bmwh548 Postat Ianuarie 29, 2015 Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 Ce putere e marcata pe difuzoarele de inalte? Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 29, 2015 Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 Dupa parerea dumneavoastra care ar fi un amperaj minim pe care sa-l suporte bobina daca boxa zice ca are 80w nominal, daca eu mai pot recurge la o anume toleranta a inductantei daca fabricantul da deja o toleranta de 20%, si daca pot lua in considerare bobinele cu miez magnetic pe filtru de inalte ? nu folosi bobine cu miez pe inalte,valoarea este prea mica ca sa se justifice economia de cupru este suficienta sarma de 0,5-0,6mm pt twetere si medii din boxe hi-fi de pana in 100w,in conditiile in care un tweeter modern are o Pnom de 10-15w se justifica folosirea sarmei groase decat daca se cauta pierderi cat mai mici pt aplicatii speciale,acea rezistenta parazita nu face decat sa atenueze f putin caracteristica in zona de lucru( frecv de taiere),dar vorbim de 0,x db si oricum tweterul mai are rezistente separate pt atenuare carcasa aceea s-a topic din cine stie ce belea,de regula daca filtrul nu are sarcina(difuzorul este scos) acea bobina tinde sa faca scurt pe frecventele inalte care trec dupa condensator si daca s-a insistat atunci cu puterea... Eu am folosit cu preponderenta sarma de 0,8mm in boxe PA(filtrul pe driver) in care intra ore-ntregi 500-800w si nu s-a petrecut nici un incident.Depinde f mult cum este gandit filtrul,frecventa de taiere Singurele dileme cu care ar trebui sa te confrunti este valoarea exacta a bobinei si de unde sa procuri 1-2 buc cat mai ieftin.. Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Ianuarie 29, 2015 Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 (editat) Dar pentru bobina de bass care e toata invelita in ferita nu merita oare sa caut una care e aerisita ? Am masurat bobina buna pe un aparat nou UNI-T din magazin si a indicat 428uH, am mai gasit si un domn binevoitor la un service ca a masurat-o pe un LCM3 si i-a dat 569uH. As avea nevoie sa ma ajutati, va rog, cu niste formule corecte de calcul si/sau calculatoarele dupa care sa-mi calculez bobinele si sa verific unele din alte filtre. Mi-ar prinde bine niste formule de calcul si/sau calculatoare de frecvente de taiere pentru filtre, in special cele de gradul 2 ma intereseaza pe 3 cai si eventual pe 2. Multumesc mult pentru rabdare si intelegere, ideea e ca incerc sa invat cat mai mult pentru ca ceea ce fac e din pasiune si hobby. Editat Ianuarie 29, 2015 de danciusergiu84 Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 29, 2015 Partajează Postat Ianuarie 29, 2015 Eu ţi-am dat o soluţie băbească, să verifici cele două bobine (cea bună şi cea rebobinată) şi s-o modifici proporţional pe a doua după valoarea indicată de un instrument oarecare. Astea portabile sînt de cacao, arată fiecare altceva, dar tot vezi diferenţa dintre două bobine şi poţi să te orientezi. ............. Nu mai umbla în filtru în afara reparării căii de înalte, bobina de joase e suficientă ptr caracteristicile boxei. .............. Toate formulele, simulările şi calculatoarele sînt aproximative, tot verificarea practică e baza. De exemplu, compoziţia sîrmei folosite are influenţă asupra rezistenţei finale, bobinarea beată compromite inductanţa... etc. Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Ianuarie 30, 2015 Partajează Postat Ianuarie 30, 2015 Ai dreptate multa cu metoda ta, dar imi trebuie un aparat de masura ca sa pot etalona noua sau noile bobine pe care le voi face (daca vreau simetrie). Ideea e ca la magazin nu prea sunt prietenosi pe tema asta si am o jena mare sa merg cu jihadu peste ei si cu o bobina sau doua si sa scot spire acolo pana la valoarea originalei. Aparatul ce il au, UNI-T UT603 masoara inductante si capacitati etc, e foarte atragator pentru mine: http://uni-trend.com/UT603.html in sensul ca visam la asa ceva din adolescenta incat acum nu stiu daca ma pot abtine sa nu dau o gaura de 165 de lei bugetului, desi nu se justifica investitia in mod practic in viitorul apropiat, poate doar lifetime fiindca sigur va fi util la casa mea. Deci mi-ar prinde bine o parere vis-a-vis raportul calitate/pret care il are acest aparat sau daca stiti unul asemanator prin magazine online care sa merite luat in considerare fata de acesta. O alta varianta ar fi sa ma duc la domnul de la service care parea mai serviabil si pentru o cafea sa ma lase sa-mi fac treaba. Intre timp am dat un mail si la Canton sa aflu inductanta bobinei de inalte si cu ocazia asta si a celei de bass (cine stie... poate o trec pe aer). Rezultatele sunt urmatoarele, postez fiindca probabil ajuta si pe altii sa le cunoasca valorile: "Dear Sir, Thanks for your email! Here are the values: 2603 0,41- 0,43mH 1550 1,84- 1,96mH Mit freundlichen Grüssen / Kind regards Lukas Reiter -Kundendienst-" Rezulta ca aparatul UNI-T a fost foarte exact, concret a masurat 0,428mH, deci mie mi se pare ca e foarte tare. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Dacă precizia respectivă se păstrează pe toate gamele şi în cadrul fiecăreia pe tot intervalul, e un aparat bun. Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 diferenta intre un aparat de fabrica si unul home made este calibrarea.Probabil ca si LCM3 calibrat corect ar indicat la fel de bine,dar nenea de la service probabil nu e interesat,doar masoara 'ceva' si eu as lua de buna indicatia puntii uni-t partea mai putin buna e ca bobine de 0,42 nu prea se gasesc,deci ori pui de 0,39 ori 0,47,toleranta incadrandu-se in 10% fata de valoarea centrala referitor la schimbatul pieselor prin filtre,eu mi-am spus parerea,o sa ajungi sa dublezi pretul unor boxe f vechi,care oricum sunt coapte(suspensii,magneti,cutii) si la final o sa te intrebi unde s-au dus banii cand puteam sa-mi iau altceva mai nou si mai performant.Cred ca esti constient ca nu reconditionezi ceva boxe de referinta carora le creste valoarea in timp.Un set nou de bipolari mai tineau inca cel putin 20 de ani in conditiile in care nu se stie daca boxele vor mai exista,si nici nu schimbau sunetul semnificativ calculatoare gasesti pe net gramezi http://www.mh-audio.nl/spk_calc.asp http://www.google.ro/search?q=inductor+calculator&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=jpXMVJaKKKqfygOqpYDIDA numai ca dupa cum a spus zi Zal mai sus,sunt orientative ,fara controlul a ce rezulta(masurari) rezultatele sunt f diverse(de la binisor la spre foarte rau,in nici un caz f bine) Link spre comentariu
bmwh548 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Sau ar putea sa ia una de 0.47 si sa o aduca la 0.42 scotand spire. Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 da,dar nu este nevoie,ai sa fii surprins cum se faceau filtrele pe vremuri si cum se incalecau caracteristicile.Abaterea de 10% la o bobina este apa de ploaie pe langa ce mi-a fost dat sa vad.Boxele inginerite ca la carte costau mult si pe vremuri,dar lumea nu era asa pretentioasa si se multumea si cu ce se gasea.Toti se proptesc in niste amaruri de electroliciti ca aia sunt marea pbma a secolului,numai ca nu vad cireasa de pe tort ,modarile simple nu prea sunt posibile fara schimbari ale designului. Functia primeaza formei si fabricantii au inteles acest lucru cand au folosit ce au folosit.In boxele care se adreseaza altei piete s-a folosit altceva,dar romanul cum se pricepe la toate face upgradeuri la orice,din orice Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Va multumesc pentru sfaturi. Stiti cumva un magasin online de unde se poate cumpara inductante de 0,47mH ? Link spre comentariu
vivian Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Gasesti aici:http://www.audioalchemy.ro/filtre/bobine.htm, tot la ei:http://www.mundorf.com/PDF/Mundorf_Hifi+Studio_catalog.pdf pagina 45 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 http://www.partysound.ro/bobina-fara-miez-monacor-lsip472-p-10349.html Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 31, 2015 Partajează Postat Ianuarie 31, 2015 Aia da, piese mundorf in niste puscarii vechi. E o idee buna, dar doar daca iei piese de 100E in sus. Diferenta se va simti!!! (la buzunar) Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Februarie 1, 2015 Partajează Postat Februarie 1, 2015 (editat) N-as vrea sa dau motive de polemica decat in mod constructiv, vreau sa ma informez cat mai bine inainte de a lua decizii, vreau sa stiti ca tin cont de fiecare opinie dar le trec prin filtrul personal si binenteles prin cel al buzunarului. Binenteles ca nu voi dubla valoarea incintelor si voi alege raport optim intre calitate/pret. Decizia de a pune condensatori uscati pe medii si inalte e justificata de siguranta acelor difuzoare, am ales la fel si pentru joase deoarece atunci nu aveam in plan achizitia unui masurator LC si nu aveam cum sa-mi dau seama daca peste cativa ani caracteristicile de raspuns a incintei se modifica. Plus am avut experiente nasoale cu electrolitici care au puscat de la cativa ani vechime si volum audio mare deci si etajul final e vizat mai ales daca pusca cel de pe joase. Legat de bobinele de pe inalte astept aparatul de masura "SMT" comandat de pe forum. Am 2 bobine fara utilizare dar cam mari si nu vor incapea pe cablaj decat prinse in picioare, binenteles ca 80% din sarma trebuie sa zboare, adica de la 2,5 (calculat) la 0,42 mH, sarma e de 0,68 deci ideala, nu trebuie sa ma complic cu bobinatul, doar sa debobinez simplu. Am inteles ca trebue avut grija ca bobinele sa nu interfereze, deci care e asezarea corecta ? poza 1: poza 2: Editat Februarie 1, 2015 de danciusergiu84 Link spre comentariu
zal Postat Februarie 1, 2015 Partajează Postat Februarie 1, 2015 În principiu, în a doua poză mi se pare mai bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum