Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Test stabilitate amplificatoare.

Vizitator

Postări Recomandate

Nu conteaza valoarea comentariilor facute de tine in timpul experimentului ( oare de ce se incalzeste condesatorul de 1 micro Farad la doar 13 V pe iesire etc :) , fiecare intelege ce doreste sau cat poate :) ) , important este ca amplificatorul tau V2 are o rezerva de stabilitate destul de mare la sarcini reactive , poate ca este usor supracompensat , sunt convins ca poti obtine un SR mai mare cu o compensare mai atenta , dar este absolut suficient si asa . Schema folosita de tine mai are resurse , cu 10 nF pe iesire Yamaha arata ca-n desen ! Din acest test , Leco V2 este un amplificator foarte performant .Mai ramane sa verifici stabilitatea termica ( modul amplificator + SMPS ) si cea a protectiei SOA pe sarcina reactiva cu o bobina serioasa , alegand freventa optima de test in asa fel incat defazajul intre curentul prin sarcina si tensiunea la iesire sa fie de 60 grade .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Stiu ca realizarea mea este superioara fata de yamaha in ceea ce priveste comportamentul pe sarcina capacitiva, insa sa nu uitam ca schemele yahama sint TD autooscilant, iar amplificatoarele in comutatie, chiar daca pe iesire au clasa AB, se considera tot switching amplifier, iar switching amplifiers stau PROST pe sarcini capacitive.Testele le opresc aici, si asa am deviat de la reglaj banal de bias, pina prea departe.Filmuletele ramin pentru colegi, ca material de documentare, daca se poate numi asa...Succes tuturor!As vrea sa vad si alte amplificatoare ale colegilor realizate pe forum, indiferent ce denumire au, Motamp, Leach, SKA GB150D, Sara, Sara 2 Mvp100.V2, etc, etc, etc, la un test asemanator, ar fi foarte relativ!

Link spre comentariu

Cu mare placere. SARA-2 nu am facut-o eu practic, ci colegul nostru Alin care nu are niciun fel de problema cu montajul. El a realizat prima implementare practica fara sa fie nevoie de niciun reglaj sau ajustare. Acest amplificator a fost construit exclusiv pe baze teoretice fara a se apela experimente practice. La fel s-a intamplat si cu SARA-1 care a iesit doar din pix si computer. Leco mai jos vezi simularea la SARA-2 cu semnal dreptunghiular de 1V la intrare si circa 28V la iesire, fara sarcina rezistiva la iesire, doar cu sarcina capacitiva. In prima simulare avem 50nF iar apoi 1uF.

Link spre comentariu

Greierasul, simularea pentru mine (fara sa vreau sa supar pe cineva) este doar teoretica, arata cum ar fi ideal, insa realitatea este alta.

Ai realizat etajul final FINIT pina la urma?

Adica ai placa cu piese pe ea, completa, functionala, se poate testa?

Daca da, pune un osciloscop la iesire, baga semnal de 10Khz dreptunghiular la intrare, pune un capacitor de 1uF la iesire, si daca oscilograma arata asa la 28V pe iesire la 10Khz, FARA sarcina pe iesire eu dau o masa la restaurant!

Nu este un raspuns cu rautate, iti respect munca si realizarile, dar da-mi voie sa NU cred acele oscilograme (a doua in mod special), cea cu 1uF la iesire la 28Vrma, fara sarcina.

Apropos la ce frecventa s-a simulat?

Daca nu ai osciloscop in dotare, ma ofer eu sa vin cu al meu la tine, cu condensator de 1uF si cu generatorul meu.

Insa abia saptamina viitoare pot.

Link spre comentariu

Bun, hai sa ne intelegem ca sa nu ajungem in balarii. Deci tu vrei sa vezi stabilitatea amplificatorului, da ? Ok, o sa detaliez pentru ca faci o confuzie pe care nimeni inca nu a corectat-o. Deci ceea ce vezi tu in simulare este tensiunea de la iesirea amplificatorului INAINTE de zobel. Ceea ce vezi tu DUPA este intr-o proportie foarte mare o oscilatie dintre L-ul zobelului si C-ul constituit ca sarcina. Totusi ca sa putem compara mere cu mere, iti postez si cum arata raspunsul dupa zobel, ca sa fie cam ceea ce ai masurat tu, cu toate ca nu reprezinta stabilitatea intrinseca a amplificatorului.

Link spre comentariu

Greierasul, simularea pentru mine (fara sa vreau sa supar pe cineva) este doar teoretica, arata cum ar fi ideal, insa realitatea este alta.

Ai realizat etajul final FINIT pina la urma?

Adica ai placa cu piese pe ea, completa, functionala, se poate testa?

Daca da, pune un osciloscop la iesire, baga semnal de 10Khz dreptunghiular la intrare, pune un capacitor de 1uF la iesire, si daca oscilograma arata asa la 28V pe iesire la 10Khz, FARA sarcina pe iesire eu dau o masa la restaurant!

Nu este un raspuns cu rautate, iti respect munca si realizarile, dar da-mi voie sa NU cred acele oscilograme (a doua in mod special), cea cu 1uF la iesire la 28Vrma, fara sarcina.

Apropos la ce frecventa s-a simulat?

Daca nu ai osciloscop in dotare, ma ofer eu sa vin cu al meu la tine, cu condensator de 1uF si cu generatorul meu.

Insa abia saptamina viitoare pot.

Deci, SARA-1 este un produs finit, cred ca are si pozele cu amplificatorul la topicul in cauza. In momentul de fata este la sediul Audioconcept pentru a putea fi audiat de catre oricine in luna ianuarie. Apoi il am acasa din nou si te poti juca cu el oricat doresti. SARA-2 este si el realizat practic de catre userul Allain85.

Simularea pe care o vezi acum e facuta la 5khz. Daca doresti o repet si pentru 10khz.

Osciloscop am, ti-am spus, este exact modelul tau. Nu mai am generator de functii. Condensator de 1uF am si eu :)

later edit: am verificat si la SARA-1 dupa Zobel si forma semnalului arata ca la SARA-2 ceea ce ne spune ca de fapt acolo avem o oscilatie LC, dintre L-ul zobelului si C-ul constituit ca sarcina. Stabilitatea reala SARA-1 cu sarcina capacitiva de 1uF o regasesti in poza si se observa ca este mai buna ca la SARA-2.

Link spre comentariu

Inca o postare, inainte de a face Sharky curat.

Testul acesta trebuie facut exact la bornele de iesire ale amplificatorului, adica pe cablul ce duce la boxa, aceasta fiind situatia REALA de lucru, si situatia in care se verifica stabilitatea amplificatorului pe sarcina capacitiva.

Multe amplificatoare CRAPA, sau se incing in draci (autooscileaza la frecvente ultrasonice), la cuplarea direta a unui tweeter piezoceramic pe iesire, capacitatea lui fiind de aproape 220 nanofarazi.

Acestea sint amplificatoarele "jucarie" carora li s-a omis filtrul zobel de pe iesire, probleme cu care multe topicuri in special cu TDA2003 sau TDA2030, s-au deschis pe forum, ca NU functioneaza cum trebuie si se incing...

Numeni nu sta sa lege in amplificator iesirea inainte de zobel, altfel nu mai pune zobelul pe iesire si gata.

Deci testul trebuie facut la frecventa de 10Khz, exact frecventa la care se verifica viteza de raspuns a amplificatorului, DUPA filtrul zobel de pe iesire si cu bucherot-ul montat pe placa.

Il rog pe Sharky, daca este sa splituiasca subiectul de unde s-a luat un pic pe aratura, sint niste chestii care pe viitor pot ajuta unii colegi in testarea mai "la singe" a amplificatoarelor realizate de ei.

Multumim.

Greierasul, vorbim dupa ce ai jucarioara acasa, si le punem la teste, vin eu cu tot ce nu ai tu, luam si ceva de haleleala si de dat pe git, si sacrificam citeva ore testelor.

Link spre comentariu

Leco trebuie sa tii cont si de faptul ca unele amplificatoare nu au bobina pe iesire sau valoarea ei este prea mica. Fara bobina din zobel la 1uF exista riscul foarte mare ca amplificatorul sa oscileze de nebun. Lucrurile sunt mai complexe si nu se limiteaza doar la a socoti ca e alba sau neagra.

Link spre comentariu

Pai tocmai, un amplificator care SE RESPECTA, are zobel pe iesire, restul NU comentez.N-am vazut in viata mea amplificator PRO, fara zobel pe iesire.Multumim Sharky pentru splitting.

Link spre comentariu

N-am stat sa fac o statistica, dar sunt destule amplificatoare din zona audiofila care nu au bobina pe iesire. La repezeala imi aduc aminte de Naim si Spectral. Despre zona pro nu ma pronunt pentru ca nu cunosc. Celula RC-LC atunci cand vede o sarcina reactiva cum e cazul boxelor reale modifica liniaritatea amplificatorului la iesire. Ai fi tentat sa crezi ca acest fenomen se petrece exclusiv la frecvente cu mult superioare benzii audio, dar nu e chiar asa. Modificarea coboara pana spre 100hz, pana la bas. Undeva am simulat si postat graficul cu aceasta modificare a liniaritatii benzii audio de unde se vede perfect totul. Eu pun aceasta bobina la iesire chiar daca pot sa fac schema sa lucreze corect si fara ea. De ce ? ....de frica. Vorbim de o piesa si de niste fenomene nestandardizate cu valori nu foarte bine determinate si in plus destul de larg distribuite spatial ce nu pot fi simulate cu acuratete. Zona pro , ca tot aduci des aminte de ea, nu reprezinta flag-ship-ul electronicii audio, daca intalnesti foarte des o solutie aplicata acolo nu inseamna neaparat ca e si cea mai performanta sau cea mai buna.

Link spre comentariu

Corect, insa eu lucrez 99% in zona PRO, restul nu ma prea intereseaza, piinica este de mincat pentru toata lumea, zic eu!Ma refeream ca la zona PRO, sint TOATE cu zobel la iesire, inductantele variaza de la schema la schema, asemeni si valorile la boucherot, cit si la rezistenta paralela pe inductanta.Am avut un pic de surprize in decursul anilor pina am ajuns la valorile ideale, in ceea ce priveste realizarile mele.Si ca sa sustin asta, valorile difera de la Leco 1 la Leco 2, nu mult, dar difera!Mai ales daca folosesti triplet pe iesire!

Link spre comentariu

Sa faca un user experiment la un amp care are zobel, sa-l elimine (pune shunt direct) si sa puna la iesire o sarcina capacitiva si sa dea semnal.Avem ce ne amuza apoi!Bine sint si unele amplifuri care merg si fara zobel, si ce am lucrat eu Leco V1 si la Leco V2 merge si fara zobel, insa trebe adaugate undeva niste piese, altfel, adio finali... :rade:Dar nu stau sa risc aiurea, etahele finale de mare putere, trebuie sa fie foarte stabile, altfel riscurile sint mult mai mari la +/- 115Vcc fata de un +/- 45-63Vcc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări