 5 min am incercat sa iau tensiunea direct din difuzor dar nu are constanta, adica ori sacadeaza intr-un cuvant doar incearca sa se miste iar daca dau volumul spre maxim incepe sa invarte continu daca il ti in mana simti impulsurile electrice dar nu pentru a mentine un ritm muzica.Sincer imi pot imagine putin cum ar face un ventilator dupa cateva melodii selectate de catre mine si mar SUPER EXCITA! dar in acelasi timp nici nu cred ca va functiona exact cum imi imaginez eu.Poate nu m-am exprimat correct, as vrea un motoras sa isi ridice tensiunea cu trecerea timpul sa pot/nu pot selecta eu tensiunea , dar important este sa aibe o turatie PROGRESIVA IN TIMP!! Cand am zis automat, de fapt vroiam sa zic PROGRESIV , sa inceapa de la foarte LENT spre o viteza LENTA-MICA nu neaparat viteza maxima care o poate duce ventilatorul, undeva intre 200-300rpm si 1500-2000 rpm.Am observant ca motorasele acelea de casetofon ajung si la 14.000 rpm, am vazut ceva pe site-ul conex-ului.Am inteles ca poti face asta si cu un ANGRENAJ, bineinteles nu am nevoie doar de motoras sa urce tensiunea progresiv, as vrea ca acel motoras sa invarte un exagon din carton,probabil cu acel agrenaj , motorasul poate sa aive o tensiune MARE dar exagonul sa il invarte incet , asta ramane de vazut cand ma apuc de projectul care vreau sa il fac, dar ma gandesc ca este si ceva electronic , de acea am si postat aici Bineinteles ca vreau sa arate pe display rotatile dar nu are deloc importanta asta, fac asta doar pentru DESIGN !Imi poate spune cineva exact cum se numeste ce vreau eu , poate totusi gasesc o schema incomplecta pe goagle?Sugerez pentru cei care au bunavointa sa ma ajute sa numai foloseasca prescurtari la piesele respective pentru ca NU CUNOSC TERMENII !PS : Afisajele indica ce vrei tu sa indice print-un anume cablaj ? sau poti sa il faci alegi si metoda putin mai simpla si anume : sa il pui intre ventilator si alimentator si iti va indica pe afisaj rotatile, am zis asta pentru ca am vazut si display LCD si ma gandesc ca atunci numai e LIMITAT sa iti arate doar ce poate afisajulMultumesc a lot ! Pe asta cu ventilatorul care se invarte ,,dupa muzica,, inca n-am auzit-o Ledul poate palpai in ritmul muzicii, e ceva banal acum, dar cum te astepti sa reactioneze un ventilator la muzica ? Sa creasca turatia si s-o scada, nu ? Si ce efect vizual ar avea ? Trebuie sa te gandesti si la inertia lui, nu poate urmari in timp real dinamica muzicii, precum ledul..... Exista diverse jucarii care se misca dupa muzica, floare care ,,danseaza,, cand aude muzica, pot sa-ti dau schema daca te intereseaza, nu are nimic spectaculos sau cu procesoare.Imi imaginez ca da din PALE dupa muzica, ok sa zicem ca as renunta la partea asta ,Ce jucarii musicale mai cunosti HOMEMADE ! ? sa implice cablaje,piese etc , cat mai complicat atat mai frumos , dar fara BANALA JOACA DE LUMINI !Bineinteles sa varieze turatile ! cand linia melodica este ridicata sa mearga in SPRE RAPID si cand linia melodica se lasa la pamant sa mearga mai incet ( daca pui ventilator cu lumina colorata o sa vezi ca face super misto, ce putin ma gandesc ca poate fi 100% pusa in practica asta, si daca tu nu ai auzit eu voi fi primul care incearca/reuseste?? sa faca asta, dar imi trebuie ceva ajutor din parte voastra , de aceea am si postatSunt curios de schema ta si astept sa pui schema cand ai timp .Ce efecte musicale HOMEMADE mai cunosti in afara de lumina ? bineinteles sa faca dupa ritmul melodiei respectivePS : daca ai asculta muzica electronica mai précis TRANCE ai putea sa iti imaginezi niste ventilatoare ca face dupa unele melodii , pentru ca daca l-as asculta pe dan spatarul nu as putea sa imi imaginez asta ! pentru ca ar iesi FUM din ventilatorPS2 : Nu ai vrea sa vezi un glob luminat ca se invarte dupa ritmul musical? pentru ca eu mi-as dori MAXIM ! Link spre comentariu
marius_3004 Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Eu iti sugerez sa faci o orga de lumini si apoi sa inlocuiesti becurile cu electroventile legate de reteaua de apa.O sa fie tare misto sa se deschida valvele alea pe ritmul muzicii. Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Eu iti sugerez sa faci o orga de lumini si apoi sa inlocuiesti becurile cu electroventile legate de reteaua de apa.O sa fie tare misto sa se deschida valvele alea pe ritmul muzicii. SUper ! chiar nu imi dadeam seama cum sunt boxele alea cu apa facute ! mi-ar place sa fac dar nu stiam ce se intampla de fapt in carcasa ! Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Imi cer scuze pentru duble post dar vroiam sa revin putin la subiect , pentru ca orice este POTENT sa raspunda exact intrebari mele cu siguranta nu va CITI ATATA POSTUL! ."validate"Uitasem putin ce am scris dar am recitit , eu am pus mai mult ( ) partea cu miscatul dupa muzica, nici eu nu sunt foarte sigur cum ar putea face, am incercat abea azi sa vad ce se intampla si am scris mai sus ce s-a intamplat. Important pentru proiectul meu este daca pot reusi sa variez turatile unui motoras cu ajutatorul unui TIMER ( ma gandeam sa se invarte progresiv ,de preferat sa nu ajunga la viteza maxima) Daca as putea selecta eu durata unei tensiuni ar fi numa' perfect ! ( daca pot selecta pe display-ul care am de gand sa il atasez, ma "excita" si mai mult) (Scuze, am "variat" eu la primul post putin (deficienta de tensiune) ) Dar nu neg ca nu mi-ar place un glob plin de leduri si sa se miste dupa muzica! Proiectul este pentru satisfacti propi nimic mai mult ,am cateva melodii explosive si vreau sa ma I-a dea-intregul cu efect vizual cu tot,dar este de durata si nu este chiar usor ce vreau eu , am si ceva noime de baza+ , dar mai mai este, momentan ma satisfac cu idea si nerabdarea sa o fac cat mai repede.Cu siguranta la sfarsit daca imi iese la fel cum vad eu lucrurile in cap, promit sa ajunga intr-un post si LAUDA mea Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Ca sa faci un motoras a carui turatie variaza intre doua limite si trecerea treptata de la o turatia minima la cea maxima sa dureze un anumit timp se poate face foarte usor cu un microcontroler.Nu e nevoie sa modifici tensiunea de alimentare, vei alimenta motorul cu impulsuri PWM la care vei modifica treptat factorul de umplere, efectul e acelasi.Se poate sa faci si ventilatorul sa se invarta in ritmul muzicii dar nu vei observa mare lucru din cauza inertiei acestuia, mai ales atunci cand ai melodii "explozive" Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu Postat Ianuarie 28, 2014 Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 Ca sa faci un motoras a carui turatie variaza intre doua limite si trecerea treptata de la o turatia minima la cea maxima sa dureze un anumit timp se poate face foarte usor cu un microcontroler.Nu e nevoie sa modifici tensiunea de alimentare, vei alimenta motorul cu impulsuri PWM la care vei modifica treptat factorul de umplere, efectul e acelasi.Se poate sa faci si ventilatorul sa se invarta in ritmul muzicii dar nu vei observa mare lucru din cauza inertiei acestuia, mai ales atunci cand ai melodii "explozive"Daca nu sunt prea indiscret , daca esti bine intentionat sa imi spui putin mai multe , pentru ca sincer n-am foarte mare abtitudine in electronica , doar ma bot baza pe mine ca daca am o schema pot reproduce 100%, adica tin pistolul de lipit in mana dupa la 6-7 ani nu sunt imbecil sa nu stiu despre ce vorbesc .De fapt daca poti sa imi zici numele MICROPROCESORULUI respectiv , gasesc eu o schema/manual ( sper )sau bineinteles daca ai timp putin de mura-n gura RESPECT, mai précis as vrea sa stiu ce pini trebuiesc legati intre ventilator si sursa ,una la mana , pentru afisa rotatile si treptele de viteza MOTORASULUI numeratate sub forma de 1 2 3 4 . Daca se poate ,daca nu macar numele microprocesorului care face schema asta de a putea imparti turatia motorului in mai multe trepte de vitezaLa microprocesorul asta cum setezi tensiunile ?Si multumesc mult Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 28, 2014 Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 Orice microcontroler poate face asta, chiar si cele foarte mici. Daca nu-ti trebuie musai afisaj poti folosi Attiny13. Daca vrei si afisaj trebuie sa folosesti unul ceva mai mare, de exemplu Atmega8 ar fi ok. Eu ti-am mentionat microcontrolere produse de Atmel pt ca eu deastea folosesc si m-am obisnuit cu ele, dar daca ai alte preferinte poti folosi linistit orice microcontroler, dar de preferinta unul care sa aiba iesiri PWM. La un montaj cu microcontroler schema e doar o parte din problema, mai important e softul. Ca sa-ti faci o idee despre cam ce implica montajul de care ai nevoie, in versiunea realizata cu microcontroler iti recomand sa citesti urmatoarele tutoriale: http://extremeelectronics.co.in/avr-tutorials/getting-started-with-avr-microcontrollers/ http://extremeelectronics.co.in/avr-tutorials/part-i-introduction/ http://extremeelectronics.co.in/avr-tutorials/introduction-to-pwm-pulse-width-modulation/ http://extremeelectronics.co.in/avr-tutorials/pwm-signal-generation-by-using-avr-timers/ http://extremeelectronics.co.in/avr-tutorials/pwm-signal-generation-by-using-avr-timers-part-ii/ Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Ianuarie 28, 2014 Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 deci...microprocesorul (adica microcontrolerul sau MCU) este un cip din familia PIC sau ATMEL (sau altele dar enumerarile sunt cele mai raspandite) , eu personal mai joc cu atmega8, atmega 16, atmega32, atmega1284 (atmel). Aceste cipuri sunt cipuri in care se introduce un soft scris in basic sau C de pe un PC. Pinii MCU-ului sunt programabili in functie de softul scris in C sau basic (eu personal folosesc basic - bascomAVR), iar dupa datashettul fiecarui cip vezi fiecare pin ce anume se poate personaliza pe un pin anume si ce functii poate un anumit pin al MCU-ului.Ceea ce vrei tu daca nu stii ce este un MCU atunci sa stii ca nu o sa poti realiza, deoarece necesita multe cunostinte despre anumite setari ale pinilor, plus programare in C sau basic, si cu siguranta un programator pentru o anumita familie de cipuri (ex: USBasp) nu ai. O schema anume nu-ti va putea da nimeni pentru asa ceva deoarece schema se face in functie de softul scris in C si pinii folositi, sunt cateva elemente care sunt de baza in schemele cu MCU care sunt fixe dar depinde iarasi ce anume vrei sa faci cu cipul programat.Daca te uiti si ai sa vezi ce inseamna PWM a sa vezi ca nu e asa simplu sa inveti despre el daca nu stii si o mare parte din notiunile despre MCU si programarea lor!mie mi-a trebuit in jur de 1 an sa invat sa lucrez cu MCU si programarea basic, si inca invat.Ceea ce vrei tu sa faci e usor daca stii sa lucrezi cu MCU, dar foarte greu daca nu stii, si cu siguramta pe forum nu vei gasi manual exacte de pe care sa inveti pentru ca sunt multe chestii care trebuiesc oarecum intuite si gandite bine inainte de a pune ceva in practica!!!Eu zic pentru ce anume vrei tu sa vb cu cineva sa-ti faca montajul si schema cat si softul.....daca nu vrei sa cauti si sa inveti despre MCU, daca vrei sa inveti sa stii ca iti ia timp dar internetul este o enciclopedie extraordinara pentru informatii dar trebuiesc cautate, tutorial se gasesc si pe youtube.....etc!!!! Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu Postat Ianuarie 28, 2014 Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 OOO!! Multumesc, cred ca este de ajuns ce trebuie stiut.In cazul in care ma depaseste promit sa postez aici poate un electrician APT imi poate face nebunia asta mica , contra cost bineinteles, dar momentan as vrea sa ma chinui putin pentru ca satisfactia finala ar fi de 2 x mai mare sa stiu ca eu ii fac comenzile Acest programel il gasesti doar cu pay method banuiesc,mi se pare SUPER dificil dar daca ajung sa fac cap-coada totul voi fi super Happy,plus ca imi voi SUPER impresiona pe tatal meu , care pe vremea lui nu era chiar asa de simplu ,iar daca vroia sa fac ceva de genul trebuia sa citeasca 2-3 biblioteci :)Dar voi avea rabdare sa citesc cate ceva despre..... Daca nu , voi apela la cineva care are mai multa experientaVa multumesc ! Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Ianuarie 28, 2014 Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 Acel programel este cu pay BascomAVR! eu am dat vreo 80 sau 90 euro pe el! Dar daca crezi ca iti va place si daca te vei descurca vezi ca sunt altele care sunt free! Atmel studio(tot de la aceeasi firma producatoare de cipuri) care este free si scrii softul in limbaj C (spre exemplu). daca esti la inceput si alegi limbajul C atunci e unealta cea mai buna Atmel studio, pentru cipurile produse de aceeasi firma....dar desigur ai de ales si din alte softuri....unele free, altele cu plata....poti folosi chiar alt tip ce cipuri precum PIC de la Microchip...ca si alea sunt MCU-uri, si in principiu toate stiu face aproape aceleasi lucruri....depinde cum stii, vrei sau poti sa te joci cu ele...si desigur care ti se par tie mai bune.....Oricum tot 2 biblioteci citesti si in cazul asta, dar aici ai foarte multe informatii....toate stranse gramada Link spre comentariu
Vizitator gbarbulescu Postat Ianuarie 29, 2014 Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 Acel programel este cu pay BascomAVR! eu am dat vreo 80 sau 90 euro pe el! Dar daca crezi ca iti va place si daca te vei descurca vezi ca sunt altele care sunt free! Atmel studio(tot de la aceeasi firma producatoare de cipuri) care este free si scrii softul in limbaj C (spre exemplu). daca esti la inceput si alegi limbajul C atunci e unealta cea mai buna Atmel studio, pentru cipurile produse de aceeasi firma....dar desigur ai de ales si din alte softuri....unele free, altele cu plata....poti folosi chiar alt tip ce cipuri precum PIC de la Microchip...ca si alea sunt MCU-uri, si in principiu toate stiu face aproape aceleasi lucruri....depinde cum stii, vrei sau poti sa te joci cu ele...si desigur care ti se par tie mai bune.....Oricum tot 2 biblioteci citesti si in cazul asta, dar aici ai foarte multe informatii....toate stranse gramadaAm observat, este mult prea mult pentru ce cunosc eu. Sincer sa fiu nu pot sa stau sa invat atat pentru un singur motiv,fiecare face ceva cu un scop bun nu doar just for fun.Treaba sta in felul in urmator in acest caz : crezi ca poti face tu cablajul de care vorbesc ? aceast cablaj trebuie sa contina ,pentru 3 motorase fiecare sa aibe o viteza in acelasi timp si bineinteles sa urce progresiv ( daca as putea sa schimb si manual cand vreau eu si mai bine)M-am gandit mai bine si am ajuns la concluzia ,motorasele va angrena prin rotite tot ce vreau eu sa pun in miscare, in cazul asta , ma gandesc ca nu trebuie sa aive o tensiune foarte mica pentru ca nu va avea forta sa angreneze......M-as bucura sa pot seta eu rotatile, pentru ca nu pot sti ce viteza trebuie , a-ti spun cordonatele exacte....Cat mar costa?(varianta cea mai saraca)Mentionez ca sunt un baiat serios, nu vorbesc prosti, promit ca daca pretul este unul rezonabil pentru buzunarul meu te contactez in cel mai scurt timp , bineinteles daca poti exact sa faci ce am precizat mai sus.Probabil tu cunosti foarte bine preturile si nu iti va lua mult toata schema , asa ca nu te costa nimic sa faci o socoteala.PS : bineinteles ca imi doresc si schema Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 29, 2014 Partajează Postat Ianuarie 29, 2014 Nu stiu cat de clare ai tu lucrurile in cap privind acest proiect dar sigur nu le explici clar.Ca sa-ti faca cineva montajul trebuie sa aiba detalii exacte care nu-s deloc evidente din ce ai povestit pana acum.Ar trebui sa explici cel putin:- ce fel de motoare ai- cate motoare ai nevoie sa fie comandate- la ce tensiune se alimenteaza motoarele- ce putere au motoarele- la ce tensiune alimentezi montajul- care este intervalul de timp in care motoarele ajung de la turatia minima la turatia maxima- numarul minim de pasi in care doresti sa se faca trecerea de la turatie minima la turatie maxima- modul in care vor fi comandate, simultan, pe rand, dupa o anumita secventa etc-alte detalii legate de modul de functionare dorit- ce parametri doresti tu sa poti regla - modul in care doresti sa poti regla parametrii( jumperi, dipswitch-uri, push-butoane, comutatoare rotative, potentiometri, semireglabili etc)-modul in care montajul iti furnizeaza informatii(leduri, afisaj led 7 segmente, afisaj lcd alfanumeric, afisaj lcd grafic etc)Cam astea ar fi minimul de detalii necesare pt ca cineva sa-ti faca un pret orientativ.Mai spuneai ceva de masurarea/afisarea turatiei, ceea ce e o complicatie in plus la care trebuie sa te gandesti bine daca chiar ai nevoie de ea sau nu pentru ca este costisitoare, presupune folosirea unor traductoare de turatie(sub o forma sau alta). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum