Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Telecomanda infrarosu


Vizitator Jerico

Postări Recomandate

Vizitator Jerico

Salut!Am un led de emisie si unul de receptie recuperate de prin telecomenzi. Ce doresc sa realizez este:O banala alimentare a ledul emitator printr-un clic ca si cum dati la telecomanda, apoi ledul receptor trebuie sa comande un releu timp de aproximativ o secunda. Deci cuplarea sa dureze doar 1 secunda.Ma puteti ajuta cu niste scheme? Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UDAR

    6

  • floring_69

    1

Vizitator Jerico

Mai precis ce ai recuperat ? Bănuiesc că un LED emițător în IR și un circuit integrat receptor de IR .

Da, ledul emitator si cel receptor. Ledul emitator, se poate alimenta la 3V si sa emita sa zicem pe o distanta de 4 metri?
Link spre comentariu

Jerico, iartă-mă , dar nu există ”LED receptor”. LED = Light Emitting Diode. Este important ce receptor ai dacă vrei să-l refolosești.

LED-ul se alimentează în CURENT de la 100mA până la 1A dar în impulsuri foarte scurte și poate fi recepționat ( depinde și de LED și de receptor ) până la zeci de metri.

Link spre comentariu
Vizitator Jerico

Imi cer scuze, m-am exprimat gresit. Are forma ledului si are 3 picioruse. Este luat de pe un sasiu tv. Practic vreau sa alimentez ledul (luat dintr-o telecomanda) 1 secunda iar la bornele receptorului sa apara o tensiune care v-a da comanda unui releu timp de 1 secunda. Ca si cum ar fi o fotocelula. Este posibil sa fac asa ceva cu IR?

Link spre comentariu

Da , este posibil. Dar pentru că receptorul este un integrat specializat care pretinde o anumită frecvență a impulsurilor soluția nu este chiar trivială și s-ar putea să necesite anumite tatonări , în special în ce privește frecvența ( dacă am ști ce integrat este sau măcar din ce TV e luat ... ). În principiu ai nevoie de un emițător realizat dintr-un oscilator pe frecvența respectivă ( cu un LM555 de exemplu ) și LED-ul de IR. La receptor folosești integratul receptor și tot un LM555 ca să temporizeze o secundă indiferent de cât ții apăsat butonul la emisie . Emițătorul se va putea alimenta la 3...5V iar receptorul la 5V. Eu pot să concep o schemă dar nu am timp să o testez și deci, nu pot garanta nimic . Dacă crezi că te ajută și vrei să încerci singur, spune-mi.

Link spre comentariu
Vizitator Jerico

În principiu ai nevoie de un emițător realizat dintr-un oscilator pe frecvența respectivă ( cu un LM555 de exemplu ) și LED-ul de IR.

Un led emitator IR de daca il alimentez pur si simplu la o tensiune de 3V sa zicem, el emite ceva? Receptorul este in stare sa "culeaga" ceva? Este musai sa faci un oscilator ca sa intre pe frecventa IR? Sa nu ma intelegi gresit, nu vreau sa emita pe o anumita frecventa. Vreau sa fac ceva "chior", nepretentios, asemeni unei fotocelule numai ca nu vreau sa folosesc lumina vizibila.
Link spre comentariu

LED-ul emite și ”chior” , înseriat cu o rezistență și alimentat cu 3V. Problema este că integratul nu recepționează această emisie. El a fost gândit intenționat să evite radiația continuă care poate proveni, de exemplu , de la un bec sau de la soare , etc. Dacă nu există riscul ca aplicația ta să fie ”bruiată” de o altă sursă de infraroșii atunci poți folosi pe post de receptor o fotodiodă IR sau , mai bine, un fototranzistor - dar NU integratul ăla.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Jerico, iartă-mă , dar nu există ”LED receptor”. LED = Light Emitting Diode. Este important ce receptor ai dacă vrei să-l refolosești.

 

Lasa-ma sa te contrazic! Ai dreptate, asa arata teoria.

Acum proba practica:

 

Ia un LED oarecare, pune nista lumina puternica pe el si ai sa vezi ca ai o diferenta de potential mare. La un bec cu halogen de 12 W am obtinut 1 volt masurat pe terminalele LED-ului. Cum ramane?

Link spre comentariu

Păi rămâne cum am stabilit , dacă permiți o glumă. Sigur, dacă o iei așa un 1N4148 face la fel. La diodele de curent invers redus fabricanții specifică nivelul maxim de iluminare . De mult tare tăiam capsula unui BC10x ( TO18) ca să fac fototranzistori. Fenomenele în interiorul semiconductorului sunt reversibile între niște limite. Dar afirmația mea a fost în scopul lămuririi diferenței între două componente reale, existente și nu în scopul deschiderii unei discuții de dragul discuției. Oricum , îți doresc succes la realizarea de telecomenzi cu LED-uri ”oarecare” pe post de receptor.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Electroms

DA, un led oarecare, in polarizare inversă cand este iluminat ii creste curentul invers prin jPN -> ca il poti folosi si ca detector de lumina... cu performante mai varză

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări