Vizitator alex Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 Vreau sa-mi fac un charger pentru acumulatori NiMH. M-am uitat un pic peste chargerele de la GP si am vazut la un fast charger urmatoarele specificatii:Output Voltage : DC3.2V 1050mACharging current (mA): 1050mA (2 baterii) / 525mA (4 baterii).Acum intrebarea mea este. Cum se conecteaza bateriile (sa zicem ca vreau sa incarc doua)? 1. Fiecare baterie separat, ii dai 1.2V@curentul pe care il alegi din calcule?2. Bateriile in serie, le dai 2.4V@curentul calculat pentru o baterie?3. Bateriile in paralel, le dai 1.2V@curentul pentru o baterie inmultit cu 2?Am vazut pe alte chargere (normale, nu fast) ca scrie 2.8V@100mA. Din asta as deduce ca bateriile sunt in serie (2x1.2=2.4 - de ce 2.8?).P.S. In principiu vreau sa-mi fac un fast charger. O sa ma ocup eu de detectia pragului de oprire (cred ca o sa aleg delta V si timer).Merci anticipat pentru raspunsuri! Link spre comentariu
niq_ro Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 ti-as indica sa citesti articolul meu de la http://www.tehnic.go.ro/incarcator.htm unde sunt cateva scheme simple de incarcatoare (surse de curent constant) ca idee.. curentul indicat de incarcare este 1/10 din valoarea acumulatorului.. daca are scris pe el 300mAh incarci cu un curent constant de 30mA timp de 10-12 ore... daca vrei sa faci un "fast charger" incarci sa zicem intr-o ora deci incarci cu 300mA... da' nu prea e indicat... doar pentru urgente :shock: cel mai bine e sa incarci cate un acumulator .. da' pentru cheltuieli mici in serie... un acumulator are inscrisa valoare de 1,2V (descarcat)... incarcat are cam 1,4V :wink: Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 Deci daca pun in serie doi acumulatori de 3000mAh si vreau sa-i incarc "normal" atunci o sa le dau 2.8V@300mA? Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 Salut, Acumulatorii NiCd sau NiMH se incarca "in curent", nu "in tensiune". Cu alte cuvinte, le dai un curent constant si le lasi pe ele sa dezvolte tensiunea care le place. Nu trebuie limitata tensiunea prin mijloace exterioare ca raman neincarcati. Tensiunea se limiteaza la acumulatoarele cu plumb si mai nou la LiIon sau LiPoly, dar inteleg ca nu despre tipul asta e vorba. Ptr detalii referitoare la diferite metode de incarcare, trage un ochi aici: http://www.panasonic.com/industrial/bat ... index.html Cirip Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 Am cumparat niste acumulatori GP NiMH de 2300mAh. Chargerele mi se par extrem de scumpe. ~600.000 costa un charger "normal" cu 4 acumulatori de 700mAh (cu care sincer, nu am ce sa fac pt. ca am o camera foto care consuma [email protected]; alkalinele le termina cam in 5-6 minute), charger ce are ca specificatii 2.8V@100mAh (va dati seama ca imbatranesc incarcand la curentul asta).Revenind, in datasheet-ul acumulatorilor se specifica max charging voltage [email protected] am de gand sa pun acumulatorii in serie (2 bucati), si sa fac un generator de tensiune si curent constante 2.8V@220mAh. Am gasit la National pe site un Application Note pt LM317 (15.000 lei ) care trateaza exact chestia asta cu incarcatul acumulatorilor. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 off topic:chestia cu : ....un generator de tensiune si curent constante [email protected] nu se poate realiza, decit daca consumatorul este o rezistenta... Link spre comentariu
danb1974 Postat Noiembrie 7, 2004 Partajează Postat Noiembrie 7, 2004 Pt Ni-MH ia-ti un incarcator cu incarcare independenta si oprire automata, nu incerca sa-i incarci dupa ureche. Nu se folosesc simple generatoare de curent constant, ci exista integrate care au detectie de sfirsit de incarcare -dV/dt, protectie la temperatura si incarcare de intretinere. Exemplu de schema cu integrat specializat: http://www.gnt.ee/users/ergo/charger/ Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Noiembrie 7, 2004 Partajează Postat Noiembrie 7, 2004 mister_rf, ai dreptate. M-am exprimat gresit. Trebuia sa spun un regulator de tensiune cu limitare in curent.danb1974, pentru incarcare normala(0.1C), nu-ti trebuie controlul terminarii incarcarii. Acumulatorii mei suporta 230mA timp de un an asa ca nu-mi fac probleme. Integratul de la maxim, din schema aia, e bun insa cam scump. Prefer sa-mi iau un PIC de 45.000 lei cu ADC si sa-mi fac eu partea de detectie dupa -delta V, temperatura si timp.O sa ma duc luni sa-mi iau piesele si sa fac incarcatorul. In functie de ce iese o sa pun aici schema si cablajul. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 alex,Ca sa nu stai cu acumulatorii nefolositi, eu as pune o rezistenta de limitare a curentului si gata. Curentul nu va fi constant pe timpul incarcarii, dar va fi in jurul a 230mA. La 0.1C curent de incarcare, acumulatorii sunt destul de toleranti. Eu am incarcat asa acumulatori ani de zile. Chestia cu -deltaV si deltaT e ptr incarcatoarele rapide cand faci incarcarea la curenti mari.De ex, daca ai o sursa de 12V si vrei sa incarci doi acumulatori, eu as pune o rezistenta de (12V-2*1.35V)/0.23A=40 ohmi. Atentie, puterea disipata pe rez va fi de 40*0.23^2=2.1W. Probabil ca o rez de 5W ar merge.Am considerat:12V - tensiunea sursei disponibile1.35V - tens pe un acumulator in timpul incarcarii0.23A - curentul de incarcareTrebuie doar sa ai grija sa nu ii uiti cu zilele in incarcator, dar o ora-doua in plus nu conteaza.Bafta,Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 Scheme de incarcatoare in curent constant gasesti si la mine pe site : http://www.ionutneicu.home.ro/html/chargers.html Curentul se dimensioneaza la circa 1/10 din capacitatea acumulatorului. Adica pentru un acumulator de 1000mAh curentul trebuie sa fie circa 100mA. In toate cazurile timpul de incarcare este 14-16 ore. Timpul se poate scurta - vezi "fast charger"-urile de pe piatza - , marind curentul de incarcare insa odata cu el se micoreaza si timpul de viata al acumulatoarelor. Tensiunea de alimentare trebuie sa fie minim 2V + 5V ( la schema cu 7805) + 1.4V x nr de acumulatori de 1.25V inseriati ( se pot incarca simultan mai multi acumulatori, inseriati ). Pentru 4 acumulatori 5 + 2 + 5.6 = 12.6V la schema cu 7805 sau 7.6V la cea cu BD. Ea se poate obtine de la orice alimentator care e capabil sa genereze tensiunea si curentul respectiv, cat de cat filtrat. Cele din comert ( universale ) de circa 100 mii sunt foarte bune. Daca mai cumperi socluri pentru baterii, si restul pieselor, cu 200 de mii te alegi cu un super incarcator ... ;) Detectia incarcarii e o complicatie care nu prea are rost, as zice decat in sisteme automate acolo unde omul nu prea intervine. Pur si simplu ii lasi peste nopate la incarcat. Link spre comentariu
danb1974 Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 La ora asta nu mai stiu pe nimeni dispus sa astepte dupa o incarcare 0.1C. Asta era acum citiva ani cind AA-urile erau nicd de 600mAh. Acuma n-am mai prea vazut charger de peste 1 ora (sau acumulatori AA nimh sub 2200-2300mAh), pina si alea de 3-4 ore vad ca au cam disparut.Cum banuiesc ca o buna parte a pietei sint cei cu aparate digitale, e de inteles, nimeni n-are chef sa rateze o zi de pozat pentru ca acumulatorii tre sa stea 14 ore la incarcat dar rezista doar 1 ora in aparat.Cit despre "nu-mi trebe mie charger destept, ii scot eu dimineata din priza", de ce sa nu isi bata charger-ul capul _si_ sa faca o incarcare completa si corecta? Link spre comentariu
Vizitator alex Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 Am terminat schema iar acumulatorii sunt de 3 ore la incarcat. Le monitorizez temperatura cu multimetrul si totul e ok. Schema pe care am facut-o este la http://www.izatech.as.ro/alex/charger.zip Alimentarea trebuie sa fie, pentru acumulatorii de 1.2 V, minim 3V (caderea de tensiune pe LM) + 1.4V x numarul de acumulatori. Aveti grija sa nu depasiti 40V. Curentul maxim de incarcare este 1.5A. LM-ul trebuie montat pe radiator obligatoriu, chiar daca il folositi la curenti mici. Curentul de iesire se calculeaza cu formula Iout=0,6V/R2 (R2 poate fi si de 0,25W) Tensiunea de iesire se calculeaza cu formula Vout=1,25*(1+(R4/R3)). Cu valorile din schema Iout= ~220mA iar Vout poate fi reglat in jurul lui 2,8V deci poate incarca 2 acumulatori de 1,2V @ 2300mAh. P.S.1 Sursa de inspiratie: AN008484 pentru LM317 P.S.2 Pentru acumulatorii GP, datasheet-urile le gasiti la http://www.gpbatteries.com.hk/html/techinfo/nimh.asp P.S.3 Probabil ca o sa fac si varianta inteligenta cu oprire dupa -delta V. Link spre comentariu
Vizitator larry Postat Noiembrie 29, 2004 Partajează Postat Noiembrie 29, 2004 Nu transformi fisierele *.brd si *.sch in ceva cu extensie mai comuna sa le mai vada si altii ?mersi anticipat Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat Noiembrie 29, 2004 Partajează Postat Noiembrie 29, 2004 Am un acumulator compact Yuasa NP4-12 (4Ah) cu acid. I-am dat vreo 17Vcc fara vreo rezistenta de limitare si ampermetru indica la inceput 1mA. Acum dupa o ora a crescut la 7mA. O fi bine ce fac si ce se intampla? Link spre comentariu
niq_ro Postat Noiembrie 30, 2004 Partajează Postat Noiembrie 30, 2004 Schema pe care am facut-o este la http://www.izatech.as.ro/alex/charger.zipin ce e facuta schema?Eagle n-o vede :cry: rugamintea mea ar fi sa ii faci si o "poza" (deschizi in schema, apesi pe tasta PRINT SCREEN, deschizi un program de grafica, oricat de simplu, dai PASTE, selectezi partea cu schema, CUT, apoi PASTE si SAVE AS :wink: ) si s-o pui s-o vedem si noi :shock: Am un acumulator compact Yuasa NP4-12 (4Ah) cu acid. I-am dat vreo 17Vcc fara vreo rezistenta de limitare si ampermetru indica la inceput 1mA. Acum dupa o ora a crescut la 7mA. O fi bine ce fac si ce se intampla?nu prea e bine ce faci, trebuie sa pui o rezistenta de limitare...o fi incarcat acumulatorul si ai 14,4V (daca e de 12V) si e diferenta mica intre tensiune, mai conteaza si pe ce domeniu masori cu aparatul..ca idee, daca e pe 2A ai rezistenta suntului din aparat de 0,1 ohm, daca esti pe 200mA de 1 ohm, daca esti pe 20mA de 10 ohm.. asa ti-ai pus si rezistente de limitare :shock: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum