Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum stiu daca un 93c66 e scris in 8 bits sau 16 bits


Sticos

Postări Recomandate

Am un 93c66 original Cu programatorul il pot citi cu optiunea 93c66 8 bits dar si cu optiunea 93c66 16 bitscitirile fiind diferite ca si program Deci pentru a scrie un nou cip ar trebui sa stiu cum e scris originalul in 8 sau 16 bits

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mars01

    6

  • brad

    4

  • UDAR

    3

  • Sticos

    2

Top autori în acest subiect

Ce înțelegi prin ” citirile fiind diferite ca și program ” ?. După părerea mea poți să-l citești în 16 biți și să-l scrii în 16 biți ( nativ ) sau să-l citești în 8 și să-l scrii în 8. Cred că rezultatele sunt aceleași, în fond ideea e să faci o copie fidelă a conținutului.

Link spre comentariu

Ce s-a intamplat, nu merg stergatoarele la Clio? :)Datasheet-ul spune:2.0 FUNCTIONAL DESCRIPTIONWhen the ORG pin is connected to VCC, the (x16) organizationis selected. When it is connected to ground,the (x8) organization is selected.Deci modul in care este organizata memoria se poate vedea din schema in care este inclusa memoria. Verifica pe modul si urmareste la ce power rail este conectat pinul ORG.Ai atasat mai jos datasheet-ul.LE: cum spune si colegul mai sus, nu are importanta cum citesti memoria atata timp cat scrii dump-ul la fel. Adica: citesti cu modul de organizare x16 atunci o scrii in modul de organizare x16. Citesti cu x8, o scrii cu x8. Modul de organizare conteaza pentru circuitistica care apeleaza memoria, trebuie sa stie cum sa interpreteze informatiile.

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult Mars01,Nu nu este vorba despre Clio, am un panou de ap. de sudura care poate merge cu mai multe programein modul automat (schema panoului nu o am)Intradevar, functie de cum e pus pinul ORG la GND sau la VCC (evorba de 93c66c) pot scrie in 8 sau 16 bitsSigur ca din doua incercari poti scrie corectIdeia era ca pe viitor cand mai am de scris si altele sa stiu cum e scris originalulApropo neavaand schema panoului am masurat in soclu si pinul ORG nu e nici la GND nici la VCC dar cand programez si softul programatorului imi spune ca in 8 bits ORG la GND iar in 16 bits ORG NCas trage concluzia ca e scris in 16 bits dupa masuratoarea din panou.Multumesc din nou pentru interes.

Link spre comentariu

Cam pe ce te bazezi cand dai cu astfel de pareri?si de ce intre 4,7 si 10K si nu intre 3,14ohm si 3,14Mega? Ne dam cu parea? Electrica asta este , totusi, un domeniu (aproape) exact.Cum argumentezi sfatul dat?

Link spre comentariu

Eu nu am in fata acel modul. Punct. Ce pot face mai mult decat sa imi dau cu parerea? Si nu este nimic din ce am spus care ar putea crea probleme.Eu macar incerc sa ajut pe acest om si nu sa dau cu "bradu" in balta.Daca aveti ceva constructiv de spus, spuneti. Nu trebuie sa ma justific in fata user-ului @brad si nici nu suntem la scoala ca sa raspund la extemporal.Codul dvs de buna purtare are carente, acesta nu este forum personal si chiar daca ma repet, daca aveti ceva constructiv de adus in aceasta discutie chiar va rog sa interveniti. Altfel eu zic mai bine sa va retineti.Seara buna.

Link spre comentariu

Scuze daca nu ai inteles ce am vrut sa spun.Pina la urma, f.utem o rezistenta intre ORG si "rail-uri" ? sau nu?Asta era intrebarea principala.Cea secundara (am crezut ca se deduce): de ce te bagi cand habar nu ai despre ce este vorba?Sunt si incepatori pe aici , si se bazeza ca primesc un sfat bun.NU se pune nicio resistenta acolo. Este indicat sa fie conectat ferm la GND sau VCC.Inca o data scuze ca nu m-am facut inteles din postarea precedenta.

Link spre comentariu

si de ce intre 4,7 si 10K si nu intre 3,14ohm si 3,14Mega?

 

Mai devreme erau alte variante, in jur de 3,14Mega... bate vantu' opinia se schimba.

In plus, colegul a spus foarte clar ca acel pin nu este legat direct la unul dintre RAIL-uri. Si trebuie punctat, colegul este cel care are fizic modulul in fata iar noi ne dam cu parerea.

 

LE:

Si inca un lucru, toti suntem mai mult sau mai putin incepatori in ceva, toti avem intrebari si cautam raspunsuri.

Poate ca sunt specialist in inginerie medicala si poate ca particip frecvent la operatii pe creier, poate fac design aparatura medicala, dar asta nu inseamna ca nu pun intrebari pe subiecte care imi sunt neclare, nu-i asa?

De unde concluzia ca cineva este incepator aici?

 

Nu inseamna ca nu trebuie sa ajutam pe cineva cand are nevoie si avem posibilitatea sa facem acest lucru.

 

LLE:

Si ca sa nu ne pierdem vremea si sa lasam dubii, probabil ca daca ati fi citit datasheet-ul ati fi vazut ca:

"

2.7 Read

The READ instruction outputs the serial data of the

addressed memory location on the DO pin. A dummy

zero bit precedes the 8-bit (If ORG pin is low or A-Version

devices) or 16-bit (If ORG pin is high or B-version

devices) output string."

 

Se vorbeste de LOW si HIGH ca nivele logice si nu strict de VDD si VSS iar in sectiunea 2.0 citata de mine anterior se vorbeste despre faptul ca pinul este conectat la VDD sau ground si nu se spune "direct conectat".

Link spre comentariu

As raspunde cu:

 

1. In sfarsit o informatie pertinenta din partea dvs indicand acel AN530 de aici:http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00530f.pdf

2. Din nou, nu se spune ca se face conectare directa sau printr-o rezistenta. Nu spune decat ca se conecteaza la VCC sau Gnd iar acest lucru lasa discutia deschisa. Iar pagina este 1 si nu 7.

 

As fi spus si eu la fel, daca nu aveam informatia de la OP ca pinul ORG nu este legat direct nici la VCC, nici la Gnd. Daca nu este legat direct atunci este legat cu o rezistenta. Oricum scopul este de a crea un nivel de HIGH sau LOW pe acel pin.

Link spre comentariu

Nu este niciun motiv să punem cum nu este niciun motiv să nu punem atâta timp cât specificațiile din DS sunt îndeplinite. ( ViH > 0.7xVdd ). Legarea intrărilor la Vcc/Vdd printr-o rezistență datează de pe vremea TTL - urilor. La CMOS ea nu este OBLIGATORIE dar nici nu strică . Dezavantajul - dacă nu e decuplată cu un condensator poate fi susceptibilă la zgomot , mai ales dacă e de valoare mare. Avantajul - pentru teste sau în alt scop pot să o pun la masă (intrarea ) fără să stric cablajul .

Link spre comentariu

Corect, apreciez raspunsul si nu il contest. Prima mea reactie a fost aceasi.Eu spun insa (iar altcineva se opune impotriva evidentei) ca in conformitate cu informatia oferita de OP, singura varianta este ca s-au folosit rezistente de pull up/down, in acest caz particular.Si cu asta eu am terminat, ceea ce trebuia spus s-a spus.Seara buna!

Link spre comentariu

asa stiam ca se face la eeprom, dar ne avand ce face, am cautat si la alt producator de eeprom din seria 93:

http://www.giantec-semi.com/upload/AN001_MW_en.pdf

 

pagina 2, paragraf 4.2:

 

"The ORG pin is used to switch the memory

organization, if ORG is low, 8 bit memory organization is enabled, if

ORG is high, 16 bit memory organization is enabled.

Connect the ORG pin straight to Gnd or Vcc is recommended."

 

mars01: acest "straight" te mai lasa sa ai pareri contrare zicerilor mele?

 

NU afirm ca nu merge si cu 4k7 sau 100k. sau in "aer".

dar intrebarea mea era: ce ne face pe noi sa punem o resistenta acolo?

Asa, ca asa am vazut noi ca se pune pe pinii de intrare?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări