Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa laborator Performer - 1502DD

cearda

Postări Recomandate

In primul rand schema de mai sus e gresita sau mai bine zis incompleta (lipsesc niste rezistori din ce am vazut pana acum). Adaug eu 2 scheme care cred ca sunt bune post-197874-0-98458800-1426867224_thumb.pngDAZHENG_PS-1502DD.pdf

Posted Image

Intai (cu sursa oprita) uita-te cu atentie la R6 si R7 din schema veche sa fie in regula sa n-ai vreun scurt ceva. Masoarea-i in ambele sensuri. Daca in ambele sensuri ai valori mici de ordinul ohmilor atunci e o problema pe acolo. 

Link spre comentariu

r6 335ohm

r7 994 ohm

i-am dat jos si i-am pus pe un esr meter

masurati pe placa

r6 322ohm in ambele sensuri

r7 990 ohm in ambele sensuri

cea de a 2-a schema este mai completa, nu stiu daca lipseste ceva dar seamana destul de mult 

poze

post-241478-0-13502000-1426877777_thumb.jpg

post-241478-0-56212200-1426877782_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu era nevoie sa le scoti. Vroiam sa vad daca e in scurt tranzistorul BD. Tot pe el il banuiesc si acum. Poti sa-l dai jos sa-l testezi ? Daca e ala de langa 723 ala nu e BD140 ca nu e in capsula care trebuie. Nici silkscreen-ul nu se potriveste. Mama lor de chinezi ...

Link spre comentariu

q3 in schema noua sau v3 in schema veche. 99,9% e ala din poza de langa circuitul integrat. Ala trebuie inlocuit cu un BD140. Trebuie inlocuit chiar daca e bun.  8550 nu rezista acolo cauza voltajului (VCE=25v) si nici din cauza puterii.  Asta ma enerveaza pe mine la chinezi ... isi bat joc pur si simplu ... au facut-o in deplina cunostinta de cauza ca o sa crape ... sa mearga pana o vindem si tepuim clientul. 

Link spre comentariu

nu schimba piese aiurea. BD-ul trebuia schimbat. Trebuie identificata problema mai intai.

Ridica un picior (sau scoate-o daca ti-e mai usor) de la rezistenta R8 (330ohmi schema noua). In felul asta inchizi tranzistorii, sursa trebuie sa scoata 0v.Daca scoate 0v ignora ce e mai jos. Daca scoate tot 27v inseamna ca problema e de la tranzistori. Cel mai probabil ori i-ai montat gresit ori face un scurt 2n3055 intre carcasa si unul din pini. Vezi ca 2n3055 se monteaza pe un pad izolator de mica sau silicon si piciorusele trebuie izolate cu un tub termocontractabil  sa nu atinga carcasa si nici suruburile. Trebuiau sa fie niste saibe de plastic pt. suruburi.

Uite datashet-urile de la tranzistori.

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/stmicroelectronics/4079.pdf

http://www.elektronik-kompendium.de/public/schaerer/FILES/bd140.pdf

urmareste schema si datashet-urile si verifica daca i-ai montat corect.

Link spre comentariu

Cand s-a blocat statia, 2n3055 a fost prima piesa verificata si schimbata, era in scurt. Am tinut cont de izolatie si nu face masa cu carcasa. Dupa, am verificat condensatorii si nu am gasit vreunul stricat, oricum i-am schimbat. Am verificat si puntea de redresare, este in prametri. Am schimbat lm723 ca era pocnit. Am schimbat si tranzistorii conform schemei si tot 27 V scoate. Am refacut toate lipiturile. Am observat ca are o rezistenta de 5w 1ohm care imi da continuitate. Asta e motivul pentru care am schimbat aproape toate piesele. Tot blocata este, nu stiu ce sa-i mai fac.

Link spre comentariu

Am mai scris de cateva ori, cat de greu este sa ajuti pe cineva fara sa stii ce cunostinte are. 

Pune d-le intai tensiunile de la toti pinii lui lm723 si tens B-E-C la bd140 si 3055.

Electronica inseamna interpretarea unor tensiuni, intelegerea de ce unele difera de ce ar trebui la o buna functionare.

LM723 este piesa cu amplificare mare in tensiune, el decide comanda BD-ului.

Link spre comentariu

Imi pare rau, nu pot sa te ajut daca tu faci de capul tau. Schimbarile tale mai rau au facut ca acum nu sunt sigur daca le-ai montat corect.

Ai spus in alt post ca tensiunile pe pinii 11 si 12 sunt egale 29,2, asta inseamna ca tranzistorii sunt "inchisi". Trebuie sa ai 0V pe iesire dar tu ai ~27V.

Te-am rugat sa ridici un picior de la rezistorul R8 de 330 ohmi ca sa fie 100% clar ca restul schemei n-are legatura cu defectul.

Nu stiu daca ai facut ce ti-am zis sa faci ca din postul tau n-am inteles nimic util.

Daca faceai ce iti zisesem atunci acum stiam sigur daca e de la cei 2 tranzistori sau nu.

Daca vrei sa te putem ajuta, dupa ce ridici un picior al rezistorul R8, masoara tensiunile de pe fiecare picior ai celor doi tranzistori. Fa si o poza/schema sa vedem cum i-ai montat.

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru bataia de cap creata. Am stat putin si am gasit logica. Plecasem de la prezumtia de egalitate intre componente, adica toti tranzistorii au baza in mijloc, total gresit. Am constatat ca r8 nu are legatura cu schema de mai sus, iar cand l-am scos imi dadea aceeasi valoare. Acum functioneaza corect. Imi cer inca o data scuze si va multumesc pentru ajutorul acordat.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Ma tenteaza o asemenea sursa in special pentru carcasa si afisaje, urmand sa construiesc in ea o sursa de 30v. 

La baiatul de mai sus cu sursa blocata pe 27v, pe afisaj vad insa ca afisa doar 16.5v. Se poate cumva modifica ca sa arate o tensiune mai mare pe acel afisaj sau trebuie pus altul? Multumesc.

Link spre comentariu
1 hour ago, robert1000 said:

Ma tenteaza o asemenea sursa in special pentru carcasa si afisaje, urmand sa construiesc in ea o sursa de 30v. 

La baiatul de mai sus cu sursa blocata pe 27v, pe afisaj vad insa ca afisa doar 16.5v. Se poate cumva modifica ca sa arate o tensiune mai mare pe acel afisaj sau trebuie pus altul? Multumesc.

Si pe mine ma tenteaza o asemenea carcasa cu afisaje, urmand sa construiesc in ea o alta sursa.

Link spre comentariu

Intrebarea e daca putem modifica afisajul sa arate si tensiuni mai mare:) Ca daca nu, atunci ramanem doar cu o tabla de 100 lei si nu e chiar ok.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări