Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PL84PP SMPS


fgbogdan

Postări Recomandate

Am inceput un PP cu PL84. Lampile sunt SH

am utiliza PL84 si ECC82

m-am ispirat de aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=129403&hilit=el86

sursa cu IR2153

Schema

Posted Image

Realizarea

Posted Image

interior (un canal pe moment)

Posted Image

a pornit ... se aude ...

am o problema ... sunet slab ... toate tesiunile sunt ca pe schema doar Ui imi este negativa (-25V)

am mers pe ultima varianta

ce n-am facut bine ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • fgbogdan

    8

  • RockDok

    5

  • iop95

    1

  • Untold

    1

Top autori în acest subiect

De unde iese Ug1 si ce valoare trebuie sa ajunga pe grile? Poate o rezistenta de 100k paralel cu condensatorul nenumerotat de 220n ar ajuta. Mai bine un semireglabil pentru ajustarea Ui. Sau chiar trecerea la negativare automata, oricum asta este bannerul pe care piticii mei il flutura, nu trebuie sa te iei dupa ei. IR2153?

Link spre comentariu

Ug1 vine dintr-o infasurare separata de la traf simplu redresata cu un ba159 si filtrata. O sa incerc sa i dau separat dintr-o sursa reglabila sa vad ce iese. Mersi de idee .... Seara faina !

Link spre comentariu

Am incercat cu negativare automata dar se aude nasol.

Sunt eu zapacit. Pe schema scrie 16v RMS si eu masuram tensiune contiuna. deci presupun ca este ok.

 

Traful ... e bobinat conform sugestiei d-nului Lazaroiu de aici http://www.elforum.info/download/file.php?id=31141

si presupun ca e fazat ok.

Da ... se aude bine ... dar am brum (cu volumul la zero) - mai trebuie sa umblu la pozitionari si la punctul de masa -

dar numai dupa ce termin si cel de-al doilea canal.

Link spre comentariu

Fara semnal UI trebuie sa fie zero! Daca nu e asa, ceva din circuitul de grila nu e ok; tb verificate valorile rez de 330 si 22k si condensatoarele de cuplaj sa nu aiba curenti mari. Poate fi si unul din tuburi daca efectul (dezechilibrul UI in cc) apare dupa 3-4 minute de la alimentare.

Link spre comentariu

Scuze, nu am fost atent ce reprezinta UI. "...presupun ca e fazat ok." nu suna bine. Eu cind incep fiecare infasurare fac si cite o poza sa nu trebuiasca sa presupun lucruri. Mai ales la flyback-uri si pp-uri fie ele SMPS sau OT-uri. Schita de bobinare este evident corecta si valabila doar daca se respecta sensul de bobinare, adica nu dai jos carcasa de pe masina de bobinat iar aceasta infasoara intr-un singur sens. SMPS-ul este cumva in stinga jos si trafo SMPS in stinga sus in ultima poza?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ug1 sa nu fi gresit polarizarea !trebuie + la masa si_ la rezistentele ce duc in grilelefinalelor (negativare fixa ) Presupun doar...schema pare a fi ok.Cu negativare automata mariti rezistentele din catozi (minim 200 ohmi) .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am pus 6N1P si e mai bine.Am insa niste brum pe care nu sunt capabil sa il scot. Am refacut totul cu stea pentru masa ... dar nimic. Brumul scade cand reduc tensiunea pe G2 ... dar in acelasi timp scade si puterea.Interesant ca varaiaza in functie de potentiometrul de volul (100K log) - este maxim in pozitie mediana si se diminueaza spre capete, asa ca stau cu el la maxim si reglez din sursa audio volumul.Am incercat condensatori, bobine, decuplari, filamente ridicate (chiar am uitat sa le mai ridic acum ca am pus 6N1P ... si stiu ca nu e ok ..)dar tot degeaba.Ma tot mir cum trec cei 50Hz prin SMPS ... Insa pana la urma sursa SMPS insa mi-a dat cel mai de furca.2153-ul e un pacatos. Foarte potrivit la becuri halogene ... dar la mai mult ... intai am utilizat un primar de 100 de spire.Apoi am trecut la 15 spire ... si a mers o perioada, apoi a inceput sa distruga condensatorul de 1uF serie cu primarul (pur si simplu il incalzea si exploda - normal ca atunci crapa totul)Am ajuns apoi la 30 spire in primar - si a fost ok. (stiu ca se poate calcula numarul de spire - dar de unde sa stiu parametrii feritelor ... sun recuperate din ATX sau monitoare)Condensatorul de 1uF /250V - polarizat - l-am inlocuit pana la urma cu unul nepolarizat la 630V si a fost ok.a urmat apoi partea in care dupa 1,2 ore de functionare ... se oprea (se strapungeau diodele din puntea de inalta) (BA 159)In timp am invatat ca sigurantele pe intrare, primar si inalta mai salveaza din stricaciunile pe care le face 220V redresata.Am pus acum de diode de 2 Amperi pe inalta, siguranta de 1A pe intrare - primar - inalta.Radiator pe Mosfeti, radiator pe rezistenta de alimentare a lui 2153 si ... de doua zile merge.Cred ca am ars cel putin 50 de perechi de mosfeti in decursul unui an de zile de cand experimentez.Mai am muuult de invatat - si desi pare simplu - de fiecare data cand pun contactul - o fac cu teama.eiii .. si uite ca in timp ce scriam - a facut ceva poc ... si incet incat muzica s-a stins.urmeaza sa-l desfac din nou si sa vad ce s-a mai intamplat.experimentul nu se termina niciodata.

Link spre comentariu

Exista trei solutii pentru problema dvs-alimentare clasica provizorie pentru a avea siguranta ca amplificatorul este in regula-protectie cu limitare de curent pe partea SMPS (50 de FET-uri ?)-Sebi, daca are timp sa va ajute...

Link spre comentariu

Dupa cum spun si colegii o sursa liniara e solutia, cel putin pana vei deslusi functionarea sursei in comutatie.Presupun ca ai folosit o topologie semi-punte (aka half-brigde) unde miezurile din monitoare nu prea se potrivesc, au intrefier maricel si sunt utilizate in flyback-uri de obicei.Scapa de IR2153 si abordeaza un TL494 + IR2110. La alimentatoare userul smilex alaturi de alti colegi explica pasii pt calculul transformatorului folosit in semi-punte, iar un miez etd39(ale carui caracteristici le gasesti ilustrate intr-o foaie de catalog) costa poate mai putin decat o pereche de mosfeti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări