Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila cu LM 317

Andrei87

Postări Recomandate

Scuze ca am postat consecutiv,dar nu am putut sa modific.Am testat transformatorul de genius, si la 27v alternativ dupa redresare am 40v,filtraj cu punte de 6amperi si condesator de 4700uf la 35v,.Cum as putea sa ajung la 35v,fara sa modific transformatorul[ nu se poate demonta]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Andrei87

32

• Marian

24

• validae

4

• wally_gatter

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

tensiunea de lucru a condensatorului e prea mica in cazul de fata . ca sa afli tensiunea rezultata dupa redresare si filtraj , inmultesti tensiunea alternativa cu radical din doi , care e aprox 1,4142 .daca puntea redresoare e cu diode siliciu normale o sa cada un volt pe ea ,iar daca e cu diode shotky va cadea mult mai putin. e neglijabil in cazul tensiunilor mari. si atentie la riplu .sa poata face data condensatorul , altfel ai un mare bum...

Link spre comentariu

@Andrei87 ce parere ai de schema asta?:

http://elforum.info/download/file.php?id=34374

Ziceai ca ai nevoie de tensiuni mari in mod predominant, schema poate fi modificata astfel incat iesirea minima sa urce suficient incat sa nu mai fie nevoie sa modifici absolut nimic la traf, spre exemplu la 45Vcc, iesirea minima se poate seta la 10-15Vcc astfel incat caderea maxim posibila pe regulator este 30V-35V, adica ok, la 50V, iesirea minima urcata la 20V... etc, daca tot zici ca ai nevoie de tensiuni mari atunci nu vad de ce ai strica traful.

Link spre comentariu

La transformator nu o sa umblu,nici nu pot,dar am rezolvat cu el,la cel de genius pe care o sa il si folosesc,am 35v cu condesator de filtraj de 1000 la 50 volti.

La asta ma gandeam si eu astazi,sa folosesc doar un lm317 si sa mai pun un tranzistor npn pentru curenti mai mari.Presupun ca se poate folosi orice tranzistor npn.Eu am gasit alta schema aseara:

https://lh6.googleusercontent.com/-xdfX ... labila.jpg

Dar shema data de tine pare mai buna,chiar daca este mai complicata.O singura intrebare mai am,pe montjul meu un lm 317 era ars,l-am dat jos si am inceput sa ii masor pe ceilalti 2.Problema este ca unu regleaza de la 5 la 31 iar celalalt de la 26la 31.Este si acesta ars? Ei sunt legati in paralel mai putin pinul de aut care este separat.

Link spre comentariu

Referitor la schema gasita de tine, daca spun ca mi se pare o porcarie probabil as fi acuzat ca exagerez sau mai stiu eu ce... totusi daca ar fi sa aleg intre o sursa nestabilizata si schema aia, as alege pe cea nestabilizata, oricum e cam tot aia... Schema ce am sugerat-o eu e net superioara si cu pretul a doar cateva componente in plus... Pana la urma faci cum vrei.

Link spre comentariu

Schema nu este a mea ci a lui @Smilex, eu doar am folosit-o pentru mine si multumit fiind de rezultate am sugerat-o si altora. Daca te uiti pe schema vei vedea un potentiometru de 10k inspre masa, acela regleaza tensiunea de iesire, pentru a obtine 30V, rezistenta de 680 trebui redusa la 430 Ohm.

Link spre comentariu

O sa ma apuc astazi de ea,in locul diodelor acelea,pot pune orice altceva de minim 3ah?Iar tranzistor orice alt npn presupun.Rezistenta de 680ohm,o pot inlocuii cu una de 280?Doar dinasta am,si la ora asta nu cred ca mai gasesc deschis sa ma duc sa iau.

Link spre comentariu

Mai multa atentie la ce se scrie si la scheme, tranzistorul n-are cum sa fie NPN cand el e PNP, iar rezistenta de 680 tre micsorata la 430 pentru a obtine 30V la iesire, 280 (?) mi se pare cam putin, ce-i drept nu incurca, doar ca pierzi din cursa potentiometrului devreme ce ai nevoie de maxim 30V si combinatia 280+10k iti permite un maxim de 45V... cu alte cuvinte maximul nu va mai fi impus de divizor ci de capabilitatile trafului si limitarile regulatorului, adica de la un anumit punct in sus al reglajului, stabilizarea va fi defectuoasa. Tu alegi, eu as folosi ceva combinatii serie/paralel pentru a ajunge undeva in jur de 400-430 Ohm. Diodele pot fi oricare diode redresoare de siliciu la minim 3A.LE: In cel mai rau caz pui in locul rezistentei de 680 din schema un semireglabil/potentiometru de 1k sau o valoare adiacenta si pe care il reglezi pentru 430 Ohm pe multimetru, apoi il conectezi in circuit.

Link spre comentariu

Ok,o sa incerc sa caut un pnp,daca nu ma duc sa cumpar,iar de rezistente,ori cumpar cateva,ori ma joc cu cateva de 1k si vedem ce iese.Ms de ajutor.PS.Intr-o sursa de pc gasesc tranzistori pnp?ms

Link spre comentariu

Unele au niste PNP-uri mici, dar nu vei gasi un tranzistor PNP de putere utilizabil in nici o sursa ATX, pe ala tre sa-l cumperi, sau eventual sa-l recuperezi din etajul final al vre-unui amplificator pe tranzistori bipolari pe care nu-l mai folosesti, daca finalul este complementar atunci va contine si PNP de putere.

Link spre comentariu

Daca nu ai un PNP de putere, poti folosi o configuratie Darlington cu un NPN de putere (de ex. 2N3055) si un PNP de medie putere (de ex. BD140 sau echivalent). Rezistenta B-E de la NPN are valoarea de 220-470 ohmi.

post-1287-139829745135_thumb.jpg

Link spre comentariu
@nelu F conexiunea aceea este cunoscuta sub denumirea Sziklai pair, sau CFP ( complementary feedback pair ), Darlington este aceasta. Nu as recomanda folosirea sa, amplificarea perechii Cfp este imensa, si in audio sunt destui cei care nu recomanda configuratia datorita riscului marit de instabilitate in ciuda reactiei negative uneori destul de mari, e mult mai sigur un PNP normal, si nu cred ca un magazin de componente care se respecta nu are in stoc un PNP de putere, sunt deja o multime de modele.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări