Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu Tda 2050

Postări Recomandate

Eu nu am scris sa pui 2 x 10000uF ci 4 x 10000uF ... altfel ce sens ar fi avut - sa pui 2 x 10000uF in loc de 4 x 4700uF... :nas: O alimentare stabilizata nu e greu de facut, dar este scump comparativ cu amplificatorul - si asta este valabil pt orice amplificator, singurul avantaj ar fi ca se pot reduce C-urile de filtraj.Principalul dezavantaj este ca trebuie alt transformator , cu tensiuni de iesire mai mari (care nu mai poate fi folosit la alimentarea nestabilizata a aceluiasi amplificator).In acelasi timp poate fi necesara marirea radiatoarele integratelor, pt a le mentine cat mai reci.Cu multi ani in urma am facut o astfel de "proba" asupra unui Akai AM-U01 al unui amic, adaugand un transformator de TV Sport (am sumat cam 8.5Vca pe fiecare ramura). Senzatia imediata a fost ca suna MULT mai tare, dar integratul (final STK) se incalzea sensibil mai mult.Pana la urma proprietarul amplifului s-a temut sa nu se arda STK-ul si montajul (de test, facut in aer) a fost demontat.Explicatia cu "MULT mai tare" estre simpla - tensiunea de alimentare nativa la AM-U01 cadea la varfurile de putere cu 30%, ceea ce functiona practic ca un compresor de dinamica, dar in acelasi timp asigura si o "buna protectie" amplificatorului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 109
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu nu am scris sa pui 2 x 10000uF ci 4 x 10000uF ... altfel ce sens ar fi avut - sa pui 2 x 10000uF in loc de 4 x 4700uF... :nas:

O alimentare stabilizata nu e greu de facut, dar este scump comparativ cu amplificatorul - si asta este valabil pt orice amplificator, singurul avantaj ar fi ca se pot reduce C-urile de filtraj.

Principalul dezavantaj este ca trebuie alt transformator , cu tensiuni de iesire mai mari (care nu mai poate fi folosit la alimentarea nestabilizata a aceluiasi amplificator).

In acelasi timp poate fi necesara marirea radiatoarele integratelor, pt a le mentine cat mai reci.

Cu multi ani in urma am facut o astfel de "proba" asupra unui Akai AM-U01 al unui amic, adaugand un transformator de TV Sport (am sumat cam 8.5Vca pe fiecare ramura).

Senzatia imediata a fost ca suna MULT mai tare, dar integratul (final STK) se incalzea sensibil mai mult.

Pana la urma proprietarul amplifului s-a temut sa nu se arda STK-ul si montajul (de test, facut in aer) a fost demontat.

Explicatia cu "MULT mai tare" estre simpla - tensiunea de alimentare nativa la AM-U01 cadea la varfurile de putere cu 30%, ceea ce functiona practic ca un compresor de dinamica, dar in acelasi timp asigura si o "buna protectie" amplificatorului.

Scuze a fost greseala mea, am inteles varianta pe 2x10000uf pentru ca am vazut ca se practica si de asta am gandit asa.

Daca am ales sa folosesc componente de calitate la amplificator o sa aleg componente de calitate si la transformator acum problema este sa iasa ceva calitativ ca daca incepeam cu toate chinezariile no name la amplificator terminam tot la fel si transformatorul de current. :)

Adamath_2006 ai putea intra in taramul comutatiei

De ce nu incerci sa faci o sursa in comutatie, nu iti trebuie puteri mari la ce faci tu acolo , o sursa pana in 500W ar fi mai mult decat ok, faci ceva simplu cu IR2153 ?

In felul asta scapi de stresul bateriilor de condensatori

Maxente nu sunt electronist de meserie fac asta ca hobby si in principiu sunt cu un pas sau doi fata de un incepator inainte :) m-ar ajuta o schema, ceva indicatii, ca de capul meu nu as vrea sa ma bag mai ales la filtraj sa fac popcorn si artificii :)

Cred ca fie o sa fac schema care o am fie o sa iau un modul kit de 2x25A cu filtraj 10000uf si cu protectii si am terminat problema :)

Posted Image

Desi era de preferat sa fac schema mea un pic modificata cum spunea shambala cu conzi mai puternici, pentru ca protectiile alea le puteam pune pe cablaje si mi se parea o solutie mai buna asa

post-81537-139829747397_thumb.jpg

Link spre comentariu

@Adamath_2006 iti raspund aici la mesajul privat. Nu sunt convins ca inteleg exact problema dezbatuta dar pare a fi vorba despre sursa de alimentare a TDA2050, asadar in primul rand ( vad ca se pomeneste de asta ) n-ai ce sa cauti cu sursa stabilizata la un amplificator audio, nu are nevoie de asa ceva, dimpotriva poate dauna perormantelor. Apoi se vorbeste totusi despre 2050, cate 4700u pe ramura mi se par arhisuficienti, sa fim seriosi puterea este mica la fel si alimentarea, o banalitate de punte de 8 sau 10A si cate 4700u ajutati de 100n e suficient fara indoiala. Evident ca mai mult nu strica, dar nici nu este necesar.

Link spre comentariu

Maxente nu sunt electronist de meserie fac asta ca hobby...

Pai si crezi ca eu sunt vreun inginer electronist ?Tot un hobby e si pentru mine electronica, ca pentru multi altii de pe forumul asta, ce am studiat eu se refera la altceva (oarecum apropiat de electronica)Prima sursa, pe care am facut-o, am facut-o cu ajutorul unor oameni de aici de pe forum si binenteles ca asta nu inseamna ca am invatat totul despre surse, mai am multe de invatat si eu, totul e sa nu iti fie frica de lucrurile pe care nu le-ai facutAaaaa si am uitat sa iti zic ca, pe langa destui care te pot ajuta, gasesti si o tona de probleme deja discutate si rezolvate prin subiectele postate
Link spre comentariu

Maxente nu sunt electronist de meserie fac asta ca hobby...

Pai si crezi ca eu sunt vreun inginer electronist ?Tot un hobby e si pentru mine electronica, ca pentru multi altii de pe forumul asta, ce am studiat eu se refera la altceva (oarecum apropiat de electronica)Prima sursa, pe care am facut-o, am facut-o cu ajutorul unor oameni de aici de pe forum si binenteles ca asta nu inseamna ca am invatat totul despre surse, mai am multe de invatat si eu, totul e sa nu iti fie frica de lucrurile pe care nu le-ai facut
Bravo :aplauze Pai nici amplificatoare nu am mai facut asa ca e loc si de restul :da Cu atentie, sfaturi, curaj se fac toate, important e sa ai initiativa si sa iti doresti sa realizezi ceva.
Link spre comentariu

din moment ce alimentarea TDA2050 este de +/-25Vcc (vezi datasheet) nu are rost sa cumperi condensatori la 63V ca sunt prea scumpi + gabarit mare, cumpara la 35V ca sunt mai ieftini (si poti lua mai multi)...daca vrei sursa mai "smechera" (nu gasesc termenul potrivit) foloseste diode rapide in puntea redresoare + conzii despre care vorbii shambala - cate un cond in paralel pe fiecare dioda, decuplari, rezistente pt desccarcarea conzilor , etc

Link spre comentariu

Cablajul de alimentare postat pe pagina anterioara contine exact aceste elemente mai sus mentionate - diode rapide/soft recovery, conzi de decuplare si R de descarcare. Doar C-urile de pe diode lipseau - se pun de 10-22nF/250V.

Nu am inteles ideea cu ventilatoare pe radiatoarele din filtraj [?!]

Marian, ca de obicei arati ca nu prea stii serios cum stau lucrurile...

Condensatorii cei mari de filtraj au rol multiplu - nu doar de filtraj; printre aceste roluri este si acela de rezervor de energie. Din acest pdv cu cat tensiunea de alimentare este mai mica, cu atat necesarul de capacitate este mai mare.

Stabilizarea tensiunii de alimentare nu strica decat daca este facuta de un diletant ...

@ Adamath_2006, daca vrei sa ceri parea cuiva pe privat, te sfatuiesc sa i-o ceri lui franzm.

Daca frunzareai putin forumul ti-ai fi dat seama ca atunci cand el scrie ceva, "se tace si se executa" - caci nu prea mai raman multe de spus.

Link spre comentariu

Cablajul de alimentare postat pe pagina anterioara contine exact aceste elemente mai sus mentionate - diode rapide/soft recovery, conzi de decuplare si R de descarcare. Doar C-urile de pe diode lipseau - se pun de 10-22nF/250V.

Nu am inteles ideea cu ventilatoare pe radiatoarele din filtraj [?!]

Marian, ca de obicei arati ca nu prea stii serios cum stau lucrurile...

Condensatorii cei mari de filtraj au rol multiplu - nu doar de filtraj; printre aceste roluri este si acela de rezervor de energie. Din acest pdv cu cat tensiunea de alimentare este mai mica, cu atat necesarul de capacitate este mai mare.

Stabilizarea tensiunii de alimentare nu strica decat daca este facuta de un diletant ...

@ Adamath_2006, daca vrei sa ceri parea cuiva pe privat, te sfatuiesc sa i-o ceri lui franzm.

Daca frunzareai putin forumul ti-ai fi dat seama ca atunci cand el scrie ceva, "se tace si se executa" - caci nu prea mai raman multe de spus.

Teoretic pe filtraj era o iesire de rezistenta+led acolo eu am dublat-o si am tras ledul in fata si l-am pus si sub rezistenta. Cum puterea de iesire pe acolo nu e foarte mare ma gandeam la 2x50mmx50mm.

Nu zic ca asa se face sau e ok dar intrebarea mea este : Este ok daca pun legaturi acolo pentru ventilatoare ?

Dupa ce vin pcb-urile, le montez si ajung la partea de filtraj o sa il contactez, multumesc pentru recomandare @shambala

Link spre comentariu

@shambala chiar n-am chef sa intru intr-o polemica cu tine pe acest subiect, as aprecia sa nu faci caracterizari gratuite la adresa celor pe care nu-i cunosti, si tu si alte asazise vedete, cum sunteti contrazisi cum aruncati cu ceva de genul "pai ce sa-ti fac daca nu stii nimic...". Da, condensatorul ala are un rol precis, dar cu cat tensiunea este mai mica cu atat curentul rms extras de amplif scade in caz ca nu stiai, si daca scade curentul, atunci im mod evident scade si capacitatea de filtrare necesara, ca fapt divers stii care ar fi curentul RMS pentru alimentari de 25V pe sarcina de 4 Ohm, si ce riplu pot sustine 4700uF la acest curent?

Redresare cu diode rapide la tensiune de retea? e o risipa, oameni buni se vorbeste despre TDA2050, si tin sa va reamintesc asta, nu discutati despre amplificatorul @Greierasului ( spre exemplu ) sau altele de calibru si cu adevarat performante, expresia overkill va spune ceva?

@Adamath_2006 este topikul tau deci faci fix cum doresti ca este dreptul tau, daca insa imi permiti un sfat, acela ar fi sa faci cum crezi tu ca este mai bine, si nu cum cred altii, citesti toate sugestiile dar cu un ochi obiectiv si aplici ce ti se pare tie in regula, am vazut deja celalalt amplif al tau si sunt convins ca esti capabil sa iei decizii potrivite, daca mai doresti ceva lamuriri te astept pe privat, de aici ma retrag, n-am chef de polemici.

Link spre comentariu

Am incercat o adaptare si cam asta a iesit :da

Parerea mea...nu seamana deloc cu ce ti-a recomandat Adrian :rade: Faci cum vrei ca din cate am vazut ai niste idei fixate de care nu vrei sa te indepartezi,oricare ar fi sfaturile primite.Spor la treaba.
Modelul initial e deja comandat, cel prezentat de tda2050, daca nu o sa fiu multumit de el o sa incerc si varianta propusa de @Adrian_BBS. Schema care am facut-o e aceasi schema care o sa o folosesc eu, doar ca aici sigurantele fuzibile sunt pe pcb eu o sa le pun pe fir.
Link spre comentariu

marian, ai dreptate, m-am exprimat nepoliticos si imi cer scuze.

Totusi hai sa explic la ce m-am referit, pt ca este altceva decat ai scris tu.

Este vb despre di/dt, nu de riplu.

In calitate de surse de energie stocata, condensatorii de filtraj ofera curenti mari [macar] pt primul front crescator f abupt al unui varf de semnal.

In acele [f scurte] momente, curentul este de 3A, adica exact atat cat permite circuitul de limitare interna a integratului.

Ca perceptie acustica, se simte o dinamica sporita a sunetului, cam ca diferenta intre un sunet de toba mare in format mp3 si unul wav.

De asta se prefera solutiile cu finali separati (la care facea referire Victor), pt ca permit curenti mult mai mari, si tot asta este principala limitare si la LM3886.

Unica solutie de a obtine un sunet high end cu integrate a fost cea folosita de J. Rowland la acel Concerta cu LM-uri 3886 - a pus cate 3 in paralel si apoi in punte (6 CI pe canal).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări