Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sudarea (lipirea) pastilei pe cuţite de strung

Florin berdila

Postări Recomandate

Eu am scris acolo pentru toti si nu doar pentru speta in cauza. Intr-o fabrica de rulmenti clasica, doar la debitare se rupeau cutitele la cateva zeci de inele odata. Daca socotim productiile de ordinul a un milion de inele pe luna, sau chiar mai mult, atunci cam care ar fi costurile cu inlocuirea cutitelor din comert, care in plus sunt si cutite speciale (disc profilate)?!

Link spre comentariu

Pentru lucrari DIY se pot fac cutite cu vidia sudate fara probleme . chiar si pentru industrie se fac in atelierele lor. numai ca acolo au dispozitive care sa mareasca productivitatea si deobicei sunt sudate cu curenti de inalta frecventa. in regim de amator trebuie sa tineti cont ca sunt diverse tipuri de vidia . asa ca nu stiti ce cumparati din talcioc . sunt placute vidia pentru otel fonta beton etc diverse calitati. dar si asa rezultatele sunt foarte bune . eu am facut cutite sudate cu oxi-acetilena fara probleme . Intodeauna puneam becul sub cutit pe coada de otel . In felul asta se incalzea intii coada se topea fondantul si alama si placuta se lipea singura impinsa usor cu un obiect potrivit. prin procedeul asta nu de supraincalzea deloc placuta. cel mai bine e sa se foloseasca alama speciala de sudura. merge si cu asta obisnuita dar se simte diferenta. alama de sudura are alta compozitie si se intinde si adera foarte bine si nici nu fierbe zincul din ea asa usor. cu alte aliaje nu am incercat ca sunt mai scumpe si nici nu am simtit nevoia.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cu ce te-am suparat noi "astia" care lipim pastilele de folsesti tonul acesta sarcastic cu noi?Eu nu brazez pastile la cutite banale ca nu este rentabil si nu au preturi mari cutitele.Eu brazez pastilele doar la cutite speciale sau cutite care nu se gasesc uzual in comert, sau cutite cand ai nevoie atunci de ele si nu le ai, si nu poti astepta pana le cumperi. 

Eee Radu, n-am vazut postarea ta pana acum. Era un ton de ''asa nu''! Fiecare are experientele proprii si fiecare face cum crede el ca-i mai bine!Am avut ocazia sa folosesc si eu cutite cu placute astfel lipite si mi s-a urat de ele in comparatie cu P30 din magazin sau de prin targuri.

Ca ai nevoie de un profil mai nu stiu cum, e alta mancare de peste, ptr. ca ma gandesc ca nu-l folosesti la fel de mult/des ca un cutit drept (STAS 6381).

In fine. Si pastilele sunt de diferite tipuri. Probabil si eu si altii cu care am mai discutat, din domeniul asta, am nimerit cutite cu placute de ''3 lei'', lipite impropriu'.

Ptr. un unicat nu e important sa te tina varful prea mult, dar la serie, fie ea si mica, e foarte important! Am patit ca nu reuseam bine sa iau prima cota, iar la intoarcerea pe piesa, cu universalul in miscare, se rupea varful. Acelasi procedeu l-am folosit/il folosesc si pe alte cutite, cu placuta lipita de fabrica, si n-am patit chestia asta! Asta e un mic exemplu'.

Cum spuneam, probabil eu am nimerit ciurucuri.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Salutare tuturor.Pentru cei care vor sa lipeasca pastile de carbura pe suporti de otel (cutite de strung sau spirale de beton cu cap de carbura) se mai poate folosi brazarea cu argint.Aliajul de Ag se cumpara de la magazine de frigotehnie la bara ,de acolo trebuie sa cumparati si decapantul pentru Ag .Pentru brazare se foloseste o lampa cu gaz utilizata pentru lipirea instalatiilor de cupru.La piesele mai mari trebuiesc utilizate doua lampi de gaz pentru a ajunge la temperatura de topire a argintului.Spor la mesterit.

Link spre comentariu

Nu este nevoie de un aliaj cu temperatura de topire mare. Alama, este practic cel mai bun aliaj de lipire, cu un punct de topire in intervalul 600... 850 oC. Daca in procesul de strunjire, se desprinde pastila, atunci este un bun semn ca nu se utilizeaza un regim de aschiere adecvat si deci in timpul prelucrarii pastila atinge temperaturi ridicate. Pe de alta parte, banuiesc ca procedeul de lipire cu argint, este si scump.

Link spre comentariu

De ce la lipirea cu alama a pastilelor vidia daca se incalzesc nu isi pierd din calitati iar cand am ascutit un cutit de strunjit cu pastila vidia sa incalzit si nusi mai tine gura de ce?

Link spre comentariu

De ce la lipirea cu alama a pastilelor vidia daca se incalzesc nu isi pierd din calitati iar cand am ascutit un cutit de strunjit cu pastila vidia sa incalzit si nusi mai tine gura de ce?

Daca te uiti cu o lupa la pastila vei vedea ca practic s-a rupt bucatele mici,femomem accelerat de temperatura ridicata si de regimul necorespunzator de strunjire ,nu s-a tocit .

Acum depinde daca ai si ascutit-o si reglat-o carespunzator ca altfel senzatia la strunjire este la fel ca la o pastila tocita. Daca la ascutirea unui cutit se ascut toate fetele este obligatoriu reasezarea la inaltime fata de centru.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Mia spus. Cineva ca daca sare din acoperirea pastilei de strung acea culoare neagra pastila nu mai este la fel de dura? Ma uitam ca se inroseste cand o lipesc cu alama pe cutit .mai e buna sau ?

Link spre comentariu
Vizitator Ionel Dragoi

Am deschis acest subiect pentru a ,afla cum se sudeaza sau lipeşte pastilele de pe cuţitele de strung am vazut sudate cu alama sau cupru dar nu ştiu procedeu, nu le influienţeaza atunci cand se foloseşte flacara ?

sa stiti ca cel mai bine se sudeaza autogen placutele vidia ,dupa încalzire se decapeaza bine cu praf numit borax altfel nu prinde alama,spunea cineva ca poate lipi cu cupru da se poate dar cupru este mai slab ca aliaj de rezistenta în sudura de aceia se alameste.

Pentru lucrari DIY se pot fac cutite cu vidia sudate fara probleme . chiar si pentru industrie se fac in atelierele lor. numai ca acolo au dispozitive care sa mareasca productivitatea si deobicei sunt sudate cu curenti de inalta frecventa. in regim de amator trebuie sa tineti cont ca sunt diverse tipuri de vidia . asa ca nu stiti ce cumparati din talcioc . sunt placute vidia pentru otel fonta beton etc diverse calitati. dar si asa rezultatele sunt foarte bune . eu am facut cutite sudate cu oxi-acetilena fara probleme . Intodeauna puneam becul sub cutit pe coada de otel . In felul asta se incalzea intii coada se topea fondantul si alama si placuta se lipea singura impinsa usor cu un obiect potrivit. prin procedeul asta nu de supraincalzea deloc placuta. cel mai bine e sa se foloseasca alama speciala de sudura. merge si cu asta obisnuita dar se simte diferenta. alama de sudura are alta compozitie si se intinde si adera foarte bine si nici nu fierbe zincul din ea asa usor. cu alte aliaje nu am incercat ca sunt mai scumpe si nici nu am simtit nevoia.

da ai dreptate.

Link spre comentariu

Pentru domnu Cristian daca procedez asa cum spuneti dumneavoastra pe pastila de vidia nu mai trebuie incalzita deci becul autogenului se pune sub cutit si in timp ce se incalzeste cutitul pastila adera singura la lipire?

Link spre comentariu

Priviti in link, o filmare facuta la o debitare cu un cutit cu pastila lipita cu lampa de gaz, lampa oxigaz (aia cu butelia de oxigen de unica folosinta) si caramizi refractare. Cutitul este cu coada (prinderea) de 25mm. Lungimea de expunere a taisului este cam tot pe-acolo, putindu-se debita usor o piesa de diametru 50mm.  Ascutirea este cu polizorul normal si finisarea pastilei/holker/fatete este facuta cu biaxul, echipat cu freze diamantate (alea low cost). Nimic special, poate doar pastila care din fabrica (TIZIT) a fost conceputa pentru debitare (ceva antichitate la care nu mai gasesc cutit). Mai pun ca am si scapat cutitul cu virful pe podeaua de ciment imediat dupa lipire, noroc ca nu s-a ciobit pastila prea tare. 

Au fost cazuri cind am nimerit si pastile proaste intr-adevar. Cele romanesti de pe vremea RSR, cred ca erau rebuturi; am nimerit si cu cavitati  in ele, evidentiate doar dupa ascutire.

Concluzia mea, este ca tehnica lipirii pastilelor este poate cea mai economica varianta pentru cutitele de strung in cazul amatorilor sau a atelierelor mici.

Un cutit asemanator cu 10 pastile costa ~90$ (china, pe ebay), rezulta si in aceasta varianta echivalentul a 20 de "cutite" cu care se poate lucra pina la uzura / rupere, la un pret de 4,5$ (20 ron) pe cutit, care pentru un profesionist sigur nu e mult, insa daca socotim ca ne trebuie cam minim 20-30 de cutite cu diverse destinatii (ex- filetare interioara/exterioara, canelare interioara exterioara, trepanare, degrosare, alezare etc) ajungem la o suma considerabila.

https://www.flickr.com/photos/adriantarce/16424278506/in/photostream/

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am lipit vidia la cutite de strung si dupa ce am strunjit mi sa ciobit pastila cand leam lipit sau inrosit destul de mult sa fie asta greseala? Imi puteti spune procedeu de lipire a pastilelor de vidia ?

Link spre comentariu

Se poate ciobi si fara sa fie afectata structura pastilei. O ascutiti si gata. Trebuie sa aveti grija ce material strunjiti, la ce turatie si cat span luati o data. Astea sunt ,,secretele'' meseriei. Nu merge sa degrosati acelasi diametru la materiale diferite sau chiar si acelasi material la turatii deferite (adica mai mari). De asemenea materialele pot avea structura diferita daca nu sunt standard, sa intalniti zone mai dure in interiorul materialului (cum ar fi aluminiu turnat in atelier, care poate contine zone cu corindon).  Cautati prin carti de strungarie.

Eu va recomand sa luati cutite gata facute, sau cu placute amovibile. Sunt pline site-urile de anunturi de ele si la preturi foarte accesibile, gasiti si intre 5 si 10lei (meseriasi care s-au dotat pe vremea cand lucrau intr-o fabrica). Va scuteste de neplaceri, munca suplimentara si consum de resurse. De asemenea sunt si lichidari de ateliere de strungarie de unde puteti sa va dotati. Chiar merita, eu mi-am cumparat cam 20 cutite pana acum si sunt foarte multumit de ele. Din postarile dumneavoastra am inteles ca nu lucrati in serie, deci nu stricati un cutit pe zi ca sa fiti nevoit sa le produceti singur pentru a minimiza costurile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări