Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire condensatori in filtre

Vizitator caracude2

Postări Recomandate

Da, cele de 22 sunt pentru basi din Tesla, cele de 47 pentru basi din Canton.

Problema e ca sunt mici filtrele si nu stiu cum vor sta calarite acolo si cum se vor putea rigidiza,

As merge pe JB (la mediile si inaltele Canton) daca nu au feedback negativ deoarece Wima ma deranjeaza ca au tolerante de 10% (nu de 5% ca JB), si pe inalte unde am doar unul de 3,3uF 10% e mult. Plus ca pe medii e tot un singur condensator dar are valoarea greu de gasit si anume 8,2uF pe care nu o pot face exact din 2 condensatore Wima care cel putin in teorie au si tolerante mai mari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danciusergiu84

22

• bmwh548

17

• zal

15

• CBI

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Era o ideie, nu o obligaţie să pui Wima, pui ce găseşti acolo, să încapă şi să fie nu prea scumpi. Există şi cu 2,5% toleranţă dar nu se aduc. În caz extrem 8,2uF se pot face din 4,7+2,2+2,2uF sau 4,7+3,3uF sortaţi cu un plus de capacitate, sau se mai pot lipi pe spatele plăcii cond mai mici de 0,1...0,22uF ptr corectarea totalului.

Uite în poze un exemplu de prindere a mai mulţi cond pe o placă de filtru, sînt lipiţi cu prenadez.

Link spre comentariu

eu in locul tau as cumpara bipolari noi cu 35vac(100vcc) pt ca boxele nu merita mai mult

daca tii neaparat sa pui uscati si nu electrolitici,orice gasesti cu 100vcc este mai mult decat suficient pt puterea difuzoarelor

pt cel de 8,2 cum a zis ZAL,3,3+4,7,diferenta de 0,2uf nici nu o poti masura cu microfonul,daramite AUZI

difuzoarele sunt batrane si nu sunt genul pe care poti auzi diferente intre condensatori ,decat daca sunt defecti

tolerantele de 10% sunt suficiente,doar la tweeter sa ii alegi sa nu fie la unul 10% pe plus si la celalalt pe minus pt ca e posibil sa auzi mici diferente de spl

deci pune linistit JB sau WIma de la TME sau unde ai gasit , noi sa fie si cat mai ieftini si nu te mai complica inutil

la bobina daca i s-a topit carcasa e posibil sa se fi dus si emailul de pe sarma,analizeaz-o atent,daca da,trebuie refacuta,daca nu,las-o asa si fara carcasa doar toarna putin lipici (superglue etc) peste spirele exterioare sa nu plece

Link spre comentariu

Zal - Multumesc pentru idee, am fost la magazin sa verific comanda, deja comandase din oficiu JB cel de 8,2 desi eu cerusem Wima. Sunt consolat cu gandul ca au tensiune mare 250 Vdc, toleranta mai mica si sunt tot de polipropilena cu foita metalizata ca si Wima (din ce am citit la ei pe site sunt self-healing :rade:  - vai de vecinii mei)

CBI - Condensatorii vor fi pana la urma toti uscati. Intr-un fel ai dreptate ca nu prea merita cei mari de basi uscati, dar macar nu mai exista riscul sa ii schimb sau sa imi deformeze in timp sunetul fara sa imi dau seama.

Si eu care deja cautam info. cum se poate face upgrade si ridica frecventele de taiere la filtre SAL 200w si 8 ohm peste care am dat: :jytuiyu

post-193700-0-84219000-1422394695_thumb.gif

Ma atragea ideea de separare cu 12 dB fata de 6 dB cat mi se pare ca au acestea de la Canton Fonum 90: post-193700-0-24355300-1422396579_thumb.gif

Am masurat rezistenta bobinei si e pe sfert fata de cealalta intreaga (scazand eroarea aparatului binenteles), acum vreau sa o dau jos sa masor sarma si sa numar cate spire are apoi sai masor carcasa. Mai am o bobina incalzita de pe un RFT 35VA care are cam aceasi carcasa desi pe margini e putin ondulata incerc sa o folosesc.

post-193700-0-76116000-1422395183_thumb.gif

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Toti condensatorii cu folie metalizata sunt "self-healing".

Daca tot trebuie sa reconstruiesti bobina ai putea sa o faci de la zero. Capetele suportului merg facute din sticlotextolit (suportul de la cablajele imprimate) sau chiar plastic ceva mai gros, iar centrul (tubul) din ceva pexal/ppr (tevile de plastic pentru instalatii). In felul asta vei avea un suport bun pe care sa bobinezi.

Link spre comentariu

Cred ca am si putin noroc cu aceasta carcasa mai ondulata, am incercat o bobinare a sarmei de pe cea originala sa vad cum merge, la final a iesit mai aiurea fiindca nu am experienta, mana sau scule. Ce ziceti e ok asa ?

post-193700-0-36167100-1422408234_thumb.gif

Oricum asta e o prima incercare si sarma aceea era ondulata toata (9,7 metri) plus ca am lucrat cu lumina slaba si la final m-am grabit.

O alta problema e ca sarma originala e de 0,5 iar eu am doar de 0,6. Oare gasesc de vanzare ?

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Ma gandeam eu sunt ca firave aceste bobine si 0,6 nu le-ar face rau, dar sincer m-am oprit din cateva considerente pe care nu le cunosc:

- Daca se modifica rezistenta interna a bobinei nu afecteaza "negativ" graficului de raspuns in frecventa al incintei ? Adica marind sectiunea sarmei scade rezistenta interna a bobinei si asta sa duca la modificarea impedantei pe inalte. Probabil o idee buna ar fi sa trec pe 0,6 si bobina de la filtru bun.

- Am cautat azi-noapte calculatoare de bobine dar nu am gasit ce am eu nevoie, daca imi poti recomanda ceva care sa ma ajute as fi incantat. Cunosc diametrul carcasei: 12mm, lungimea: 9mm, nr. spire: 172, si diametrul exterior al bobinajului e de 25mm daca nu ma insel. Din ce am calculat eu dupa o formula de pe net (care nu avea treaba cu sectiunea sarmei si nr. de spire) inductanta bobine ar fi de 393 uH.

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

o poti face si cu 0,6mm daca nu ai de 0,5mm ,diferenta de rezistenta este prea mica pt a putea fi serioasa

la diam. carcasei de 12mm si inaltimea de 9mm ,pt 9,7m de 0,5mm de sarma masurati de tine mi-a dat 0,55mH ,179spire ,0,82ohmi

pt 0,6mm ai 171 spire 9,9m sarma si 0,66ohmi

infasoara sarma spira langa spira si stranse bine,este greu de facut asa din mana ,de regula se face pe un dispozitiv cu o manivela cumva sa poti roti mosorul si cu cealalta mana sa tii sarma intinsa si sa o pozitionezi.Indreapta sarma inainte daca este ondulata,desi la 0,6mm nu prea apar pbme ,trebuie doar atentie

Se gasesc si bobine de 0,56mh de cumparat  ,o sa gasesti tot acolo si condensatori si multe altele

Link spre comentariu

Fă o şmecherie: ia ambele bobine şi du-te la magazin, te prefaci că vrei să cumperi un multimetru sau inductanţmetru mai scump şi vrei să-l verifici, cu acest prilej, infigi bobinele în el şi vezi diferenţa, o ţii minte şi micşorezi sau măreşti nr de spire la cea nouă proporţional. Te vei încadra în toleranţa de fabricaţie.  :)

Link spre comentariu

De asta am recomandat suporti noi pentru bobinaj, aia sunt prea deformati ca sa poti bobina spira langa spira. Nu stiu cu ce ai masurat, recomand un subler bun, sa nu masori pe exterior decat daca iei in considerare si grosimea "capetelor" suportului. Manual e foarte greu sa obtii un rezultat bun, daca nu ai sculele necesare poate ar fi mai bine sa cumperi bobinele gata facute (sau sa gasesti pe cineva care sa ti le faca la specificatiile exacte).

Link spre comentariu

Masuratorile le-am facut cu un subler romanesc "comunist" :)  cel de tip mai mare care nu are tija de masurat adancimea si cel mai deranjant ciocu mic din spate nu masoara pe interior ci tot pe exterior, ceea ce m-a pus sa fac putina matematica la masurarea lungimii bobinei (scazand grosimea plasticului din lungimea totala). Diametrul la carcasa originala topita a fost greu de masurat fiind subtiat, am gasit pe margine o buza mai intreaga si m-am orientat si dupa cea originala buna din exterior. Sarmele le-am masurat de mai multe ori in mai multe locuri mai ales la cea originala prajita care avea lacul topit, am incercat sa nu tin sarma perpendicular pe ciocul de masurat ci undeva la 45 de grade, daca strang sa nu crape lacul si sa-mi arate ceva variabil, si am incercat sa tin sarma cat mai relaxata cand masuram ca sa nu imi dea in plus. Pe subler m-am uitat si cu lupa tinand ciocul strans cu degetul. Oricum imi aduc de la al meu tata un micrometru  :freaza: sa pot masura sarmele usor si bine de acum si un subler de masurat interiorul pt. lungimea carcaselor.

Din ce informatii foarte utile mi-ati dat am 2 variante mai bunicele zic eu:

- Una comoda dar care costa ar fi sa ma duc la magazin sa masor bobina buna si sa cumpar 2 identice sa fie simetrie intre canale. (habar n-am care ar fi pretul orientativ ?)

- Si una care o pot incerca inainte de a cumpara bobine, si anume sa masor cea buna la magazin in ideea de a vedea cat ar fi pretul la doua bucati, si apoi in functie de inductanta exacta a bobinei bune sa obtin dupa calculele lui CBI nr. de spire pt. sarma de 0,6, si sa refac si bobina buna cu sarma de 0,6 pentru simetrie. (carcasele din ce am masurat par la fel la dimensiune)

Link spre comentariu

Am masurat sarmele cu micrometru, cea originala e de 0,55mm, si cea pe care o am eu e de 0,63mm

Situatia e de asa natura ca bobina buna nu se mai poate reface cu sarma mai groasa deoarece si asa e umpluta carcasa la maxim: post-193700-0-95162300-1422526169_thumb.gif

Vreau sa merg pe simetrie, deci ori gasesc 2 carcase mai mari identice, ori voi cumpara bobine noi daca gasesc ceva potrivit. Incerc sa ajung pe la magazin sa imi masoare bobina sa stiu oricum o treaba. M-am uitat orientativ pe TME si am gasit doar la 0,5mH bobina care sa aibe un curent de 2A si rezistenta acceptabila dupa parearea mea, la inductante mai mici  sau mai mari am gasit doar cu ferita si la curenti mai mici.

http://www.tme.eu/ro/details/5256-rc/inductoare-tht-axiale/bourns/#

Dupa parerea dumneavoastra care ar fi un amperaj minim pe care sa-l suporte bobina daca boxa zice ca are 80w nominal, daca eu mai pot recurge la o anume toleranta a inductantei daca fabricantul da deja o toleranta de 20%, si daca pot lua in considerare bobinele cu miez magnetic pe filtru de inalte ?

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări