Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau sa-mi fac un charger de acumulatori. Cum functioneaza?

Vizitator alex

Postări Recomandate

Da, ai dreptate, mi-a iesit total din cap faptul ca ampermetru are si un sunt. Deci teoretic e bine, pentru ca exista acea rezistenta serie. Dar intrebarea este daca asa trebuie sa creasca curentul progresiv?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

5

• Gheorghe Dracu

4

• danb1974

2

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Am 2 instrumente de masura. Unul sta ca ampermetru in serie cu sursa de cc si acumulatorul si celalalt sta ca voltmetru in paralel cu acumulatorul. Ampermetrul arata 1mA la inceput si dupa o ora 7mA, iar voltmetrul de la inceput pana la sfarsit tot 17.5V.

Link spre comentariu

Pt. ca ajung doar seara acasa de vreo o saptamana incarc acumulatorul cate 1-2 ore zilnic. De vreo 2 seri ampermetru arata numai 400mA. A ramas acolo. Sunt curios cum evolueaza. Am incercat si tensiunea la borne, si fara incarcator e 13.5V, si scade pana la 12V in 10sec. Am alimentat diverse chestii pana in 200mA si nu scade tensiunea, deci nu e pierdut.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...
Vizitator Eneloop

Am terminat schema iar acumulatorii sunt de 3 ore la incarcat. Le monitorizez temperatura cu multimetrul si totul e ok.

Schema pe care am facut-o este la http://www.izatech.as.ro/alex/charger.zip

Alimentarea trebuie sa fie, pentru acumulatorii de 1.2 V, minim 3V (caderea de tensiune pe LM) + 1.4V x numarul de acumulatori. Aveti grija sa nu depasiti 40V. Curentul maxim de incarcare este 1.5A.

LM-ul trebuie montat pe radiator obligatoriu, chiar daca il folositi la curenti mici.

Curentul de iesire se calculeaza cu formula Iout=0,6V/R2 (R2 poate fi si de 0,25W)

Tensiunea de iesire se calculeaza cu formula Vout=1,25*(1+(R4/R3)).

Cu valorile din schema Iout= ~220mA iar Vout poate fi reglat in jurul lui 2,8V deci poate incarca 2 acumulatori de 1,2V @ 2300mAh.

P.S.1 Sursa de inspiratie: AN008484 pentru LM317

P.S.2 Pentru acumulatorii GP, datasheet-urile le gasiti la http://www.gpbatteries.com.hk/html/techinfo/nimh.asp

P.S.3 Probabil ca o sa fac si varianta inteligenta cu oprire dupa -delta V.

alex cum mai iti merge incarcatorul ?

;-)

Link spre comentariu

Am un acumulator compact Yuasa NP4-12 (4Ah) cu acid. I-am dat vreo 17Vcc fara vreo rezistenta de limitare si ampermetru indica la inceput 1mA. Acum dupa o ora a crescut la 7mA. O fi bine ce fac si ce se intampla?

foarte probabil ca e sulfatat si are rezistenta interna foarte mare,e vechi?
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări