Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura aluminiu

Vizitator robyb

Postări Recomandate

Chiar este alternativ curat ... pune un osciloscop si ai sa vezi . Dar forteaza invertorul sa nu dea HF ... ca te lipsesti de osciloscop . Prin varierea frecventei si a raportului pozitiv - negativ al tensiunii de iesire , se adapteaza arcul la necesitatile sudurii - patrundere in material , si modul de " depunere " al materialului de adaos . Se gasesc manuale cu explicatii teoretice amanuntite , e necesar AC pentru a strapunge oxidul de aluminiu de la suprafata , care ingreuneaza la maximum amorsarea si mentinerea arcului electric . Am reparat cateva aparate de sudura aluminiu , mai vechi ... TIG cu frecventa retelei . Un transformator si circuitul de HF ( denumire improprie , dar consacrata ... ) , sudau aluminiu excelent !

Link spre comentariu
Vizitator robyb

Multumesc pentru raspunsuri .

Deocamdata am intelesc ca aparatul trebuie sa fie AC/DC WIG/TIG minimum 160A

Acuma alta intrebare , referidor la aparatul acesta SBN-250D

http://www.ebay.de/itm/SBN-Schutzgassch ... 3cd7f2b605

este mig-mag , insa as vrea sa stiu daca pot suda tabla aluminiu de 1-3mm

Precizez ca aparatul pot sa-l achizitionez la un pret bun. Insa as vrea sa stiu sigur ca pot suda tabla de al 1-3mm .

Multumesc.

Link spre comentariu

La Mig - Mag trebuie ceva adaptari ... conductorul de ghidaj din interiorul pistoletului ( liner , cum il denumesc unii ) trebuie inlocuit cu unul din teflon . Pistoletul sa fie destul de scurt , maximum 3 metri , si folosit cat mai intins , fara " coturi " . De asemenea , rolele de antrenare a sarmei trebuie inlocuite cu unele speciale pentru aluminiu , reglate la presiune minima suficienta antrenarii . Gaz bun , si aluminiul de pe rola compatibil cu materialul de sudat . Probabil se cunosc , vreau doar sa le reamintesc ...

Link spre comentariu

La Mig - Mag trebuie ceva adaptari ... conductorul de ghidaj din interiorul pistoletului ( liner , cum il denumesc unii ) trebuie inlocuit cu unul din teflon . Pistoletul sa fie destul de scurt , maximum 3 metri , si folosit cat mai intins , fara " coturi " . De asemenea , rolele de antrenare a sarmei trebuie inlocuite cu unele speciale pentru aluminiu , reglate la presiune minima suficienta antrenarii . Gaz bun , si aluminiul de pe rola compatibil cu materialul de sudat . Probabil se cunosc , vreau doar sa le reamintesc ...

Foarte bine cum a spus "gauss", in afara de cele spuse deja Mig/Mag-ul nu prea merge la astfel de table, pina pe la 3mm te descurci, mai jos foarte greu si in plus si la Mig/Mag trebuie curent pulsat pentru sudura aluminiului, merge si doar curent continuu dar diferenta este majora intre acesta si curentul pulsat....
Link spre comentariu

Si de preferat cu ceva de genul asta:http://news.thomasnet.com/fullstory/Spo ... ions-19494Grig

Intradevar, daca cu o sirma AlMg sa zicem ca merge totusi, cu un pistol "pregatit" pentru aluminiu, cu o sirma AlSi e cosmar, sirma are duritatea atei de papiota si o va incurca mecanizmul mai mereu, cu un pistol Push-Pull se schimba situatia, dar are si el dezavantajele sale, unul ar fi rola cu sirma, la greutatea acea sint mai scumpe per Kg.
Link spre comentariu

Mie mi se pare scump, dar daca volumul de lucrari pe care il faci, se incadreaza in categoria profesionalului, e alta treaba. Nu se merita sa dai 3-4000 lei, sa faci o sudura la o luna (asta pentru ca n-ai spus si ce faci cu el). Eu am aparat facut de mine, sudez cu el si tabla de 1,5 de aluminiu, dar suduri scurte, chinuite. De la 2mm in sus, merge perfect, chiar si cordon intins, in functie si de grosimea electrodului (cel mai subtire gasit, de 2,5). Autogen, tot cu electrozi inveliti ca material de adaos, pot suda la radiatoare. Nu stiu de ce spuneti ca se sudeaza in AC, cand eu sudez numai in CC. Tensiunea de amorsare e de peste 70 V, si ramane putin peste 30, la sudare. Va pot da si poze, la platforma interioara a unui TIR, unde s-a sudat cordon, la tabla de 3mm. Sudura a iesit asemanatoare cu cea data anterior (probabil de fabrica). Diferenta e in zgura multa, putin neuniforma sudura si pret ridicat la electrozi. Cu un electrod de 2,5 merge cam 5-6 cm de sudura.

Link spre comentariu

.............. Nu stiu de ce spuneti ca se sudeaza in AC, cand eu sudez numai in CC. ...............

Pina aici sa vorbit de sudura aluminiului WIG, tu vorbesti de sudura aluminiului MMA, aluminul WIG se sudeaza AC iar MMA (manual cu electrod invelit) se sudeaza si in CC.
Link spre comentariu

poate cineva vrea sa se inspire si sa-si faca un TIG AC/DC cu transformator de sudura(reglajul de curent se face cu sunt magnetic reglabil).

Si daca vrea, ramane cu vrutul, nu vad cu ce sa se inspire dupa o schema bloc din care nu rezulta conditiile esentiale care permit sudare TIG-AC cu un trafo sudura ordinar...Nu cunosc aparatul Telwin cu sch bloc postata (oricum am o parere proasta despre echipamentele lor din clasa celor ieftine, populare la noi), dar sunt foarte curios cum rezolva ei cu schema asta doua din problemele esentiale specifice: stabilizarea arcului, apoi compensarea componentei continue care apare inerent la arcul wig care poate crea mari probleme la anumite aliaje de aluminiu. O schema completa ar lamuri cele 2 aspecte, dar probabil nu e disponibila.In desen apare un bloc HF, dar acesta asigura in general amorsarea, mai putin stabilizarea arcului, dar daca nu suntem pretentiosi acesta poate fi "tras" sa stabilizeze cat de cat, intr-o varianta de compromis. In schimb, modul cum se face compensarea componentei DC nu se poate ghici deloc din desen. Mai bine zis, nu vad eu cum, poate altii vad.In ce priveste abordarea unei constructii de amator, pe baza de trafo sudare la 50Hz, eu o vad rentabila pt cei ce vor sa sudeze wig aluminiu, avand in vedere pretul aparatelor bazate pe invertor.Dar e destul de dificil, depinde ce pretentii avem.
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator Spawn

Salutare,

Sunt nou pe acest forum si dupa ce am citit majoritatea paginilor de aici am gasit ca multe dintre pareriile utilizatorilor de aici sunt contradictorii.

Doresc sa imi cumpar un invertor pt sudura MMA ceva pana in 200A DC "uz domestic" cu care as dori sa testez si sudura in aluminiu, din ce am inteles pana acum pentru sudura in aluminiu cu aparatele de tip TIG/WIG este necesat - AC/DC, iar pentru cele cu electrod inveit (MMA) este necesat DC.

Va rog sa ma corectati daca am interpretat ceva gresit, si apreciez orice sfat.

Multumesc.

Link spre comentariu

Apropo de sudura aluminiu am incercat si eu la tara sa folosesc  niste electrozi inveliti de 2,50 pentru sudura mma da nu am reusit  traful meu fiind in ~AC

Posted Image

Posted Image

Posted Image

tensiunile pe cele 4 trepte sunt vizibile in poze iar la electrod normal de 2,50 curentul este de 160A pe oricare din ele...nu am incercat sa masor cu electrod de 4-5mm. Deci pentru sudarea cu electrod invelit singura varianta e adaugarea unei punti din diode ? este de ajuns acel curent? Ma batea gandul sa folosesc o punte din diode rusesti  de 200-250A incastrate in radiatoare mari de aluminiu

Link spre comentariu

Am un aparat de sudura Trlvin 220 inverter si am luat electozi de aluminiu sa sudez o baie de ulei la o masina .electrozi sunt ALSI5 si cand se face arcu electric nu se mentine se intrerupe am marit amperaju lam micsorat dar degeaba unde gresesc eu ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări