Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

Florin berdila

Postări Recomandate

Vizitator 3006

Va salut ,  sint la prima postare ...  

Daca repet pe alcineva imi cer scuze dar nu am citit tot forumul .

Citeva aspecte importante alaminri :

Pregatire - In primul rind pastila vidia sau otelul de scula trebuie curat foarte bine , din experienta vidia se curata cel mai bine cu piatra de polizor  care contine Silicon Carbide sau Oxid de Aluminiu . 

Flacara - Ajustarea gazului este foarte importanta , pentru alamire avem nevoie de o flacara " Neutra" adica acel con care se formeaza in interiorul flacarei ( miezul )sa nu fie ascutit si nici inexistent  , un miez de flacara ascutit va rezulta unei arderi oxidante si ca atare alamirea va fi slaba in contrar o flacara fara miez este o flaca carbonica ( afuma) flacara NEUTRA este cea recomandata.

- Un alt aspect este temperatura, nu poti inrosi la maxim materialul si sa te astepti ca alamirea sa fie perfecta, daca culoarea metalului devine galben / alb  si iti trebuie ochelar sa te uiti la el esti deja mult peste temperatura de alamire , in general pentru o pastila de 1cm patrat  un virf de marime 1 este suficient sa putem controla alamira chiar si 0 este ok( cu cit flacara e mai mare cu atita experienta celui care almeste va trebui sa fie mai avansata) 

Ce gas folosim iarasi depinde pentru almit nu ne trebuie temperaturi extreme deci acetilena nu e indicata eu folosesc Propan ( C3H8 ) + Oxigen si am rezultate foarte chiar bune mai bune decit Acetilena(C2H2) 

Propan +Oxigen - 2500º C

Acetilena +Oxigen - 3500º C 

Pentru alamire nu ne trebuie mai mult de 6-700º C

Test - Eu il numesc "A IL UDA" (foarte important) adica daca pastila sau Oltellul de scula HHS se uda cu materialul de lipire  alama sau alama cu argint   , efectiv alama se intinde pe vidia ca apa nu sta ca apa pe vasilina.

Posted Image

Boraxul in general se introduce inainte cind materialula ajuns la temperatura sau rosu si sintem gata de alamire cel mai indicat este boraxul praf care il depunem pe bageta de bronz  incinsa , cu cit piesa este mai mare si cu cit ciclul de inclzire este mai indelungsi pasta sau praful decapant trebuie folosit pe masura , boraxul ajuta alamirea in a atrage oxizii si umiditatea 

Aplicarea corecta a temperaturii iarasi este foarte importanta , ca exeplu daca vreau sa alamesc o bucatica de vidia de 1cm patrat pe o bara de metal mai intii aplic flacara pe bara o inrisesc si pe urma imping flacara pe bucata de vidia , ideea este avem o temperatura cit mai egala intre elemete . 

Locatia flamei este importanta, alama odata ajunsa la temperatuira are tendinta sa se intinda( curga) spre caldura , un alt aspect. 

Sper ca am fost de folos. 

Posted Image

Link spre comentariu

acest aparat yldiiz pe care il am cum as regla tot un varf ascutit de flacara sal ia naiba ca mam saturat am citit peste tot dar nu mai inteleg nimic nu gasesc un filmulet in limba romana

Link spre comentariu
Vizitator 3006

In primul rind regleaza presiunea gazului ( oxigen si gaz inert), nu-ti trebuie mult , cu cit ai mai mai putin gaz la iesirea din regulator cu atita poti controla flacara mai bine .  

Aprinde gazul inert si o sa vezi ca vei avea o flacara galbuie / portocalie  introdu incet oxgen si si vei vedea cum se formeaza acel miez cind incepe sa se ascuta redu oxigenul o fractiune. Daca nu inseamna ca ai un virf prost , curata orificiu .

Link spre comentariu

eu acum am i presiune a acetilenei de 0,5 bar inseamna ca este cam mare dar cineva spunea ca pot sa am presiune mare pe furtune ca oricum reglarea o fac de pe maner brener deaceea va spun ca mereu are acel varf ascutit , nu obtin acel con de care este nevoie poate ma mai ajuta cineva si cu alte sfaturi ca sunt binevenita

Link spre comentariu
  La 16.05.2016 la 5:07, 3006 a spus:

In primul rind regleaza presiunea gazului ( oxigen si gaz inert), nu-ti trebuie mult , cu cit ai mai mai putin gaz la iesirea din regulator cu atita poti controla flacara mai bine .  

Aprinde gazul inert si o sa vezi ca vei avea o flacara galbuie / portocalie  introdu incet oxgen si si vei vedea cum se formeaza acel miez cind incepe sa se ascuta redu oxigenul o fractiune. Daca nu inseamna ca ai un virf prost , curata orificiu .

Poti sa ma lamuresti, care este acel ''gaz inert'' ? E pentru prima data cind aud de ''gaz inert'' la sudura oxiacetilenica,sau oxigaz. Gazele inerte sint folosite doar la sudura electrica izolind sudura de actiunea oxigenului.Aceste gaze sint argonul,corgonul,bioxidul de carbon,etc. Corgonul este un compus (gaz) stabil rezultat din amestecul argonului cu bioxidul de carbon,incalzit la o temperatura de peste120*C.

Ca sa lamurim ce face fiecare din cele doua gaze,respectiv ,oxigenul si gazul(acetilena,gazul metan,propanul,butanul,etc). Oxigenul, se stie ca doar intretine arderea (nu arde) si ajuta la cresterea temperaturii,iar fara gaz, nu mai este flacara.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

sa micsorez presiunea la acetilena de la 0,5 la 0 ,2 ? eu cand aprind acetilena deja se aude ub zgomot deci trebuie sa fie o flacara linistita la ardere si cat sa fie de lunga!

Link spre comentariu
  La 16.05.2016 la 16:10, Florin berdila a spus:

sa micsorez presiunea la acetilena de la 0,5 la 0 ,2 ? eu cand aprind acetilena deja se aude ub zgomot deci trebuie sa fie o flacara linistita la ardere si cat sa fie de lunga!

Mai Florine iar ne exasperezi cu intrebarile tale puerile. Daca ti-as spune ca flacara trebuie sa fie de 100 metri m-ai crede? Nu vreau sa fac bascalie, dar invata-te sa gindesti logic. Ce mama saraciei!!! Flacara in nici-un caz nu trebuie sa depaseasca 100mm. Mai ales ca pretinzi ca stii sa sudezi autogen(eu asa am inteles). Si mare grija la lucrul cu acetilena. Fereste-te sa te apropii cu flacara la mai putin de 10m de generator. Stii ce se poate intimpla. N-as vrea sa aud ca a cazut un satelit, lovit de o parte componenta a unui generator de acetilena,in ograda cuiva.

Florine,Florine!! Intr-o buna zi, vreunui coleg, o sa-i creasca tensiunea (din cauza intrebarilor tale,''incuietoare'') si o sa dea coltu'.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  La 16.05.2016 la 10:24, GEO 53 BN a spus:

Poti sa ma lamuresti, care este acel ''gaz inert'' ? E pentru prima data cind aud de ''gaz inert'' la sudura oxiacetilenica,sau oxigaz. Gazele inerte sint folosite doar la sudura electrica izolind sudura de actiunea oxigenului.Aceste gaze sint argonul,corgonul,bioxidul de carbon,etc. Corgonul este un compus (gaz) stabil rezultat din amestecul argonului cu bioxidul de carbon,incalzit la o temperatura de peste120*C.

Ca sa lamurim ce face fiecare din cele doua gaze,respectiv ,oxigenul si gazul(acetilena,gazul metan,propanul,butanul,etc). Oxigenul, se stie ca doar intretine arderea (nu arde) si ajuta la cresterea temperaturii,iar fara gaz, nu mai este flacara.

Fara a intra in polemici dar nici unul nu aveti dreptate. Gazul inert este acel gaz nobil, incolor, inodor si insipid care practic nu face nimica: nu arde, nu intretine arderea, nu oxideaza, nu carbureaza etc. De aceea se folosesc in becuri (Xe, Ne, Kr), la sudarea TIG si MIG (nu si MAG) cum ar fi Ar si He. Cand trecem la sudarea MAG deja avem in compozitia amestecului de gaze un gaz activ CO2, O2. Actiunea CO2-ului => penetrare mai buna. Acetilena de exemplu este chiar considerat un gaz instabil, periculos, deci foarte activ. 

Pe unde am mai umblat eu s-a utilizat Corgon 18  (Ar 82 % + CO2 18 %) si Corgon 10 (Ar 90 % + CO2 10 %) la sudarea MAG a otelurilor cu sarma de otel cuprat, iar la sudarea cu sarma de INOX se utilizeaza Cronigon (Ar 98% + O2 2%).

A .... si bagheta nu este de bronz (Cu-Sn) ci de alama (Cu-Zn).

Altminteri restul informatiilor a lui 3006 sunt corecte si ajutatoare. Deci, continuam sa alamim ca este rentabil si ne putem face cutite cu destinatii speciale.

Link spre comentariu
  La 22.05.2016 la 14:27, Adrian Pruna a spus:

Fara a intra in polemici dar nici unul nu aveti dreptate. Gazul inert este acel gaz nobil, incolor, inodor si insipid care practic nu face nimica: nu arde, nu intretine arderea, nu oxideaza, nu carbureaza etc. De aceea se folosesc in becuri (Xe, Ne, Kr), la sudarea TIG si MIG (nu si MAG) cum ar fi Ar si He. Cand trecem la sudarea MAG deja avem in compozitia amestecului de gaze un gaz activ CO2, O2. Actiunea CO2-ului => penetrare mai buna. Acetilena de exemplu este chiar considerat un gaz instabil, periculos, deci foarte activ. 

Pe unde am mai umblat eu s-a utilizat Corgon 18  (Ar 82 % + CO2 18 %) si Corgon 10 (Ar 90 % + CO2 10 %) la sudarea MAG a otelurilor cu sarma de otel cuprat, iar la sudarea cu sarma de INOX se utilizeaza Cronigon (Ar 98% + O2 2%).

A .... si bagheta nu este de bronz (Cu-Sn) ci de alama (Cu-Zn).

Altminteri restul informatiilor a lui 3006 sunt corecte si ajutatoare. Deci, continuam sa alamim ca este rentabil si ne putem face cutite cu destinatii speciale.

Colegu' @Adrian Pruna.

Ceea ce am marcat cu rosu este sudura electrica in mediu protector (gaze inerte,Ar,He,cele mai folosite). Nicidecum oxigaz. Si sudura cu sirma, chiar daca foloseste CO2 sau corgon,tot sudura electrica se numeste .

Acum citeste te rog postul #94 si vezi ce spune colegul @3006 despre sudura oxigaz. Citez .......oxigen si gaz inert.......si te  rog sa comenteazi daca e adevarat ce a afirmat. Mi-am permis sa-l corectez pentru ca a gresit(neintentionat,desigur).

Daca gresesc undeva, te rog sa ma corectezi. E posibil (cu toate ca m-as mira) ca intre timp sa se fi schimbat ceva fata de cind am invatat, ce inseamna sudura electrica cu electrod sau in mediu protector si sudura oxigaz. Oi fi eu mai batrin dar nu inseamna ca sint si senil.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  La 16.05.2016 la 10:24, GEO 53 BN a spus:

Este corect ce spui, toate au ramas la fel si in ziua de azi. Fie ca este sudare cu electrod (MMA), TIG sau MIG/MAG sunt procedee electrice.

Faceam referire atat la corectia ta pt colegul @3006 cat si la greseala in care ai bagat corgonul si bioxidul de carbon in categoria gaze inerte.

In rest tot ce ai spus este corect.

Cele bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări