Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu Tda 2050

Postări Recomandate

@shambalaBogdane , te invit sa continui cu dezvaluirea unor mici secrete audio , sa nu consideri ca explici degeaba pas cu pas notiuni de baza .Marian este autodidact ( lucru foarte rar in prezent ) , nu are studii de specialitate , dar are potențial .Dacă dorește , va învața . In măsura posibilitatilor voi încerca sa te sprijin in acest demers .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 109
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum na, nu vreau sa stric topicul omului.Pot sa mai zic doar ca atunci cand i-am recomandat sa puna C-uri cat mai bune chiar langa integrat, ma refeream la frecventa lor de rezonanta, mai mult decat la esr.Acesta este un alt aspect adesea scapat din vedere in special in constructiile DIY. Problema este ca unii diy-eri folosesc adesea conzi f mari si sunt f incantati de aspectul lor impresionant si adesea frumos [colorat], dar nu stiu ca acei monstri au Fr-ul pe la 12-14khz, uneori si la 7-9khz (cei mai vechi).Caz care face ca la frecventele mai mari decat Fr-ul acelor condensatori, amplificatorul sa ramana doar cu filtrajul pus langa final - 100-220uF, care au Fr-ul mult mai sus, spre 30-60-70khz (unii f buni si la 120-200khz).De aceea recomanda (dar fara sa explice) si cei de la Motorola si cei de la National Semiconductors sa se puna 2200-3300uF in paralel cu 470uF si cu 1-2,2uF in imediata apropiere a montajelor /finalului, fie el cu tz sau cu CI. Simplificat, construnctorii [profesionisti] se rezuma la 100-220uF +0,1uF pusi langa integrat/final, pt ca asta in general acopera cei 20khz si nu risca crearea unui circuit acordat pe frecvente f mari.Problema rezida in numarul f mare de chinezarii care inlocuiesc pe zi ce trece oferta de componente originale - uneori si la firme relativ serioase, iar calitatea imitatiilor chinezesti adesea face ca la 16khz sa mai ramana maxim 1-2uF din cei 220uF declarati (la 100hz).In general integratele nu oscileaza din aceste motive pt ca sunt adesea supracompensate, dar la unele scheme cu tz se poate intampla si asta; la toate insa apare in mod cert o crestere a distorsiunilor armonice la frecvente mari.Acustic - cand se filtreaza bine, se observa o mai mare claritate a frecventelor inalte (>10khz) si [uneori] o scadere sensibila a respectivelor distorsiuni.

Link spre comentariu

Acum na, nu vreau sa stric topicul omului.Pot sa mai zic doar ca atunci cand i-am recomandat sa puna C-uri cat mai bune chiar langa integrat, ma refeream la frecventa lor de rezonanta, mai mult decat la esr.Acesta este un alt aspect adesea scapat din vedere in special in constructiile DIY. Problema este ca unii diy-eri folosesc adesea conzi f mari si sunt f incantati de aspectul lor impresionant si adesea frumos [colorat], dar nu stiu ca acei monstri au Fr-ul pe la 12-14khz, uneori si la 7-9khz (cei mai vechi).Caz care face ca la frecventele mai mari decat Fr-ul acelor condensatori, amplificatorul sa ramana doar cu filtrajul pus langa final - 100-220uF, care au Fr-ul mult mai sus, spre 30-60-70khz (unii f buni si la 120-200khz).De aceea recomanda (dar fara sa explice) si cei de la Motorola si cei de la National Semiconductors sa se puna 2200-3300uF in paralel cu 470uF si cu 1-2,2uF in imediata apropiere a montajelor /finalului, fie el cu tz sau cu CI. Simplificat, construnctorii [profesionisti] se rezuma la 100-220uF +0,1uF pusi langa integrat/final, pt ca asta in general acopera cei 20khz si nu risca crearea unui circuit acordat pe frecvente f mari.Problema rezida in numarul f mare de chinezarii care inlocuiesc pe zi ce trece oferta de componente originale - uneori si la firme relativ serioase, iar calitatea imitatiilor chinezesti adesea face ca la 16khz sa mai ramana maxim 1-2uF din cei 220uF declarati (la 100hz).In general integratele nu oscileaza din aceste motive pt ca sunt adesea supracompensate, dar la unele scheme cu tz se poate intampla si asta; la toate insa apare in mod cert o crestere a distorsiunilor armonice la frecvente mari.Acustic - cand se filtreaza bine, se observa o mai mare claritate a frecventelor inalte (>10khz) si [uneori] o scadere sensibila a respectivelor distorsiuni.

@Shambala pot spune doar : Jos palaria ! Am si probabil foarte multa de pe aici are de invatat de la tine. :aplauze Am luat in considerare sfatul tau si am folosit componente de calitate si la amplificare si la filtraj. E o diferenta de pret probabil dublu daca nu triplu :) dar tocmai pentru ca am fugit de chinezariile alea care se gasesc in abundenta am ajuns la investitia asta. Am folosit doar calitate, peste tot.Nu stiu de ce am eu impresia asta dar am parerea ca pe partea de filtre audio, cu ce te ocupi tu @Shambala e o placere sa folosesti un filtru facut de tine :aplauze
Link spre comentariu

Orice cond realizat prin bobinare are şi o inductanţă parazită (schema echivalentă e mult mai complicată) ce poate genera probleme în cazuri particulare, sau din contră, să le rezolve (mai rar). Asta şi cu lungimea traseelor/legăturilor de alimentare e singura care merită băgată-n seamă, alături de bubele inerente tehnologiei folosite ptr cond respectivi, care-i limitează în aplicaţii. Unele montaje oscilează fără decuplare în înaltă frecvenţă pe alimentare, nu e nevoie să ţiuie urît, un simplu fîsîit deranjant e destul. Cum orice montaj e un compromis general...Cît de greu a ajuns să construieşti în ziua de azi un simplu amplif cu un integrat banal, proiectat ptr tv şi aplicaţii ieftine. Mă bucur că nu mai am de a face cu ele, altfel trebuia să studiez tot timpul, aşa cum fac electroniştii serioşi. :dans:

Link spre comentariu

Orice cond realizat prin bobinare are şi o inductanţă parazită (schema echivalentă e mult mai complicată) ce poate genera probleme în cazuri particulare, sau din contră, să le rezolve (mai rar). Asta şi cu lungimea traseelor/legăturilor de alimentare e singura care merită băgată-n seamă, alături de bubele inerente tehnologiei folosite ptr cond respectivi, care-i limitează în aplicaţii. Unele montaje oscilează fără decuplare în înaltă frecvenţă pe alimentare, nu e nevoie să ţiuie urît, un simplu fîsîit deranjant e destul. Cum orice montaj e un compromis general...Cît de greu a ajuns să construieşti în ziua de azi un simplu amplif cu un integrat banal, proiectat ptr tv şi aplicaţii ieftine. Mă bucur că nu mai am de a face cu ele. :dans:

E greu pentru ca nu gasesti nimic de calitate prea usor. Integratele 3/4 sunt contrafacute, condensatori pe langa cei chinezesti sa gasesti unii de calitate e la fel de greu, nepolarizatii wima sunt la fel de greu de gasit, plus de asta trebuie sa cumperi din 10 parti de la fiecare cate ceva, costuri de transport, costuri pentru ele, trebuie sa te inarmezi cu mult calm si rabdare ca sa realizezi ceva :)
Link spre comentariu

Nu susţine nimeni că e o boală uşoară pasiunea ptr electronică. Doar cine nu ştie.Piese de calitate, din vremurile bune, se mai găsesc prin recuperări, la un cost ridicol, mai mult e munca.În ziua de azi, deşi oferta e tot mai diversificată, produsele bune sînt tot mai puţine, în contrast cu alte vremuri, cînd se chinuiau toţi să scoată ce-i mai bun.

Link spre comentariu

Nu susţine nimeni că e o boală uşoară pasiunea ptr electronică. Doar cine nu ştie.Piese de calitate, din vremurile bune, se mai găsesc prin recuperări, la un cost ridicol, mai mult e munca.În ziua de azi, deşi oferta e tot mai diversificată, produsele bune sînt tot mai puţine, în contrast cu alte vremuri, cînd se chinuiau toţi să scoată ce-i mai bun.

Cam la toate electronicele si in general e moda asta... Sa duca cam pe la finele perioadei de garantie, ca sa se cumpere altele si altele, rar mai sunt cazuri in care lucrurile sunt facute sa dureze ca pe vremuri, "o viata". Acum trebuie sa cumparam altele cat mai repede. Totul e foarte "perisabil".
Link spre comentariu

Adamath, vezi tu, eu nu sunt adeptul componentelor exotice sau macar scumpe - puse peste tot. In general sustin pastrarea unui echilibru, dar ramanand mereu constienti de reperele reale. Eu am spus ca ar fi bine de pus condensatori f buni doar langa integrate - nu peste tot [!], pt ca cei de 220-470uF si de 0,1-1uF mkt nu sunt asa scumpi.Ideea era ca si folosind conzi ieftini si doar cativa buni - in general de valori mici si accesibili ca pret, sa eviti unele dezamagiri.Am insistat pe sugestia folosirii de C-uri f mari in filtrajul "general/primar", tocmai pt ca acolo se pot folosi si chinezarii, care au ajuns foarte ieftine.Daca pui C-uri cu tensiunea nominala declarata [un] cu 50-100% mai mare decat cea la care vor lucra, poti pune linistit si chinezarii.In cazul unor integrate alimentate la max. 2x25Vcc, conzi la 50V vor rezista multi ani fara probleme. Nu esti in situatia unui regim de comutatie unde spitzurile [scurte] de tensiune depasesc de zeci de mii de ori pe secunda Un.

Link spre comentariu

Apropo de echilibru, TDA2050 ramane un integrat modest, asa ca si amplficatoarele cu el raman in aceeasi categorie, deci nu merita investite sume mari in componente.

Nu vreau sa iti stric bucuria, dar tine seama si de slew-rate, caz in care integratele iarasi nu stau stralucit, 2050 are doar 5-8V/us iar LM3886 are doar 19V/us.

(Cu cat este mai bun un amplificator, cu atat va urmari mai fidel fronturile f abrupte - de ex fundamentala de la toba mare, adica aici isi spune cuvantul slew-rate-ul.)

In plus se adauga [marea] sansa ca integratul sa fie o clona chinezeasca, deci parametrii sa fie chiar sub limitele de catalog...

Nu am lucrat cu 2050, ci cu 2020 si 2030 cu multi ani in urma, dar nu am o amintire prea fericita, pt ca mai mult decat un amplificator de "dormitor" - sau "de calculator" in zilele noastre, nu se poate scoate din ele.

Daca vrei ceva pt auditii, o sa ai nevoie de putere mai mare, si iti zic de pe acum ca si LM3886 ajunge usor la limita pe incintele comune (86dB).

Eu am probat 3886 pe incinte de 90dB si tot "da in nas" - adica distorsioneaza cum dai mai tare.

Insa pt ascultat muzica in surdina sau chiar putin mai tare, este acceptabil.

Acum, fiecare cu urechile lui. Din pacate ale mele sunt extrem de antrenate sa auda distorsiuni, asa ca ceea ce am scris trebuie inteles din pdv al unei comparatii cu un sunet real, produs de un instrument acustic.

Link spre comentariu

Revenind la partea explicativa - si sper ca nu te superi ca iti poluez topicul, am sa precizez ce numesc eu" mai tare" sau "putin mai tare".Cand citesti in catalog puterea unui integrat (sau modul de putere cu tz sau CI), este vb despre puterea pe care o poate sustine permanent, cu un semnal sinusoidal constant.Insa muzica este departe de asa ceva, este o suma de semnale variabile ca intensitate, acoperind o gama dinamica de cca 100dB - in cazul redarii de pe un cd.Din aceasta cauza este greu de definit puterea medie la care se asulta la un moment dat, dar trebuie admis ca aproape la orice nivel am asculta, intre f mic, mic si mediu, raman intotdeauna varfuri de semnal /putere de macar 30-40db peste nivelul mediu. Asta inseamna ca acele varfuri sunt de 100 de ori mai mari decat nivelul mediu [!].Deci daca ascultam la - sa zicem, un nivel mediu de 1W, varfurile de semnal ajung lejer la 100W. Asta inseamna ca un amplificator care sa nu le distorsioneze, ar trebui sa poata reproduce acei 100W - e drept ca cel mai adesea pt perioade f scurte de timp.[si] din aceasta cauza in ultimii 10-12 ani, puterea max a amplifurilor a inceput sa fie definita si pt perioade f scurte de timp - ex. 10msec.OBS - cu cat se asculta mai tare, mai aproape de puterea maxima a unui amplificator, cu atat dinamica pe care o reproduce acesta este mai redusa, pt ca nu ii mai ramane o rezerva suficienta pt a reproduce acele varfuri de semnal de mare intensitate. Totusi la puteri mari intervine insasi organismul - urechea, reducand f mult gama dinamica perceputa.

Link spre comentariu

Salutare colegi ...... am urmarit cu mare interes discutiile cu privire la acest tip de amplificator -TDA2050, de altfel mi-am achizitionat si eu piese pentru un pentru constructia lui. Spre deosebire de @Adamath_2006 piesele mele sunt achizitionate de la Mi...om, deci e posibil sa nu fie de calitate prea buna insa o sa-l fac asa si o sa vad rezultatul. Sunt curios care va fi parerea lui @Adamath_2006 cand va finaliza, cu privire la calitatea sunetului. Astept nerebdator si eu sa vad care va fi rezultatul final......

Link spre comentariu

Salutare colegi ...... am urmarit cu mare interes discutiile cu privire la acest tip de amplificator -TDA2050, de altfel mi-am achizitionat si eu piese pentru un pentru constructia lui. Spre deosebire de @Adamath_2006 piesele mele sunt achizitionate de la Mi...om, deci e posibil sa nu fie de calitate prea buna insa o sa-l fac asa si o sa vad rezultatul. Sunt curios care va fi parerea lui @Adamath_2006 cand va finaliza, cu privire la calitatea sunetului. Astept nerebdator si eu sa vad care va fi rezultatul final......

Ma bucur sa aud ca si altii incearca proiectul meu. Acum in functie si de politica de cost, poti folosi orice are specificatiile mentionate. Mie zilele astea imi sosesc pcb-urile pentru partea de amplificare, urmeaza montajele si apoi ma apuc de amplificare. Ce pcb o sa folosesti, cel initial sau cel modificat cu protectiile pe pcb ? Pcb-ul initial este un pcb folosit si pentru Lm astfel daca nu esti complet multumit de tda2050 poti cu usurinta sa il modifici doar prin schimbarea integratului. :)Asa cum mentiona un coleg de pe forum, calitatea componentelor conteaza doar pe baza intregului circuit adica : amplificare, filtraj, boxe. Degeaba folosesti componente de calitate pe tot parcursul amplificatorului daca ai doua boxe mediocre sau chinezesti, si viceversa degeaba ai Visaton daca ai un amplificator de slaba calitate cu componente low cost si integrate chinezesti si nu originale.
Link spre comentariu

@turcu_dan sa n-ai nici-o speranta de la TDA-urile alea luate de la miva.... , a luat un prieten de al meu niste TDA2030 sa le schimbe intr-un sistem 2.1 si pur si simplu n-au mers

Un utilizator de acolo spunea : "foarte proaste s-au ars dupa 5min de functionare facute pe vapor" :ras:

Dar poate are noroc, am vazut ca parerile sunt impartite, depinde de... vapor :ras:

Link spre comentariu

Foarte mare dreptate are shambala si ma bucur foarte mult ca nu a fost descurajat de la inceput Adamath_2006, cum se facea acum citiva ani cu texte de genul "...TDA2050 e o porcarie, uita de el."Da, asa trebuie procedat, un incepator sa inceapa cu constructii simple dar corect realizate. Toate sfaturile lui shambala merita urmate. Si eu am luctat cu 2020 si 3030 foarte demult, pe vremea lu' Ceausescu si am observat ca pentru a obtine caracteristicile din catalog trebuie sa respecti conditiile din catalog. (chestia asta merita retinuta, general valabila pentru orice componenta) Adica de exemplu, daca iti da performantele la +-20V, atunci acea tensiune trebuie sa fie +-20V chiar si in cazul in care amplificatorul debiteaza puterea maxima. Daca scade, nu ai facut nimic. De asemenea, impedanta sursei de alimentare (in asta includem si filtrajele de linga integrat) trebuie sa fie cit mai mica si constanta functie de frecventa...etc. Sa nu uitam ca semnalul AUDIO se inchide fix prin filtrajele sursei. Practic condensatorii de filtraj poti sa-i consideri in serie cu difuzorul.De asemenea, faptul ca acei condensatori de filtraj sunt o rezerva de energie e de asemenea o realitate. Astfel, cum zicea shambala daca ca o putere medie de 1W poti avea virfuri de 100W (poate e putin cam mult, sau sunt foarte rare astfel de inregistrari), virfurile de curent TREBUIE sa fie preluate de acesti condensatori, nu de transformator si punte.Ideea e ca numai daca ai surse de alimentare corect construite poti faci diferenta dintre diverse amplificatoare sau integrate amplificatoare.Si asa e, la 3886 nu calitatea semnalului e problema ci puterea relativ mica. (montajul in punte...de vreo 20 ani...nu-l agreez pentru HiFi sau HiEnd...Dar e o parere personala)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări