Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Test stabilitate amplificatoare.

Vizitator

Postări Recomandate

Sharky a facut o descriere a situatiei foarte frumoasa si usor de inteles dar Leco vad ca nu stii sa folosesti analizorul de spectru si functiile matematice ale osciloscopului. Nu e deloc o treaba usoara ,eu zic ca e mai bine sa vii cu ampliful la mine si vezi exact cum sta treaba. Iti fac si THDul si IMD-ul amplificatorului ca sa stii cum stai. Era interesant sa vezi si SARA dar acum e la sediul Audioconcept pentru a fu audiat de catre oricine. De saptamana viitoare poti veni oricand dupa-amiaza.

Ok, zi-mi o zi pt saptamina viitoare, si ne vedem.In principiu eu o zi lucrez, urmatoarea sint liber...Nu mi-ai spus ce alimentare ai, sa stiu in idee ce si cum.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Leco ti-am trimis pm ca sa punem la punct detaliile intalnirii. Testele tale de acum nu sunt foarte precise in privinta stabilirii unei valori optime a curentului de bias pentru clasa B dar in schimb, poate fara intentie, ai realizat un test excelent ce tine de comportamentul superdiodei functie de variatia temperaturii in timp. Ar fi foarte instructiv sa ne desenezi schema supediodei folosite si unde e plasat fizic senzorul (tranzistorul) care citeste temperatura. eventual o poza e sugestiva.

Victor ce pot sa zic despre Jack... nu s-a schimbat deloc, nu are nici macar un fir de par alb, despre riduri ar fi inutil sa vorbim. Se tine foarte bine. Probabil ca si caracterul lui bland si mare contribuie la tineretea asta fara batranete :) Din fericire are si o doamna alaturi care stie sa ridice un barbat, nu sa-l ingroape, deh, ardeleni care stiu sa-si traiasca viata frumos.

Link spre comentariu

@ Cri cri, superdioda este exact la mijlocul radiatorului, pozele si mai multe detalii sint la sectiunea vinzari, nu am mai vrut sa postez aici, se stiu deja vechile discutii si polemicile creeate referitor la schema, la clone, etc.

Schema nefiind publica, nu voi posta nimic din ea, nu vreau sa mai deschid iarasi discutii, etc.

Superdioda are mai multe elemente de temperature sensing.

De aia am si specificat la inceputul threadului ca am configurat supoerdioda ca fiind CLASICA, polarizare clasa AB, si de aia am si lasat filmul mai lung , sa se vada comportamentul superdiodei clasice, in fiunctie de temperatura, ca sa inteleaga si colegii ce si cum..

Acum o mica gluma:

N-am avut de revelion artificii, insa le-am facut astazi in debara.

Asta pentru ca cineva de pe un alt forum, incercind sa arunce cu noroi, (clasic Romanesc) intr-un mesaj privat, insinua cum ca amplificatorul NU va rezista cu scurt pe iesire, la variatii mari ale semnalului pe iesire, in special cind se intra in hard clipping, deoarece tranzistorii din protectie, in special cei din curent sensing, nu vor fi suficient de rapizi, si variatiile de curent prin finali, vor fi foarte mari de la nivel mic la nivel mare, depasind limitele SOA....

L-am poftit sa-si puna un pahar de (cu) vin rosu, si sa urmareasca urmatorul filmulet.

Apoi ii astept PM-ul.

Sharing si catre voi.

Bagati si voi un pahar cu vin, eu beau o bere!

https://www.youtube.com/watch?v=9m1sVXeFgck

Link spre comentariu

Eu zic sa faci ceva sa previi aceste lucruri suplimentar si din protectia la DC. Pui un element sesizor de curent cu pragul de x A si un integrator (filtru trece jos).Daca timp de nu stiu cat curentul depaseste o anume valoare e clar ca ceva nu e in regula si jos iesirea.E buna duma cu tranzistorii din protectie nu sunt suficienti de rapizi, iar explicatiile sunt tipice unui om care habar nu are cum functioneaza un amplif cu reactie negativa.Hard clipping nu are nici o treaba cu protectia la scurt, doar cu conductia simultana, poate fi o problema. Dar din cate stiu schema ta nu satureaza etajul final, mai pastreaza vreo 0.7-1V fata de alimentare, deci nu e bai, tranzistorii isi revin rapid.Ma rog, se vedea clar pe filmele anterioare ca nu aveai probleme la fr mari si ma indoiesc ca ai avea acum.Tot legat de protectie, unele scheme au in mod voit un integrator pentru a intarzia actionarea protectiei. Toata lumea stie ca SOA in DC e unul, iar SOA la 10ms e mult mai mare!

Link spre comentariu

Corect, ii las pe oameni in pace, eu imi vad de treaba mai departe.Nu ma mai complic cu nimic, versiunea asta va fi "limited edition", 16 buc, apoi se va trece la versiuena 3, ce va contine ALL IN ONE, inclusiv crowbarr triac Dc, limiter, balansat input, si restul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ti-ai raspuns singur la intrebare. Din moment ce s-a abandonat locul sau nu e sus. Mai aveam atatea subiecte legate de reglare clasa AB.Ar trebui facut un sticky cu subiecte interesante sau cu multe informatii raportate la numarul de posturi.Se intelege ca se exclud din aceasta categorie subiectele in care vreo 5-6posturi aduc informatie utila si restul de 50 sunt certuri sau discutii inafara subiectului unde se dezbate teoria elementara.

Link spre comentariu

Corect, ii las pe oameni in pace, eu imi vad de treaba mai departe.Nu ma mai complic cu nimic, versiunea asta va fi "limited edition", 16 buc, apoi se va trece la versiuena 3, ce va contine ALL IN ONE, inclusiv crowbarr triac Dc, limiter, balansat input, si restul.

Daca esti cu adevarat interesat de utilizarea corecta a modulelor tale , in lista de mai sus mentioneaza si o sursa SMPS capabila . Evident , totul pentru un singur canal , dar proiectat judicios astfel incat doua canale sa incapa intr-o carcasa standard de rack 19" ( latimea mastii 482 mm , latimea carcasei 435 mm , adancimea max 400 mm ) si inaltime 2U ( 88 mm ) , pentru uz profesional .Scuze de offtopic .
Link spre comentariu

Evident ca o sursa si 2 module vor incape in carcasa 2U, altfel le fac ca sa ce?

Arhitectura interna va fi identica:

http://postimg.org/image/c08i5hukv/full/

Mai mult m-ar interesa parerea ta despre cum arata forma de unda in dreptunghiular la 10Khz, de la secunda 40 in sus

http://www.youtube.com/watch?v=40tmueYkMqo

Si cum lucreaza protectia la scurt, min 2:40 in sus.

http://www.youtube.com/watch?v=Lcl-gFMOFkw

Sau daca iti plac artificiile mele din seara de revelion, n-am avut bani de pocnitori...

http://www.youtube.com/watch?v=9m1sVXeFgck

Link spre comentariu

Pai Victor, la iesirea modulului am deja un capacitor, inafara de acel filtru R/C inainte de bobina...Dupa cum vezi, NU exista oscilatii.Totusi daca vrei, deseneaza-mi exact ce sa pun pe iesire si fac diseara un test.Imi spui la ce frecventa in dreptunghiular si la ce voltaj RMS pe iesire.Cu sarcina de 4 ohm, fara sarcina de 4 ohm, etc.

Link spre comentariu

Crest testa amplifurile cu 1uF la ieşire.

Tot de la Crest descrierea reglajului în accepţiunea lor, folosind aparatură de laborator:

General Bias Adjustment Procedure Recommendation.

This is intended for units that have no manufacturers recommended bias set-up procedure. It is only a recommendation based on field-tested and other established recommendations. This procedure is intended only for standard bi-polar output stage amplifiers. It is not recommended for digital (switching) or FET (Field Effect Transistor) output stage type amplifiers that may have special procedures for bias adjustments.

Test equipment requirements:

— Stable, low-distortion sine wave oscillator capable of 1 volt RMS output at 20kHz.

— 20MHz oscilloscope.

— Distortion analyser.

— 8-ohm non-inductive load resistors of at least 50W power handling capacity. These will NOT handle the full output of most commercial amplifiers; they are for low level testing only. 500W or 1000W resistors are preferable. (The more power handling capacity they have, the better.) The non-inductive characteristic is a must for this adjustment.

— VariAC to establish recommended line voltage (100, 120 or 220/230/240VRMS depending on locale.)

Procedure:

Establish that the amplifier to be tested is in a stable operating condition.

Connect unit to load and sine wave oscillator and (if available) distortion analyzer. Set oscillator at zero output for the time being.

Apply line voltage and stabilize at recommended point for amplifier.

Set level controls (if present) to full level.

Apply 20kHz sine wave signal of sufficient level to amplifier to generate 2.828 to 5.656 V Peak to Peak on oscilloscope.

Adjust amplifier bias control until the crossover distortion is plainly evident in the oscilloscope display. (Bias is headed toward the cecut off point of the output devices.)

Re-adjust the bias so that the crossover distortion just begins to disappear.

Go no further on the adjustment so as to prevent the amplifier from idling too hot and possibly being damaged by heavy signal levels. Reading the distortion on a distortion analyser is highly recommended in conjunction with the oscilloscope display.

If possible, lock bias controls with a dot of glyptal resin or ThreeBond adhesive.

Repeat for all channels that were repaired.

End of procedure.

Link spre comentariu

Dupa cum am mai spus, condensatorul de care vorbeste Victor, la mine este deja montat pe modul, evident alta valoare, iar dreptunghiul este dreptunghi.

Am facut totusi un test, cu diverse capacitati pe iesire, 10nF, 33nF, 50nF si 1uF, ca sa demonstrez ce si cum .

Enjoy, si astept comentariile si parerile lui Victor si nu numai ale lui.

https://www.youtube.com/watch?v=mSDGHZn ... e=youtu.be

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări