Vizitator Silenz Postat Ianuarie 17, 2014 Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 Salut, Potentiometrul de 1kohm (de sus) are un simbol, iar cel de 10kohm (din dreapta), are alt simbol. Cumva cel de 1kohm este logaritmic, iar celalalt liniar? Cum imi pot da seama din schema care este logaritmic si care este liniar? Iar daca nu are treaba cu asta, atunci de ce difera simbolul? Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Ianuarie 17, 2014 Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 In aceasta schema ambele potentiometre sunt cu caracteristica liniara. Folosirea unor potentiometre logaritmice nu s-ar justifica. In general potentiometrele logaritmice se folosesc in audio ca potentiometru de volum si in unele corectoare de ton deoarece cu ajutorul lor se compenseaza caracteristica liniara a urechii umane.Diferentierea potentiometrelor nu se face prin simbol ci prin mentionarea sufixelor log si lin. Ex. 1k log0= 1 kiloohm logaritmic, 1 k lin0 1 kiloohm liniar.Cand nu se mentioneaza tipul de caracteristica atunci aceasta este liniara. Link spre comentariu
Vizitator Silenz Postat Ianuarie 17, 2014 Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 Multumesc pentru lamurire ! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 17, 2014 Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 Confuzia vine de la cel care a desenat schema, a folosit simboluri diferite dar echivalente ptr aceleaşi piese. Se mai întîmplă. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Ianuarie 17, 2014 Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 Multumesc pentru lamurire !Cu placere. Daca am lamurit o neclaritate eu sunt foarte multumit. Toate bune. Link spre comentariu
briobit Postat Ianuarie 17, 2014 Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 de ce nu ai postat si tu in topicul unde am facut initial aceasta sursa? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum