criss Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 BunaCe reprezinta notatiile acestui varistor: MOV 270/20???Am tot cautat semnificatia dar cate raspunsuri am primit cu atatea variante :( in unele cazuri am gasit 270 = tensiune varistor, in alte cazuri ACrms ??? iar 20 ce reprezinta?Multumesc Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Da, cel mai probabil 270 ar trebui să reprezinte tensiunea . Problema este că unii fabricanți dau tensiunea alternativă maximă admisibilă Vrms iar alții dau tensiunea de vârf ( sau de cc ) maxim admisibilă. Uzual am văzut cu 275Vrms deci ... nu știu care e aici. A doua cifră , iarăși probabil, este diametrul varistorului - o indicație indirectă a curentului pe care îl poate suporta. Link spre comentariu
criss Postat Ianuarie 24, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Mie imi trebuie pt a proteja o sursa de la retea de 230V.pe un site chinezesc am gasit aceste valori:In acest caz semnificatia 270/20 nu-mi este buna deoarece Vrms este de 175VLa alti am gasit invers ex. S20K275 = Vrms275 .... acuma chiar sunt in dilema si nu mai inteleg nimic. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Poți să încerci punând varistorul în serie cu o rezistență de, să zicem, 10kΩ la 2-3W și alimentând la rețea . Dacă străpunge va apărea o tensiune relativ mare la bornele rezistenței . Dacă nu, nu .PS O siguranță nu strică, desigur. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Pai 270 nu e 0 tensiune standard. 275V este. Si marcajul e diferit... Eu cred ca-i cel din tabel. Dar masoara-l, dupa cum a zis si UDAR. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Diodele transil pot suplinii varistorii, acestea sint mai usor de "descifrat". Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Da , dar puterile pe care le pot suporta varistorii în impuls, evident, sunt cu ordine de mărime mai mari. De exemplu P6KExxx suportă 600W în impuls de 10/1000 µs ceea ce înseamnă 3A la o diodă de 200V pe când un varistor de 20mm suportă 6500A ! Sigur exemplul meu este simplificat și sunt multe alte avantaje de partea transil-urilor dar pentru protecția la intrarea dinspre rețea varistorii sunt ( deocamdată ) soluția. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Indubitabil varistorii sint cei mai folositi datorita "puterii" insa si o dioda transil de 1.5KW e capabila sa "coboare sigurantele" atunci cind este cazul atit ca se va distruge garantat si ea, varistorii nu stiu precis daca mai si scapa dar am vazut destui arsi inclusiv intratit de arsi incit nu mai prezentau continuitate electrica. Un avantaj al diodelor este ca sint sint mai bune in protectia electrostatica, avantaje si dezavantaje: http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=& ... 0103,d.bGQ Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Da , e adevărat varistorii ”îmbătânesc” , adică după un număr de șocuri devin mai puțin rezistenți ceea ce la transil nu e cazul . De fapt transilul e de preferat cam peste tot mai puțin la intrare unde greu de crezut că ține până se arde siguranța. O ultrarapidă de 10A are nevoie de 5ms la un curent de 100A. Link spre comentariu
criss Postat Ianuarie 24, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 inca nu am varistorul, doresc sa-l cumpar dar uitandu-ma prin magazinele online ma pierd, nu stiu pe care sa-l cumpar. varistor as prefera, pe mine ma intereseaza protectia pt tensiunile de varf (intreruperea/cuplarea la retea). curentul absorbit de montaj nu este mare ... in jur de cativa mA.Oricum voi avea in serie cu montajul o rezistenta de 1A inainte de varistor.Uite semnificatia de la un alt producator: Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Magazinele mai serioase dau de regulă și datasheet-ul piesei respective și acolo poți să vezi exact depre ce e vorba. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum