Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare 3 leduri in paralel

coco243

Postări Recomandate

Trebuie sa fac un proiect astfel. Sa alimentez de la o sursa de 5Vdc, ca din asta am vazut in comert 3 leduri in paralel.Va rog sa imi dati sfaturi. Cum fac coborarea asta de tensiune de la 5V cat am pe alimentatator, la 2V sau cat are un led.Multumesc mult.Sau daca exista in comert ceva reglabil care sa-mi coboare de la 5Vdc sau 24VDC pana la valori mici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• coco243

3

• zal

2

• validae

2

• Marian

1

Top autori în acest subiect

Ce fel de leduri ? Culoare, putere ? Cel mai simplu ar fi sa alimentezi fiecare led printr-o rezistenta separata, si fiecare grup (led+rezistenta) legat in paralel cu celelalte.

Link spre comentariu

Inca nu am caracteristicile ledurilor, dar din ce m-am mai uitat, au tensiuni de alimentare de la 1V si ceva pana la 4V.Ideea ta este sa pui rezistente in serie cu ledurile pentru ca pe rezistente sa cada teniune, iar restul de tensiune sa cada pe led?Nu exista posibilitatea ca sa creasca prea mult curentul prin led datorita tensiunii? Pot oare sa dimensionez rezistenta asa fin incat sa scot tensiunea ce-mi trebuie pe dioda?Nu exista integrate gata facute sa-mi coboare tensiunea reglabil?Ledurile cred ca vor fi identice intre ele.Multumesc.

Link spre comentariu

@coco243 ledul ca sa functioneze si deci sa se aprinda, consuma curent, acuma inseriind o rezistenta cu alimentarea lui, nenea Ohm ne spune ca tensiunea care pica pe ea este direct proportionala cu curentul care circula prin ea, adica pentru un anumit curent, printr-o rezistenta de o anumita valoare pica neaparat o anume tensiune. Pe principiul asta se bazeaza alimentarea ledurilor prin rezistente.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator adyfilimon

Salutare tuturor!Am si eu o mica dilema legata de LED-uri.De curand an cumparat led-uri smd 20 buc albe, 15 buc albastre si 15 rosii toate la aceeasi tensiune, cu intentia sa schimb luminile de la panoul de caldura al masinii.Le-am legat pe toate in paralel, albe la albe, rosii la rosii si albastre la albastre. Cand le-am conectat pe toate la sursa, surpriza, cele rosii nu se aprind impreuna cu celelalte decat singure desi sunt de acelasi fel.Mentionez ca led-urile sunt la 3v si le alimentez prin rezistenta la bateria auto.Cum le-as putea conecta?Si daca se poate sa-mi spune-ti care este "fenomenul".Multumesc!

Link spre comentariu

Fenomenul e cauzat de rezistenta interna diferita a ledurilor de diferite culori.Pentru a evita asta , se leaga fiecare led cu o rezistenta proprie, dimensionata astfel ca toate ledurile, indiferent de culoare sa consume acelasi curent.Daca nu consuma acelasi curent, la legarea in paralel, cele cu consum mare se aprind, iar cele care consuma mai putin nu se vor aprinde.Legarea in serie evita acest fenomen, fiindca curentul prin ele e egal.

Link spre comentariu
Vizitator adyfilimon

In sfarsit am reusit dar nu sunt multumi am pus rezistor pe fiecare culoare in parte numai ca rosul este pe jumatate mai slab. Posibil sa-mi trebuiasca o alta rezistenta dar numai dau jos. Atat de greu se monteaza panoul de caldura... Multumesc inca odata pentru ajutor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări