Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor constructie automatic feeder


tommymd

Postări Recomandate

Buna ziua!Doresc sa construiesc un dozator automat de hranit pesti pe o baltuta (50mp), deci o cantitate micuta de hrana. Balta este departe de o sursa de curent si nici nu as lasa o instalatie de 220v in aer liber nesupravegheata. Ce vreau sa fac trebuie sa functioneze minim o saptamana singura, fara nici o interventie.Ideea este sa ies cat mai ieftin, asa ca m-am gandit sa o fac la 6v.- o sa fac sau o sa achizitionez un panou solar pentru acumulator de 6v.- dozatorul o sa fie un sistem helicoidal (o masina de tocat veche, fara cutit si ciur, cu modificarile necesare)- motorul care o antreneaza o sa fie o surubelnita electrica de 4,5v- vreau sa porneasca in fiecare zi la aceeasi ora (sau aproximativ)- noaptea sa alimentez 10 lampi solare (sunt niste chinezarii de 3 lei care au tinut 3 ani, dar sunt gata acumulatorii si le-as alimenta prin fir - atrag insecte)Avand in vedere ca electronica pentru mine este un hobby si nu am prea multe cunostinte, solicit ajutorul celor care doresc sa-mi dea un sfat.Timerul pe care l-am gasit, si as putea sa-l realizez fara prea mari eforturi este acesta.post-49333-139829745065_thumb.jpgProblema este ca se alimenteaza la +-5v, asa ca solutia pe care am gasit-o este aceasta (fara transformator).post-49333-139829745068_thumb.jpgsipost-49333-13982974507_thumb.jpgPentru aprinderea ledurilor o sa folosesc asa cevapost-49333-139829745072_thumb.jpgPentru cei care doresc sa ma ajute doresc sa stiu urmatoarele:1. Sunt corecte schemele si modul cum le folosesc? Daca nu, ce ar trebui modificat si cum?2. De cati Ah ar trebui sa fie acumulatorul (mai mare de 7Ah ?).3. Ce as putea sa fac sa evit descarcarea completa a acumulatorului? Ledurile se vor stinge singure cand scade tensiunea in acumulator si nu il vor epuiza?Sunt deschis la orice sugestie si orice modificare care ar imbunatati proiectul meu. (Unul asemanator de cumparat in Romania este 2400 lei, asa ca iese din discutie).Nu ma pricep la programare asa ca timer-ele cu Atmega8 ies din discutie, desi cred ca ar consuma mai mult avand si LCD.Multumesc anticipat celor care vor dori sa ma ajute.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • tommymd

    31

  • UDAR

    16

  • Fulgerik

    7

  • marius_3004

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca ai fi avut 220v, ti-as fi sugerat acest programator: http://www.loreelectro.ro/siemens/7lf53 ... -5115.html

fie mecatic cum e acesta, fie cu afisaj digital, cu ajutorul lui alimentezi motorasul prin intermediul unui traf corespunzator + redresor. Nu sunt sigur (nu am desfacut niciodata niciunul) daca acest tip de programator se poate modifica si la tensiuni mai mici, nu neaparat 220v.

Pentru iluminat, un senzor crepuscular (zi-noapte) ar face toata treaba, acestea putand fi modificate si la tensiuni mai mici de 220v.

Link spre comentariu

Programatoarele mecanice de genul ala ar merge modificate la tensiune mai mica doar daca li se schimba motorasul ceea ce creeaza multe alte probleme.Cele electronice ar trebui sa mearga modificate mult mai usor.Tinand cont de faptul ca e nevoie de temporizari lungi constructia unui temporizator analogic e dificila si nu merita complicatiile.Variantele optime ar fi cu microcontroler (nu consuma mai mult ci dimpotriva mult mai putin decat toate circuitele alea date ca variante, lcd-ul nu-l folosesti tot timpul, doar cand ai nevoie, si oricum consuma f putin daca nu are backlight sau daca are backlight-ul stins) sau cu o priza programabila , electronica modificata sa functioneze la 6V.

Link spre comentariu

Probabil ca ar fi mai bine cu microcontroler, dar nu ma pricep la programare deloc si nu vreau sa mai deranjez alti oameni, plus ca satisfactia ar fi mai mare daca-l fac singur.O sa ma apuc de invatat sa utilizez microcontrolere in aplicatii cu programe care se gasesc gata scrise pe net, dar mai tarziu.Deocamdata daca poate sa-mi raspunda cineva la asta:1. Sunt corecte schemele si modul cum le folosesc? Daca nu, ce ar trebui modificat si cum?2. De cati Ah ar trebui sa fie acumulatorul (mai mare de 7Ah ?).3. Ce as putea sa fac sa evit descarcarea completa a acumulatorului? Ledurile se vor stinge singure cand scade tensiunea in acumulator si nu il vor epuiza?

Link spre comentariu

1 Prima schema e f mica, eu nu reusesc sa vad despre ce e vorba. Oricum urmatoarele scheme nu sunt deloc eficiente dpdv energetic , si la tine asta conteaza pt ca folosesti baterii.2 Capacitatea acumulatorului nu ti-o poate ghici nimeni pana cand nu se cunosc toate detaliile: curentul consumat de motor, cat timp trebuie actionat motorul, curentul consumat de leduri, cat timp vor functiona ledurile, schema de control3 Pt a nu descarca excesiv acumulatorul trebuie realizat un circuit de monitorizare a tensiunii acestuia care sa decupleze restul de consumatori la o anumita valoare prestabilita(cam 5.5V)Daca tot ai degand sa inveti sa lucrezi cu microcontrolere e pacat sa nu incepi de acum, in mod sigur vei realiza totul mult mai repede si mai ieftin chiar daca pleci de la zero. Gandeste-te doar cat de mult timp vei pierde cu testele in varianta analogica pt ca lucrezi cu temporizari lungi.

Link spre comentariu

Da, acum am vazut si eu ca nu poate fi vizualizata corespunzator prima imagine.In descrierea circuitului spune ca merge continuu, pe cand dintre temporizatoarele cu microcontrolere pe care le-am gasit eu ziceau ca se poate programa in intervalul a 99ore. Sa modific eu asa o schema nu ma pricep. Cred ca o sa realizez circuitele astea sa vad cat consuma si daca nu-mi convine, poate gasesc ceva programator cu baterii cum sunt termostatele pentru centralele termice sau daca nu, modific unul.Initial m-am gandit la un termostat programabil, dar trebuie sa porneasca la amiaza si atunci temperaturile sunt mari.Atasez prima schema

post-49333-139829745403_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cred ca o priza programabila digitala te-ar scuti de multe montaje,o desfaci si montajul din interior e alimentat la cativa volti,are un releu pe care il programezi sa cupleze-decupleze pe zile si ore timp de o saptamana.Posibil sa trebuiasca sa faci adaptare doar la partea de releu,dar oricum e mult mai putin de lucru decat sa faci o carca de montaje.

Link spre comentariu

Vroiam sa fac si eu ceva montaj, dar cred ca totusi mai bine e cu o priza programabila digitala. Tocmai am vazut ceva cu acumulator care se incarca de la priza, cred ca pot sa o alimentez direct de la acumulatorul meu de 6v.Va multumesc deocamdata pentru ajutor, sa vad cat avansez cu proiectul. Daca o sa mai am nevoie de sfaturi o sa revin.De asemenea o sa completez cu realizarile mele, poate mai vrea cineva sa faca asa ceva.

Link spre comentariu

Buna ziua!Nu ma prea pricep la acumulatori de aceea va cer ajutorul.Consumatorii sunt urmatorii (pe 24h):motor - consuma 2 A timp de 3 minute = 100mA10 LED - 300 mA timp de 10 ore =3Aprogramator - 12mA/h (conform producatorului, inca nu l-am achizitionat)= 288mAse adauga restul echipamentului electronic care momentan nu stiu cat consuma (releu detector de intuneric si monitor pentru baterie)Panoul solar care o sa-l incarce ar trebui sa dea cam 3Ah max, si restul in functie de variatiile luminii solare.Acumulatorul o sa fie de 6v. Eu m-am gandit la unul de 10Ah cu monitorizare pentru descarcarea excesiva.De ce capacitate ar trebui sa fie acumulatorul ca sa am o marja suficienta de consum, sa-mi functioneze toate in parametri?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Salut, referitor la temporizator, ce timp ,,ON`` minim ai nevoie ? Pot sa`ti trimit un temporizator orar, mecanic, alimentat cu baterie de 1.5 V, cu t ON minim de 6 minute.

Link spre comentariu

ON cam 2-3 minute, si trebuie sa mearga nesupravegheat (timp de 1-2 saptamani nu este nimeni acolo). Deocamdata astept sa vina un programator care se lauda cu o durata minima de 1 minut.Este buna capacitatea bateriei de 10 Ah sau trebuie mai mult?

Link spre comentariu

Mai buna dupa parerea mea ar fi una de 12v,de ex la 6v poti pune doar un led cu rezistenta pe ea,la 12v deja ai 3 si scade consumul pe rezistenta,motorasele sunt mai usor de gasit la 12v,montajele la fel.dar e doar o parere.Chestia aia cu consumurile n-am inteles-o.

Link spre comentariu

La 12 v costurile sunt mult mai mari, cam dublu fata de cat e la 6V. Inca nu stiu cat e de rentabil sistemul si ce probleme o sa ridice, de aceea am ales varianta asta.Consumurile alea (nu stiu daca m-am exprimat corect), incercam sa ma exprim cati amperi consuma instalatia din baterie in 24h.Nu prea inteleg eu acumulatorii, dar in capul meu, un acumulator de 1000mA la care se leaga un consumator de 200mA tine 5 ore.De aceea am intrebat aici, ce-i drept nu prea coerent, cati amperi pot sa consum din baterie, sa imi functioneze optim instalatia si fara sa o descarc prea tare si sa o deteriorez. In acest sens, avand in vedere consumatorii de mai sus, de ce capacitate ar trebui sa cumpar bateria.Sper sa intelegeti ce am vrut sa zic (chiar daca nu ma exprim in termeni tehnici) si sa ma puteti ajuta cumva. Doresc sa comand acumulatorul si as vrea sa stiu ce sa comand.Multumesc.

Link spre comentariu

Un acumulator de 12v 10Ah =120Wh 6v 10A= 60WhConsumatorul :stii tensiunea si curentul,le inmultesti si aflii puterea.De ex la leduri,alea au 3,2v si cam 20ma unul.3,2x0,02=0.064w x 10 leduri=0,64w Asta intr-o ora.Sa zicem 1W rotund,o sa mai ai niste rezistente pe acolocare mai consuma si ele.Deci acumulatorul tau de 6v o sa tina ledurile aprinse (teoretic) pana ce se consuma cei 60Wh adica 60 ore.Faci calculul pt toti consumatorii ,aduni si vezi cat te tine.de ex daca-ti iese ca in total consuma 10W,acumulatorul o sa iti tina cam 6 ore,dar atentie la timpi,motorul merge 3 minute,deci destul de putin.Cat priveste costurile mai mari la 12v nu inteleg de ce,te referi la faptul ca acumulatorul costa mai mult?

Link spre comentariu

Costa mai mult tot, acumulatorul, panoul solar, regulatorul de incarcare, probabil au si gabarit mai mare...Inca nu stiu cat de viabil e proiectul, avand in vedere ca sta mult in aer liber si e expus la intemperii, inca nu stiu cum se comporta furajul expus in aer liber si umiditate... plus ca mai sunt si ''romani'' prin preajma. Deocamdata il fac asa, si daca nu merge il mai modific.Multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări