Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

Florin berdila

Postări Recomandate

"Dar o regula buna este cu cât este codul mai mare este mai dur . De exemplu 6000 ii mai dur ca 3000."

Domnul meu, ai un tabel sau un link care sa ne arate aceasta afirmatie?

Nu de alta, dar Florin este nerabdator sa afle noutati.

Link spre comentariu

Nu am alămit nici odata o plăcută , dar probabil daca cumperi doar plăcuta trebuie sa scrie ceva pe ele sa le poti diferenția .

Cutitele cu plăcută lipita le-am cumparat gata lipite pentru p ,k ,m , unde într-adevăr scrie pe coada sculei . in general folosesc cuțite cu plăcute amovibile si pe acelea cam pe toate scrie un cod . Codul diferă de la o firma la alta . dar o Căutare pe google cu codul respectiv spune tot despre plăcută . Dar o regula buna este cu cât este codul mai mare este mai dur . De exemplu 6000 ii mai dur ca 3000.

Cam asta recomand si domnului Florin . Un cuțit cu placute amovibile nou nouț de firma este 150 lei . Plus 10 placute maxim 100 . Deci cu 250 lei strunjesti liniștit 1 an daca ai un pic grija sa nu ciobesti pastila .

Cnmg sau wnmg .

Nu cred sa se mai gaseasca placute separat. Pe vremuri de mult ''apuse'',se aduceau in fabrici,placute care se lipeau pe corpuri de cutite. Corpurile cutitelor erau vopsite in rosu caramiziu,albastru,negru,etc. Placutele din carburi metalice erau aduse in cutii de carton cu dimensiuni de 100x150x60mm. Pe cutii era scris un cod care indica duritatea placutei. Corpurile cutitelor cu placutele rupte erau adunate intr-un container. Un sudor autogen deslipea placutele sparte si lipea alta placuta de acelasi tip. Chiar corpurile frezelor cu placute din carburi,erau adunate si reconditionate,lipind placute in locul celor rupte,stirbite iremediabil sau uzate. Dupa racire erau duse,la atelierul de ascutire a sculelor unde erau rectificate si ascutite.Corpul cutitelor era confectionat din OLC45. Se facea economie in acest fel. Pe vremurile alea, economia de materii prime si materiale, era un cuvint de ordine. Cei care ati trait vremurile alea,stiti foarte bine cita gargara se facea.

Link spre comentariu

Eu stiu doar de P 10,20,30 si K 10,20,30 pentru oteluri / fonte. Astea le-am gasit si pe carburile de firma.

Nu putem sa stim ce face domnul Florin dar poate insista prea mult cu autogenul pe ele si pana la urma poate sa le afecteze.

Eu prefer si folosesc prinderi mecanice.

Link spre comentariu

Mai bine le lipesti cu superglue, pui si o clema cu surub (ai grija sa nu fie brida) care sa o stranga pe pozitie, doar asa, de siguranta, si o sa tina superglue-ul ala perfect pastila pe pozitie.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

pai si daca le sudez cu electrod de inox nu sufera pastila ca sudura ajunge pe la 6000 de grade atunci nu o stric?

Florine draga!

Otelul are temperatura de topire de peste1500*C, iar temperatura de fierbere a otelului este de peste 2800*C. La 6000*C cred ca se evapora. La aceasta temperatura si placutele din carburi metalice trec in ''nefiinta''.

Link spre comentariu

"Dar o regula buna este cu cât este codul mai mare este mai dur . De exemplu 6000 ii mai dur ca 3000."

Domnul meu, ai un tabel sau un link care sa ne arate aceasta afirmatie?

Nu de alta, dar Florin este nerabdator sa afle noutati.

Nu, din pacate nu pot afirma cu tabel. Doar ca atuncea cand cumpar pastile de la targ la bucata, faca sa fie in cutie cu date , scriam pe google, codul pastilei si imi aparea producatorul si pentru ce material este placuta. asa le-am sortat in mare cele de fier pentru fier cele de inox la inox . De fonta nu am prins inca.

Acuma dupa cum ati spus m-am uitat pe un tabel si apare cam contrar "teoriei " pe care o aveam la pastilele cumparate in piata.

Cred ca depinde totul de firma producatoare

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

domnilor spunetimi si mie v-a rog frumos cum s-a sudez o placutza de vidia de corpucutitului cu inox mie frica sa nu ajunga la 6000 de grade sa se topeasca placuta si sami faceti o poza undesa desenati c-um vine sudata pastila multumesc frumos domnilor!

Link spre comentariu

Va salut. Folosesc acest model de pastile pentru strung . Pana acum cumparam de la un cetatean de la Obor in Bucuresti . Acum vreau sa cumpar de pe Ebay. Ce model sa caut? Se prinde cu surub M4

post-214585-0-25077100-1497424095_thumb.jpg

post-214585-0-53823400-1497424113_thumb.jpg

post-214585-0-65385100-1497424127_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va salut. Folosesc acest model de pastile pentru strung . Pana acum cumparam de la un cetatean de la Obor in Bucuresti . Acum vreau sa cumpar de pe Ebay. Ce model sa caut? Se prinde cu surub M4

Cele prezentate in poza, au avantajul, ca in cazul stirbirii sau uzurii pot fi rotite,fara a te apuca de ascutit cutitul cu placuta lipita. In cazul in care alegi sa folosesti placute amovibile, ai grija la suruburile pe care le folosesti pentru fixarea placutei. Alege suruburi din grupa 8.8 sau altele din grupe superioare. Un surub obisnuit, se intinde sau se poate rupe-n suportul cutitului, ceea ce nu-i tocmai de dorit.

Link spre comentariu

Cele prezentate in poza, au avantajul, ca in cazul stirbirii sau uzurii pot fi rotite,fara a te apuca de ascutit cutitul cu placuta lipita. In cazul in care alegi sa folosesti placute amovibile, ai grija la suruburile pe care le folosesti pentru fixarea placutei. Alege suruburi din grupa 8.8 sau altele din grupe superioare. Un surub obisnuit, se intinde sau se poate rupe-n suportul cutitului, ceea ce nu-i tocmai de dorit.

Nu e cazul la mine , folosesc acest sistem de ceva vreme, strungul este mic , cel mult s-a intamplat sa se rupa varful pastilei dar niciodata surubul care o prinde in conditiile in care folosesc surub imbus caruia i-am facut o prelucrare sa se pasuiasca cu gaura pastilei .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări