Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul rezistenta electrica

Vizitator Andrei55

Postări Recomandate

Vizitator Andrei55

Buna ziua tuturor!Am o problema de rezolvat urgent (calcul manual de verificare): trebuie sa incalzesc suprafata unei oglinzi cu o rezistenta electrica astfel incat sa obtin o temperatura (20 grade Celsius) pe cealalata fata. Ma puteti ajuta cu formulele de care am nevoie?Multumes anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

7

• validae

2

• cristi_ozana

1

• K1nderu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Practic nu ai nevoie decat de cativa Wati pentru scopul propus. 10W ar fi mai mult decat suficient sa creasca temperatura oglinzii peste cea ambianta suficient de mult. Poti face un fel de ,,patura electrica,, din fir de nichelina infasurat pe un suport de micafolie si presat pe spatele oglinzii. Am lucrat cu asemenea rezistente, in momentul de fata e moda rezistentelor autoadezive ce se lipesc pe spatele oglinzilor, sunt ca niste cablaje imprimate pe folie flexibila, se gasesc la comanda pe net, dar repet, se pot face usor si in regim propriu fara mare cheltuiala. Chiar o portiune dintr-o veche patura electrica poate servi scopului, binenteles cu adaptarea tensiunii si cu un termostat mecanic de siguranta (care oricum exista intr-o patura electrica.

Link spre comentariu

Cel mai simplu mod este de a cumpara insotitoare electrica pentru instalatii sanitare. Aceasta se vinde la metru. Pentru a putea sa o controlezi se gasesc termostate care sa o comande in functie de temperatura ambianta.

Link spre comentariu
Vizitator Andrei55

Multumesc mult!Acum ma avant in problema...Ideea e ca trebuie sa rezolv o analiza FEA si ma gandeam (in mintea mea de fata care nu are treaba cu electronica...AT ALL!!!) sa fac un experiment fizic mai intai ca sa vad pe unde trebuie sa ma invart cu rezultatele.Fingers crossed! :)

Link spre comentariu

"(calcul manual de verificare): trebuie sa incalzesc suprafata unei oglinzi cu o rezistenta electrica astfel incat sa obtin o temperatura (20 grade Celsius) pe cealalata fata. ""O oglinda stradala...tot din cauza vremii de afara "1.Pentru aplicatia data , nu sunt necesare 20 grd.C.2.Pentru calcul este necesara suprafata ... oglinzii.3.De ce sursa de tensiune beneficiezi , daca tot vorbim de ... stradal ?

Link spre comentariu
Vizitator Andrei55

Nu,nu....era un exemplu. Am nevoie sa obtin maxim 3 grade Celsius pe o oglinda de 590mm diametru. Rezistentele sunt montate circular pe spatele oglinzii (lungime fir = 2800 mm, Aria sectiunii fir = 2.5 mmp).

Link spre comentariu

Cam gros firul ala; ce rezistivitate are?Acu sa nu ziceti ca sunt maniac, dar mai conteaza si temperatura exterioara, viteza vantului (care accelereaza racirea), izolatia termica pe spate...

Link spre comentariu
Vizitator Andrei55

pfff...nu stiu ce rezistivitate are...vreau sa consider temperatura exterioara de 30 de grade celsius (mediul de lucru)....acum problema e ca nu stiu cat consuma o rezistenta ca aceasta in 1 ora...trebuie sa stiu ce cantitate de curent am nevoie pentru functionarea a 12 ore continuu a acestei rezistente.

Link spre comentariu

Stai ca nu mai inteleg nimic. Sa lamurim macar cateva lucruri:1. Ai o oglinda (metalica?) cu diametrul cunoscut, care sta afara (la ce temperatura minima?) si doresti sa o incalzesti ca sa nu scada temperatura ei sub 3 grade Celsius?2. Ai un fir (rezistenta electrica) la care cunosti doar lungimea si sectiunea, pe care vrei (sau trebuie) sa-l folosesti la incalzire? Poti sa masori cu un ohmetru rezistenta firului?3. Despre sursa electrica de alimentare stii (sau este impus) ceva?4. Vrei sa calculezi energia electrica (kWh) consumata in 12 ore?5. E un proiect "teoretic" sau o treaba care trebuie facuta doar practic? Ce inseamna "calcul de verificare", s-a mai facut o socoteala care trebuie verificata?

Link spre comentariu
Vizitator Andrei55

Este un proiect teoretic.Sursa este un panou fotovoltaic...oricum am rezolvat-o!O ultima intrebare, care poate parea pt voi prosteasca dar...daca e sa ma fac de rusine, o fac pana la capat :))Ce fel de curent foloseste rezistenta : alternativ sau continu?Multumesc pentru ajutor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări