Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire condensatori in filtre

Vizitator caracude2

Postări Recomandate

Vizitator caracude2

M-ati desumflat mai repede decat credeam ... aseara eram increzator .... pun un anunt, se gasesc cativa oameni de bine sa ma ajute. Imi recomanda cativa condensatori, imi arata o poza cum se lipesc si am rezolvat ????!!!! Asa au impresia toti habarnistii de pe forumuri ca se face treaba. Financiar nu merita sa le reconditionez. Boxele sunt vechi (1973 - 1978), posibil sa fie imbatrinite si difurile. Rebobinarea nu este o solutie pentru ca se pierde din calitatea sunetului. In limita timpului si a puterii de acumulare de conostinte am sa incerc sa mai invat cate ceva (carti am, dar prin liceu n-am prea invatat electricitate, magnetism si mai tarziu nu am mai avut tangente). N-am la cine sa le duc in Slatina. Le mai pastrez intacte o perioada ...

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danciusergiu84

22

• bmwh548

17

• zal

15

• CBI

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Postez aici ca sa nu mai deschid topic separat: are vreun sens inlocuirea condensatorilor din filtrele RFT-urilor B9261 (cele de 50VA)? Producatorul este Frolyt si condensatorii cred ca faceau parte din gama Elyt (4 din ei cel putin, pe 2 dintre ei sunt trecute doar datele esentiale). Multumesc in avans.

Link spre comentariu

Salut.

Pune si tu cateva poze din diverse unghiuri, poate se va gasi careva sa te ajute.

Asa cum spunea ante vorbitorul(scriitorul) meu ,trebuie inlocuiti

Editat de vivian
Link spre comentariu

1. Rubycon si Nichicon din magazinele noastre sunt adesea fake-uri,

2. si mai ales ai grija ca sunt polarizati [!]. In filtre se folosesc condensatori NE-polarizati.

In ciuda aparentelor, cei din filtrele tale sunt nepolarizati (poate in afara de 2 din circuitul de protectie); difera doar un cod numeric pe ei.

3. Eu nu m-as grabi sa ii schimb, cel putin nu pe toti ci i-as masura intai. Probabil merita schimbati cei din serie cu tweeterele - acolo merg MKP-uri.

Pt restul poti gasi Bennic (electrolitici non-polar) la AudioAlchemy.

Link spre comentariu

Multumesc.

2. Nu vreau sa va contrazic, dar daca e sa ma iau dupa constructia carcasei sunt polarizati, iar in schema filtrului apar tot condensatori polarizati. Daca as vrea sa-i schimb cu nonpolarizati banuiesc ca ar trebui sa aleg si alte valori? Din cate tin minte astia de obicei sunt de ordinul nanofarazilor.

3. Nu pot sa ii masor din pacate. In cel mai bun caz as putea sa masor sa nu fie in scurt, dar nu am cu ce sa masor capacitatea lor.

Link spre comentariu

Salut.

Daca intradevar ai schema(daca nu poti sa o scoti) vezi cum sunt legati condensatorii (cei polarizati), aplici formulele din link-ul de mai jos si iti rezulta valoare echivalenta pentru ai schimba cu unii nepolarizati.

Asa cum spunea @shambala poti pune MKP-uri sau chiar PIO.

Poti face modificarea de rigoare doar pe un singur filtru dupa care un test de auditie (cu un filtru modificat si celalalt nu) si ai sa fii surprins in mod placut de diferenta.

De obicei valorile in filtre sunt de ordinul microfarazilor, in nici un caz nanofarazi.http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&cad=rja&uact=8&ved=0CGUQFjAM&url=http%3A%2F%2Flectiivirtuale.wikispaces.com%2Ffile%2Fview%2FGruparea%2Bcondensatoarelor.doc&ei=KGtnVJXwAqrNygP174LoAw&usg=AFQjCNH1Z8txYjX4LO41RYs0cMlOn2th7Q&bvm=bv.79142246,d.bGQ

Spor la treaba.

Link spre comentariu

In filtre NU se folosesc condensatori polarizati ci doar nepolarizati pt ca functioneaza exclusiv in curent alternativ.

Exista intradevar solutia inserierii + la + (sau - la -)  a condensatorilor polarizati pt a obtine unul nepolarizat - se foloseste la filtrele ieftine. (nu se foloseste la semnal mic.)

In aceeasi capsula - de condensator electrolitic polarizat, nemtii (din vest) au construit si condensatori nepolarizati. Mai mult, ramasese pe capsule si marcajul + si -, diferenta era data doar de un cod numeric (Zal le stie pe de rost). Poate si fratii din est au facut la fel, ca tot au copiat cat au putut din tehnologia Elyte.

Daca exista schema pe ea se vede dintr-o privire daca sunt legati 2 C in serie (+ la +) sau daca sunt legati in paralel.

Daca nu exista schema, se verifica imediat pe cablaj cum sunt legati respectivii electrolitici.

Oricum, nu merita inlocuiti cu electrolitici polarizati (inseriati), daca tot se cauta o imbunatatire a calitatii.

Un C vechi se poate verifica (stil diy 1920-1980) incarcadu-l cat mai aproape de tensiunea nominala, si masurand timpul cat pastreaza sarcina electrica (se traseaza graficul descarcarii). Daca e f bun tine tensiunea zile intregi.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Avind in vedere ca nu sunt incinte "cu pretentii" si este parerea mea personala ,eu as proceda in felul urmator:

- inlocuirea grupului de condensatoare C1+C2 cu un condensator NEpolarizat cu valoarea de 22...24 microfarazi

- inlocuirea grupului de condensatoare C3+C4 cu un condensator NEpolarizat cu valoarea de 6,8 microfarazi

- C5 si C6 pot fi inlocuiti cu condensatori, de aceeasi valoare ca in filtru, recuperati din montaje industriale (cu mult mai buni decat unii noi din magazine) 

Dupa care as compara in auditie .

Poate alt coleg forumist iti va da alta solutie si poate alte valori. Merita sa incerci. Urechea iti va spune ce varianta finala sa alegi.

Spor la treaba!

Editat de vivian
Link spre comentariu

6,8uF mai bine MKP decat electrolitic, nu e chiar atat de scump. Atentie, NU Audiophiler [!].

C5 si 6 nu stiu daca are rost sa fie schimbati, nu participa la sunet, sunt in circuitul protectiei. Oricum, nu prea conteaza, costa derizoriu.

Dupa cum se observa si nemtii deseneaza schemele gresit, intentionat sau nu ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări